Rukomet

U Györu odluka o europskom prvaku

Željko Kubatka • utorak, 21.04.2009.
U Györu odluka o europskom prvaku
Foto: Dragan Kovač

U stožeru Europske rukometne federacije određeni su domaćini prvih utakmica finala euro kupova….

U finalu euro kupova za rukometašice najviše ekipa je iz skandinavski zemalja gdje se i igra najbolji rukomet za ljepši spol, po jedna ekipa iz Mađarske, Španjolske i Francuske i dvije njemačke. U finalu Lige prvakinja prvi domaćin je danski Viborg veliki favorit za osvajanje titule prvaka Europe. Viborg je do sada bio jednom europski prvak i to 2006. godine kada su za jedan gol bile bolje od slovenskog Krima.

Suprotstaviti će im se mađarski Györi koji je konačno uspio doći do finala Lige prvakinja, poslije dva izgubljena polufinala. Mađarice su čak četiri finala Kupa EHF-a izgubile i to sve zahvaljujući lošim igrama i visokim porazima na gostovanju. Viborg i Györi su se sastali u finalu Kupa EHF-a 2004. godine i poslije prve utakmice u Mađarskoj koja je završila neriješeno Dankinje su u uzvratu porazile i ponizile Györi sa 16 golova prednosti (37:21). Mađarski trener Csaba Konkoly morat će poraditi na psihološkoj pripremi svojih rukometašica iako ovaj put u prvoj utakmici gostuju pa u uzvratu mogu računati na svoje vatrene i bučne navijače.

Viborg nije nepobjediv i sa čvrstom obranom može im se napraviti puno problema što je pokazao rumunjski Oltchim, nedostaje im i ozlijeđena Bojana Popović i nismo još saznali kakve će biti posljedice crvenog kartona Grit Jurack, no i u slučaju izostanka Njemice sastav Viborga je prepun vrhunskih rukometašica i zato prednost i uloga favorita ide na stranu Dankinja.

U Kupu EHF-a se sastaju prošlogodišnji finalista španjolski Itxako i njemački Leipzig. Španjolke su finale izgubile od ruskog Dinama pa će protiv Njemica biti izraziti favorit. Dvostruki osvajač Kupa EHF-a norveški Larvik će u prvoj utakmici finala biti domaćin protiv danskog FTC-a. Biti će to susret dvije odlične rukometne ekipe sa isto takvim rukometašicama.

Francuski Cercle Nimes je osvojio Challenge kup 2001. godine u finalu porazivši naš Split Kaltenberg. Stoga Francuskinjama prednost pred njemačkim Thüringenom iako će Njemice imati veliku podršku u drugoj utakmici u Bad Langensalzau i naravno dvije izvrsne Hrvatice Petru Starček i Katarinu Bralo.

Prve utakmice se igraju 9/10. svibnja a uzvrati tjedna dana kasnije 16/17. svibnja.

Liga prvakinja
Viborg - Györi Audi Eto

Kup EHF-a
Itxako – Leipzig

Kup pobjednika kupova
Larvik - FCK

Challenge kup
Cercle Nimes - Thüringen

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!