Košarka

Virtusu trofej nakon sedam godina

Matej Milanović • nedjelja, 26.04.2009.
Virtusu trofej nakon sedam godina

(Iz Bologne za Sportnet.hr Matej Milanović) Nakon čak sedam godina Virtus Bologna ima novi trofej u klupskim vitrinama. Popularni Crni v-ovi, kako ih zovu u gradu, teže su od očekivanog slomili otpor Choleta koji nije iskoristio tricu za pobjedu...

Prije početka domaći su navijači u dobro popunjenom Futurshow Stationu odmah zagrijali atmosferu. Prvo je glavna grupa domaćih navijača preko cijele svoje tribine rasprostrla veliki crni transparent s Virtusovim grbom, a zatim i uvećanu verziju dresa njihovog kluba uz navijanje ostatka publike.

Cijela dvorana je zatim na nogama pozdravila Antoinea Rigauedeaua koji je došao na utakmicu. Francuski košarkaš svoju je karijeru počeo u Choletu, a najvažnije trenutke doživio je upravo s Virtusom.

Domaći kreću jako loše, a francuski sastav prije svega zaslugom mladog talenta Nanda De Coloa dolazi do 11:3. Virtus nošen publikom probija početnu tremu i u osmoj minuti prelazi u vodstvo, 16:13. Virtus je krajem četvrtine propustio priliku za nešto veće vodstvo i nakon prve dionice imali su dva poena prednosti, 21:19.

Kriza francuskog sastava početkom druge četvrtine omogućuje Virtusu da u 15. minuti ode na +11, 38:27. Do kraja poluvremena lagani pad domaćih i bolje iskorišteni protivnički napadi smanjuju razliku čak i do četiri poena, a na veliki odmor se odlazi sa 45:39 za bolonjski klub.

U drugih 20 minuta Cholet prvo dolazi na tri poena zaostatka. Virtus dolazi do +10 sa sedam uzastopna poena, a s istom serijom odgovaraju i gosti za novih -3, 56:53. Krizu domaćih prekida Langford nevjerojatnom tricom iz kuta na isteku napada s dvojicom Francuza na sebi. Do isteka treće dionice Virtus je uspio vratiti osjetniju razliku, 64:57.

Početkom zadnje dionice dvije veoma bitne karike momčadi iz Bologne zarađuju četvrtu osobnu pogrešku, Sharrod Ford i Langford. Izlaskom njih dvojice Reyshawn Terry i Earl Boykins postižu dvicu odnosno tricu za odlazak na velikih +13 šest minuta prije kraja.

No, ni to nije riješilo utakmicu. Nekoliko loših izbora u napadu sa strane Virtusa dovodi Francuze na samo tri poena zaostatka, 74:71 dvije i pol minute prije kraja. Minutu i deset sekundi do kraja De Colo griješi tricu za izjednačenje.

S druge strane Ford ne realizira dva slobodna bacanja. De Colo ponovno puca i zabija, no noga mu je na crti i ostvaruje samo dva poena za -1, 76:75. Langford zabija jedno od dva bacanja, a De Colo promašuje tricu za pobjedu za konačnih 77:75 Virtus Bologne.

Virtus je trebao uložiti puno više truda od očekivanog da svlada Cholet. Francuzima treba priznati da se niti u jednom trenutku nisu predavali i malo je falilo da iskoriste pretjeranu opuštenost domaćina u završnim trenucima.

Bolonjski je sastav tako osvojio prvi naslov nakon sedam godina. Langford koji je proglašen za najboljeg igrača Final Foura zabio je 21 poen uz četiri skoka za 20 minuta. Ford je, pak, odradio još jedan double-double s 12 skokova i isto toliko poena. U petak sjajan Guilherme Giovannoni nije se previše iskazao.

Goste je predvodio danas jako dobri De Colo s 24 poena iako će vjerojatno ostati upamćen kao tragičar susreta s nekoliko važnih promašenih trica. Claude Marquis i Vincent Grier bili su nešto rezerviraniji nego u polufinalu i njihov je doprinos falio Choletu. Kevin Levelle Braswell imao je manje slobode nego u petak, no i tako je napravio više štete nego koristi.

U konačnici prevagu je donijela domaća publika i pomalo neočekivano samo jedna ubačena trica gostiju od deset pokušaja. Bili su precizniji za dva poena, ali nedovoljno za pobjedu. Virtus je bio daleko od idealne prezentacije, no i s takvim prosječnim nastupom uspjeli su slomiti protivnike.

Na kraju je kapetan domaćih Guilherme Giovannoni podigao pokal, a domaći su navijači zauzeli teren i sa svojim igračima proslavili trofej koji možda nije najjači koji se može osvojiti, ali je napokon osvježenje u domaćim vitrinama.

Eurochallenge, završnica

finale

Virtus Bologna77:75Cholet

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!