FA kup, polufinale, 19.04.2009, 17:00 h
Manchester United
Manchester United 2:4 Everton
Everton

Everton preko Manchestera u finale kupa

Marin Vuković • nedjelja, 19.04.2009.
Everton preko Manchestera u finale kupa
Foto: EPA

Everton je u polufinalnoj utakmici na Wembleyu nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca iz daljnjeg natjecanja izbacio Manchester United i tako priredio prilično veliko iznenađenje. U finalu FA kupa igrat će s Chelseajem, koji je jučer s 2:1 svladao nogometaše Arsenala.

Alex Ferguson poznat je kao trener koji se često zna kockati i neočekivano izmiješati svoju momčad. Mora se priznati kako mu se kocka često i isplati, no večeras to definitivno nije bio slučaj. U jednoj od najbitnijih utakmica sezone, u polufinalu FA kupa na travnjak Wembleya poslao je drugu momčad Uniteda i nakon dva produžetka i kaznenih udaraca ispao iz utrke za jedan od pet ovosezonskih trofeja.

Počevši od posljednje linije u kojoj su igrali braća Fabio i Rafael Da Silva, pa preko veznog reda s Darrenom Gibbsom i Andersonom, do napadačke linije s Federicom Machedom i Dannyjem Welbeckom, Ferguson je u odnosu na susret s Portom izmijenio čak osam igrača. Everton je takvoj momčadi parirao bez većih problema i potpuno zasluženo odlazi u finale.

Nije to bila utakmica vrijedna pamćenja niti polufinale kojeg ćemo se sjećati, iz prvog poluvremena gotovo da se i ne može izvući trenutak vrijedan spomena. U nešto boljem nastavku utakmice obje su momčadi uspjele stvoriti nekoliko poluprilika, bilježimo i vrlo dvojbenu situaciju u kojoj je mogao biti dosuđen jedanaesterac za United, no i nakon regularnih 90 minuta mreže su mirovale.

Teško je bilo očekivati da u produžecima dođe do bitnijih promjena jer obje momčadi dodatnih su 30 minuta odigrale s puno opreza, pa se na kraju pristupilo izvođenju jedanaesteraca. U prvoj seriji bilježimo promašaj Tima Cahilla, ali i obranu njegova imenjaka Howarda, koji je pročitao loš udarac Dimitra Berbatova.

Howard je u drugoj seriji obranio i udarac kapetana Uniteda Ria Ferdinanda i postao junakom utakmice, a kako su do kraja mrežu pogađali svi izvođači Evertona, zasluženi put u 13. finale u povijesti izborila je momčad s Goodison Parka.

Igračima Davida Moyesa sjajan je ovo uvod u derbi s Chelseajem koji ih očekuje sredinom sljedećeg tjedna, bit će to generalna proba za finale 30. svibnja, također na Wembleyu.

FA kup

polufinale

Arsenal1:2Chelsea
Manchester United2:4 **Everton

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!