Zimski sportovi

Počinje ledeni spektakl!

Tomislav Pacak • četvrtak, 23.04.2009.
Počinje ledeni spektakl!
Foto: Davor Sajko

Švicarska je od petka domaćin 73. SP-a u hokeju na ledu koje obećava sjajnu zabavu, atraktivne utakmice, golove i poteze, jednom rječju spektakl koji hokej kao sport nudi...

Švicarcima su se zaredali zaista atraktivni sportski događaji - lani su zajedno s Austrijom ugostili nogometni Euro, dok će od 24. travnja do 10. svibnja ove godine biti domaćini jednog od najatraktivnijih sportskih događaja 2009., Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu.

Sportnet.hr na SP-u

Sportnet će i s ovog događaja izvještavati s lica mjesta - Tomislav Pacak i Davor Sajko pobrinut će se prenijeti vam atmosferu iz Züricha i Berna, ne samo s leda već i s tribina i izvan dvorana, fotografijama, pričama i komentarima.

O globalnoj popularnosti hokeja ne treba previše govoriti - dovoljno je reći da se očekuje oko 700 milijuna TV gledatelja tijekom natjecanja, te preko 300.000 gledatelja na 56 utakmica koliko će ih biti odigrano.

Glavni švicarski grad, Bern, i njegova potpuno obnovljena, spektakularna PostFinance Arena ugostit će sve faze natjecanja, uključujući samu završnicu, dok će Zürich-Kloten (nekoliko minuta udaljen od samog Züricha) biti domaćin u prvoj i drugoj fazi natjecanja.

Svjetska prvenstva, nažalost, imaju nezgodan termin koji se poklapa s početkom NHL doigravanja, pa dio najboljih svjetskih hokejaša ne može zastupati svoje zemlje. Međutim, daleko od toga da će u Švicarskoj nedostajati velikih zvijezda.

Sustav natjecanja

U prvoj fazi natjecanja momčadi su podijeljene u četiri skupine (A: Kanada, Slovačka, Bjelorusija, Mađarska; B: Rusija, Švicarska, Njemačka, Francuska; C: Švedska, SAD, Latvija, Austrija; D: Finska, Češka, Norveška, Danska. Prve tri reprezentacije prolaze u drugi krug gdje se formiraju skupine E (od skupina B i C) i F (od skupina A i D), a četiri najbolje reprezentacije prolaze u četvrtfinale gdje igraju po formatu E1-F4, E2-F3, E3-F2 i E4-F1. Četvrtfinala, polufinala, utakmica za 3. mjesto i finale igraju se u Bernu.

Česi će, naime, u lov na zlato krenuti s povratnikm Jaromirom Jagrom, jednim od najboljih hokejaša posljednjih 20 godina, dok će tradicionalno jaki Kanađani ponuditi popriličan broj NHL zvijezda poput Danyja Heatleyja. Rusi se mogu podičiti Ilijom Kovaljčukom, a ispadne li Washington iz doigravanja (gubi 3-1 od Rangersa) pridružit će im se fenomenalni Ovečkin.

Tradicionalne supersile poput Švedske, Finske i SAD-a ponudit će poprilično nove, mlade selekcije uz ponekog NHL igrača, no nemojte se zavarati - ovo SP izrazito je važno svakoj od tih nacija. Naime, upravo će natjecanje u Švicarskoj uvelike odrediti rostere za Olimpijske igre u Vancouveru iduće zime, što će sigurno biti ogroman motiv svim igračima da se predstave u lijepom svjetlu.

S obzirom da su bez obzira na NHL doigravanje u Švicarsku doveli niz NHL-ovaca, Kanađani su na papiru prvi favoriti. Odmah do njih su Rusi koji su lani Kanađanima "u dvorištu" uzeli zlato, pa bi njihov eventualni ponovni susret sigurno bio spektakularan.

Česi s Jagrom opet žele na vrh, a iako su i Šveđani i Finci prilično pomlađeni, najneiskusniji su - Amerikanci. Ipak, ni SAD ne treba otpisivati iz borbe za medalje, mada su prije spomenute reprezentacije "nakrcanije" poznatijim igračima. Od tradicionalnih sila tu su još Slovaci koji traže iskupljenje za katastrofalan nastup u Kanadi (13. mjesto).

"Ostatak svijeta" predvode domaćini, koji se nadaju da pred svojom publikom i s vrlo solidnom reprezentacijom mogu ponoviti 1998., kada su posljednji puta ugostili SP i kada su osvojili brončanu medalju. Švicarci imaju pristojan raspored i poklopi li im se solidan protivnik u četvrtfinalu mogli bi razveseliti naciju puno više nego što su to nogometaši učinili lani.

Njemačka, Norveška, Latvija i Danska idući su razred, reprezentacije kojima je cilj zadržati se u najjačoj diviziji i eventualno zagorčati život favoritima. Austriji, Francuskoj i nadasve Mađarskoj ovo će biti prilika za odmjeriti snage s jačima od sebe, a ne treba sumnjati da će imati i glasnu podršku publike u Švicarskoj.

Sve u svemu, čeka nas velika hokejska fešta, spektakl u kojem želimo da pobijedi - najbolji...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!