Zimski sportovi

Washington i Calgary se vratili u igru

Krešimir Ferlak • utorak, 21.04.2009.
Washington i Calgary se vratili u igru

Nakon dva domaća poraza, Washington Capitalsi su na gostovanju u New Yorku napokon odigrali pravu utakmicu i vratili se u igru. Slično je kod kuće napravio Calgary protiv Chicaga, dok je Boston slavljem u Montrealu praktički riješio seriju protiv Canadiensa.

Washington je nakon dva domaća poraza bio pod pritiskom pobjede na uvijek vrućem ledu Madison Square Gardena. Capitalsi nisu podlegli atmosferi i napokon su odigrali pravu utakmicu i podsjetili zašto su bili drugi na Istoku. Rangersi nisu bili spremni za ono što su gosti ponudili.

Odmah na otvaranju susreta bilo je jasno da se Rangersima ne piše dobro. Gotovo svaku minutu vrata domaćina su bila u opasnosti, a Henrik Lundqvist na velikim iskušenjima. Nakon nekoliko odličnih obrana i vratar domaćih je popustio kada je zabio Aleksandar Semin poslije odličnog dodavanja Nicklasa Backstroma. Pet minuta kasnije slična akcija, opet je strijelac bio Semin, ali ovoga puta je dodao Alex Ovečkin.

Trojac Semin – Ovečkin – Backstrom bio je nerješiva enigma za Rangerse. Treba ipak reći da su i Rangersi imali nekoliko odličnih prilika, ali je na vratima briljirao mladi Ruski vratar Simeon Varlamov, koji je do kraja susreta sakupio 33 obrane. U drugom periodu Capitalsi su povisili prednost nakon što su iskoristili jednu od brojnih prilika sa igračem više. Strijelac je bio Brooks Laich.

U trećem dijelu utakmice, Rangersi su pokušavali postići barem počasni pogodak, kako bi im se vratilo barem malo samopouzdanja prije četvrte utakmice. U tome nisu uspjeli, Varlamov je branio odlično, a pred kraj susreta primili su novi gol. Ponovno je Backstrom fenomenalnim dodavanjem sve zakuhao, te našao samog Toma Potija pred vratima kojemu nije bilo teško pogoditi mrežu za konačnih 4:0 Capitalsa. Washington je opet u igri i Rangersima će biti jako teško.

Calgary je bio u sličnoj situaciji kao i Washington, izgubili su prve dvije utakmice, ali Flamesi su se vratili na domaći led za sljedeća dva susreta. Prepun Pengrowth Saddledome vodio je Flamese do pobjede. Chicago je poveo, ali nakon toga domaćini su preuzeli stvari u svoje ruke i na kraju uvjerljivo slavili.

Nakon samo dvije minute, prva prilika sa igračem više za goste i Patrick Sharp je precizan za vodstvo Blackhawksa. Samo četiri minute kasnije domaćini se vračaju u igru preko Erica Nystroma i to je rezultat s kojim je završio prvi period. U nastavku nije bilo golova sve do pred kraj trećine kada domaćini dolaze do vodstva. Zabio je Rene Bourque i to je bio vjerojatno ključni trenutak utakmice.

Jer, Chicago je nakon primljenog pogotka nekoliko minuta izgledao grogiran, a to su Flamesi iskoristili. David Moss se prometnuo u junaka sa dva pogotka na otvaranju trećeg perioda. Blackhawksi su tek tada jurnuli u napad, ali zaostatak od tri pogotka bio je prevelik za pravi povratak u susret. Martin Havlat je pred kraj smanjio rezultat, ali to je bilo sve. Calgary se vratio i slijedi još mnogo velike borbe u ovoj seriji.

Montreal je dočekao Boston pogođen sa dva nova izostanka bitnih igrača. Mathieu Schneider i Alex Tanguay zbog ozljeda nisu bili u sastavu Canadiensa. Prema početku se činilo da bi to moglo dati dodatnu snagu i želju Canadiensima za pobjedom. Odlično su otvorili susret i ubrzo poveli pogotkom Chrisa Higginsa.

Domaćini su dominirali većim dijelom prvog perioda, ali nisu izdržali do kraja. Minutu i pol prije odmora Phil Kessell je donio izjednačenje. Otvaranje drugog dijela proteklo je u znaku Bruinsa i ubrzo su stigli do vodstva pogotkom Shawna Thorntona. Ipak, samo dvije minute kasnije izjednačuje mladi branič Yannick Weber. Remi ipak nije ostao do kraja trećine jer je bivšim suigračima zabio Michael Ryder i vratio prednost Bostonu.

U zadnjih dvadeset minuta, domaćini su pokušavali, ali pravi pritisak nisu napravili. Dovoljno govori činjenica da su uputili samo pet udaraca na vrata Bostona u trećem periodu. Boston je držao rezultat, a na samom kraju Chuck Kobasew je potvrdio pobjedu pogotkom u praznu mrežu. Boston je sada na pobjedu od prolaska dalje, a igra Montreala ne ulijeva nikakvo samopouzdanje da bi moglo biti preokreta. Veliki rivali za sada ne igraju veliku seriju, dominacija Bostona ove sezone je prevelika i Bruinsi zasluženo marširaju prema drugom krugu.

Nhl, doigravanje, rezultati, 20.4.2009.:

Istočna konferencija:

Montreal – Boston 2:4 (0-3)

NY Rangers – Washington 0:4 (2-1)

Zapadna konferencija:

Calgary – Chicago 4:2 (1-2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!