Košarka

Boniciolli: "Pobijediti je nevjerojatno"

Matej Milanović • nedjelja, 26.04.2009.
Boniciolli: "Pobijediti je nevjerojatno"
Foto: Nikola Movrić

(Iz Bologne za Sportnet.hr Matej Milanović) Matteo Boniciolli, trener Virtusa, iznimno je ponosan što su on i njegovi igrači uspjeli osvojiti trofej i ne smatra da to što je Eurochallenge tek treće europsko natjecanje umanjuje vrijednost ovog slavlja...

Matteo Boniciolli, Virtusov trener prvo je posvetio par riječi njihovom finalnom suparniku: "Iskreno moram čestitati Choletu. Pokazali su cijeloj Europi da se može raditi dobre rezultate i s mladima. Pokazali su velikim klubovima da nije potrebno trošiti puno novaca na poznata imena, nego da bi se trebalo malo okrenuti i mladima u klupskom pogonu."

Trener je bio jako zadovoljan nastupom svojih igrača i time kako su se nosili sa pritiskom: "Stvarno sam ponosan na svoje igrače jer smo se danas borili s dva velika protivnika. Sa Choletom i sa velikim pritiskom zbog svih finala koja su izgubljena ovih godina. Nije bilo lako nositi se s time."

Boniciolli smatra da zasluga za ovu pobjedu nije toliko njegova ni od igrača koliko od predsjednika koji je izvukao Virtus iz najcrnijeg razdoblja u povijesti: "Ne volim trošiti riječi bez razloga, ali mislim da je ovo pobjeda predsjednika Claudija Sabatinija. On je klub izvukao iz ponora i doveo ga do ovdje. Osvojili smo jako važan trofej. Na kraju godine samo tri momčadi će imati europski naslov. Lietuvos Rytas, mi i pobjednik Eurolige. Ovo je i pobjeda ostalih trenera ovog razdoblja, Zare Markovski, Stefano Pillastrini i Renato Pasquali."

Boniciolli se zatim osvrnuo na činjenicu da je ovo ipak europsko natjecanje i da je čak traženo od njih da izgube jer se ipak radi o trećem kupu u Europi i bolje je koncentrirati se na prvenstvo. Konkretno trener je spomenuo da je i predsjednik to tražio od njih: "Osjetio sam tijekom sezone koliko nam je publika bila važna. Čitao sam da je ovo treći trofej u Europi i da je Virtus naviknut na bolje. Ali mi smo ga igrali i osvojili smo ga. Traženo je da izgubimo ranije i posvetimo se domaćoj sceni, ali mi smo išli dalje."

Trener je svjestan da to nije najvažnije natjecanje u Europi, ali je itekako zadovoljan što su ga uspjeli osvojiti: "Nije ovo Euroliga, ali je europski kup i on vrijedi puno. Natjecati se je lijepo, ali pobijediti je nešto nevjerojatno. Mi smo bili jedni od favorita ovog natjecanja. Sada će svi govoriti da smo i ovako morali pobijediti. Ali zamislite samo što bi se dogodilo da nismo uspjeli."

Također za trenera porijeklom iz Friulija ovo su trenuci koji će mu uvijek ostati u pamćenju i kojih će se uvijek rado sjetiti: "Prvi put sam u klubu koji mora pobjeđivati. Mene uopće nije briga što će se reći da smo ovo morali osvojiti, da smo se izvlačili. Mi ćemo ovo uvijek nositi sa sobom. Cijeli stožer i svi igrači će uvijek imati sjećanje na ovaj uspjeh."

Upitan o činjenici da umjesto da zaključe susret na 13 razlike šest minuta prije kraja, oni skoro izgube dvoboj, Boniciolli je rekao da je pritisak bio ogroman i da je po njemu jako teško igrati sa velikom prednošću: "Ovaj uspjeh može samo biti dodatan poticaj za dalje. U zadnjih šest minuta utakmice mislim da nas je gotovo uništio pritisak. To je bilo strašno. Nema ništa gore nego imati veliko vodstvo i puno vremena do kraja."

Na kraju je čovjek, koji je u istoj dvorani prošle godine s Avellinom osvojio Kup porazivši u finalu svoju sadašnju momčad, priznao da bi mu bilo strašno krivo da su kojim slučajem izgubili susret kojeg su imali u rukama cijelo vrijeme: "U konačnici ja ipak mislim da nismo ništa nikome ukrali. Pa mi smo diktirali igru 40 minuta. Bilo bi mi grozno da smo izgubili u zadnjoj sekundi."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!