Vodeni sportovi

Rijeka snova

Hrvoje Vuković • srijeda, 22.04.2009.
Rijeka snova
Foto: Davor Sajko

Bazen na Kantridi još nema popis gostiju koji bi se krajem svibnja u njegovoj utrobi trebali boriti za pehar najboljeg vaterpolskog kluba u Europi. Ipak, postoji širi spisak, a na njemu su dva nama zanimljiva imena - Mladost i Jug - koji će danas u uzvratima četvrtfinala Eurolige tražiti uvjerljive pobjede protiv Olympiakosa, odnosno Partizana...

Jug je oduševio samim ulaskom u beogradsku utakmicu. Dubrovčani su zagrizli od starta i da su u drugoj četvrtini pobjegli na tri razlike Partizanu, a trebali su, danas bi vjerojatno trebali manje znoja u uzvratu. No, uz "što bi bilo kad bi bilo", Jug je izgubio sa 11:9 i sada, baš kao i prije tri godine protiv istog protivnika, moraju hvatati minus dva u Gružu.

Nažalost, ovaj put u borbu za polufinale ući će bez dva igrača iz prve sedmorke, Jokovića i Markovića. No i takav, pomalo kljast, Jug uz publiku iz vremena starog Gruža, pritisak, galamu te nešto raspoloženije Smodlaku i Azeveda, koji se nisu u Beogradu previše isticali po dobrom, može. Može i plus tri. Gosti su kompletni, gosti su jaki, gosti su Jugašima napravili seriju 5:0 na Banjici, a trener Dubrovčana Elvis Fatović smatra kako je najbitnije da njegova momčad zadrži mirnoću i ne jurne bezglavo naprijed u slučaju negativnog rezultata.

Vezane vijesti

Kako je dodao Fatović za Slobodnu Dalmaciju, "ovo je moja najveća utakmica", a zatim je spomenuo i crnu rupu u Beogradu: "Moramo se spremiti na žestok ritam. Gledajući snimku prve utakmice, vidjeli smo kako su nas u drugoj te do sredine treće četvrtine udaljili od gola, bili smo bezopasni, tako da se moramo oduprijeti tom stilu igre, držati neke osnovne linije u napadu, tu lepezu, i onda samim time ćemo biti opasniji po gol jer mi u tih šest, sedam minuta prve utakmice nismo stvorili priliku za pogodak".

U dodatnom osvrtu na prvu utakmicu, Fatović je ukazao na neke greške koje su ih stajale boljeg rezultata: "Od velike želje zaboravili smo u datom trenutku na nešto što je primarno. Ponavljam, nismo smjeli primiti te pogotke sa stative, ti pogotci 'ubijaju', podjednako kao i pogodak koji primiš kada su snage u plivalištu izjednačene, ali opet smo i svjesni toga - Partizan ima odlične pucače, koje isto želiš neutralizirati, a to smo uspjeli. Na kraju krajeva, i mi smo imali dva peterca koja smo zaradili na stativama, dali smo jedan pogodak sa stative. I oni su pokrivali naše vanjske igrače, a mi smo im dali pogotke izvana. Negdje mora procuriti jer je igrač manje, a sad, želja je biti što uspješniji. Vjerujem kako će tako i biti", zaključio je trener koji je ove sezone u svom bazenu poražen jedino od Jadrana iz Herceg Novog, još tamo u petom kolu Jadranske lige.

Euroliga, četvrtfinale, uzvrati

Mladost - Olympiakos (5:8)
Jug - Partizan (9:11)
Pro Recco - Vasas (11:8)
Jadran HN - Primorac (12:12)

Baš kao i Jug, i Mladost se hrabri odličnim nizom u svom bazenu. Mladostaši ove sezone ne znaju za poraz na Savi, no to im neće biti dovoljno protiv Olympiakosa koji je jedine bodove u prvenstvu i Euroligi ispustio u Crnici, gdje je remizirao sa Šibenikom. I opet, baš kao i Dubrovčani, i puleni Ozrena Bonačića u prvoj su utakmici imali početak iz snova. Vodstvo od 4:2 tijekom druge četvrtine, potom crna rupa i gorak poraz od 8:5. Tri razlike samo za produžetke izgleda puno, pogotovo protiv ovakvog Olyja. No, zagrebačka momčad je fizički spremna, pitanje je mogu li prelomiti tu razliku i u glavama i u utakmici sezone "gristi pločice" ako zatreba.

Za portal crowaterpolo.com svoje je viđenje dao i trener Ozren Bonačić: "Ovo nam je najvažnija utakmica ove sezone. Imamo loš rezultat iz Atene, ali vjerujem da ćemo sada odigrati dobro i uz pomoć navijača otići na Final Four. Bio bih sretan da se iščupamo i dođemo do produžetka. Mi moramo popraviti nužno našeg igrača više, odigrati savršeno s igračem manje jer oni imaju sjajne šutere. Jedan nam dan mora proraditi i taj segment u kojem smo sada loši, realizacija igrača više".

Petar Muslim izrazio je dosta optimizma: "Mislim da smo bolja momčad. U Zagrebu igramo jako dobro. Mislim da ćemo uspjeti nadoknaditi zaostatak iz prve utakmice. Moramo obratiti jednaku pozornost svim njihovim igračima. Teško mi je izdvojiti jednog njihovog najboljeg igrača jer tu su Afroudakis, Nikić, kao i cijela njihova vanjska linija. U Ateni sam osobno s dva gola dobro počeo, ali mogao sam i bolje. Nadam se da će sada u Zagrebu biti dobro cijelo vrijeme. Grci uvijek igraju slično. Valja nam probiti njihovu usku obranu s igračem manje". Nitko od igrača ne traži alibi, svi misle da mogu do Rijeke i to je bitno. Bez takvog stava, čuda ostaju izvan dvorana, stadiona, bazena, pa i onog na Savi. A baš to im danas treba. Čudo. Na Savi.

U preostala dva četvrtfinalna uzvrata nazire se jedan gotovo siguran sudionik Final Foura u Rijeci. Riječ je o aktualnom europskom prvaku Pro Reccu, koji je u gostima bio bolji od Vasasa sa 11:8, dok se u drugoj utakmici za prolaz bore Jadran Herceg Novi i Primorac, koji su u Kotoru odigrali 12:12.

Euroliga - završnica

  • Rezultati
  • Ljestvica

četvrtfinale

Primorac Kotor12:12Jadran Herceg Novi
Olympiakos8:5Mladost
Vasas8:11Pro Recco
Partizan11:9Jug AO
Mladost11:6Olympiakos
Jug AO11:7Partizan
Pro Recco9:10Vasas
Jadran Herceg Novi8:9Primorac Kotor
1Primorac Kotor 440:36+410
2Pro Recco 436:32+46
3Jug AO 440:4006
4Mladost 438:39-13
5Partizan 218:20-23
6Vasas 218:20-23
7Olympiakos 214:16-23
8Jadran Herceg Novi 220:21-11

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!