Košarka

Bez napada nije išlo

Ivor Krapac • nedjelja, 19.04.2009.
Bez napada nije išlo
Foto: FaH

(Iz Beograda za Sportnet.hr Ivor Krapac) Loše otvaranje, podjednako loš kraj - u nekoliko riječi, tako bi se mogla opisati Cibonina predstava koja je Perasovićevu momčad ostavila "korak do" u finalu NLB lige protiv Partizana. Dobar dio zasluga je i na suparniku, Beograđani su odigrali obranu koja impresionira, no kao što je nakon utakmice rekao Alan Anderson, bilo je tu i šuteva koji su morali unutra i izgubljenih lopti kojih nije smjelo biti...

U potrazi za iznenađenjem protiv jakog suparnika na njegovom terenu, najčešće je važno krenuti dobro, a Cibona ove subote nije ispunila taj prvi preduvjet. Samo devet postignutih poena u prvoj dionici gurnulo ih je u zaostatak od osam razlike, a kad je na parket stupio Novica Veličković, stvari su ubrzo još više krenule u Partizanovom smjeru - sve do ogromnih 35:16 dvije i pol minute do poluvremena.

Perasović je otvorio utakmicu s "čovjekom", u drugoj četvrtini probao je sa zonom, no Veličković je iskoristio sve rupe koje su se tu našle i gotovo sam svojim napadačkim učinkom vodio Beograđane blizu 20 razlike. Kod 30:12 rano u drugoj četvrtini nije izgledalo dobro, malo kasnije još i gore, no nešto bolja obrana i dvije trice Alana Andersona omogućili su da Cibosi ne dožive pravi potop.

S obzirom da je razlika u valorizaciji na poluvremenu bila 50-21 u Partizanovu korist, zaostatak od 11 poena nakon tih 20 minuta izgledao je sjajno, no napadačka igra - nije. Anderson je uglavnom spašavao stvar svojim poenima, u prvom poluvremenu raspoložen je bio i Homan, pomogao je Vedran Vukušić, ali nije baš najbolja stvar kad su napadački njih dvojica prvi u pratnji. Od Homana je teško očekivati da svojim poenima odlučuje velika finala, dok je Vukušić ipak tek na povratku nakon ozljede koljena, nedostaje mu utakmica.

Nije bilo Nikše Prkačina ni Davora Kusa, u prvom poluvremenu ni Earla Callowaya, a kad njih trojice napadački nema, nije dobro. Kapetan se po ulasku na parket brzo naljutio na tri kontakta pod obručem koji nisu suđeni kao prekršaji u njegovu korist, Kusa se malo vidjelo, dok se Calloway opet borio sa svojim oscilacijama - protiv Hemofarma dobar, u finalu se nije uspio nametnuti.

Atmosfera iznenadila

Nije se baš očekivalo da će biti tako, no finale Partizana i Cibone privuklo je velik broj navijača beogradskog kluba u Arenu, a dakako, i pristojan broj onih koji utakmicu prate puno mirnije. Službeni podatak govori o 13.328 gledatelja, s čime organizatori mogu biti zadovoljni.

U bučnoj atmosferi bilo je uobičajenih verbalnih "udaraca" s tribina upućenih Cibosima, no ako zaboravimo na to, baklje na terenu i paljenje Dinamovog šala potkraj utakmice, a bilo bi bolje da se to nije dogodilo, navijanje domaćih definitivno je pomoglo Partizanu da izdrži do kraja.

Nakon završetka utakmice Partizanovi navijači izrekli su i svoje, ne baš pozitivno mišljenje o regionalnoj ligi, iako nije jasno zbog čega je takvo. Rezultati posljednjih sezona govore da je njihovom klubu ova liga dosta pomogla, to je jednostavna računica.

Uz takav odnos snaga, Veličković je u prvom poluvremenu imao valorizaciju (18) gotovo kao cijela Cibona (21), ni Milenko Tepić nije bio tako daleko (14), a tako, bilo je jasno, nije moglo ići. U trećoj četvrtini dočekali smo i nekoliko boljih minuta Callowaya, Anderson je i dalje trpao svoje, a Marin Rozić stavio tricu za samo četiri razlike uoči završnih deset minuta, što je bila sjajna vijest s obzirom kako je sve počelo.

Potpuno otvorena utakmica mogla je biti još otvorenija da se nije dogodio nepriznati koš Lukše Andrića kod 50:46 zbog zaista sumnjivog faula u napadu na Lasmeu, što je Perasovića posebno naljutilo, no i nakon toga Cibosi su bili na samo tri razlike (52:49) nakon Andersonove trice - pa u nastavku potpuno stali.

Više od šest minuta bez poena odvuklo je utakmicu u Partizanovom smjeru, a osim nastavka čudnog sudačkog kriterija, sa sviranjem brojnih polukontakata i propuštanjem sasvim očitih prekršaja, u toj fazi utakmice važnu ulogu imao je i napadački skok Beograđana, što su Cibosi dotad držali pod kontrolom. Domaći su ugrabili nekoliko uzastopnih lopti nakon promašaja i zahvaljujući i tome ponovno stigli na deset razlike, što se više nije dalo stići.

Ponosan na angažman koji su njegovi igrači pružili i solidnu obranu, razočaran što u napadu nije bilo svih kojima se nadao - Velimir Perasović tako se osvrnuo na beogradskih 40 minuta borbe za regionalnu titulu. Partizan je u većem dijelu utakmice bio bolja momčad, na kraju to i naplatio i zasluženo dobio, okrunivši sezonu u kojoj su pokazali najviše u ovom društvu.

Što dalje? Još je rano za razmišljanje, pred Cibonom je završnica hrvatskog prvenstva, no prvi preduvjet je zadržati trenera i sve vodeće hrvatske adute u momčadi, a bilo bi sjajno i kad bi se moglo zadržati Alana Andersona, što će vjerojatno biti najteže. Ljeto će biti dugo, nadajmo se, i puno dosadnije nego je inače kad Cibosi slažu momčad. Započinjati sve ispočetka s nizom promjena u sastavu? Bilo bi odlično da ovog puta ne bude takvog raspleta.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!