Nogomet

Rastu zazubice

Maja Giljanović • srijeda, 29.04.2009.
Rastu zazubice
Foto: EPA

Premierligaški rivali Manchester United i Arsenal sastaju se prvi put u europskim natjecanjima, a ulog ovih dviju utakmica, večerašnje na Old Traffordu i uzvrata na Emiratesu za šest dana, je pozamašan - finale Lige prvaka...

Utakmice su ovo u kojima Sir Alex Ferguson vodi svoj Manchester prema europskom tronu kojim bi kompletirao hat-trick osvojenih naslova europskog prvaka nakon 1999. (Bayern) i prošle godine (Chelsea), a Crveni vragovi bi njime postali prva momčad koja je od inauguracije Lige prvaka 1992. obranila lanjski naslov i izjednačila se (iza Reala, Milana i Liverpoola) s Bayernom i Ajaxom na četvrtom mjestu najuspješnijih klubova najjačeg europskog natjecanja.

Manchester je na zadnjih devet utakmica "kašljucajući" upisao čak dva poraza i dva remija, s tim da je 0:0 protiv Evertona remi jednak porazu budući da su u polufinalu FA Kupa ispali na jedanaesterce (4:2). United je, međutim, usprkos samo 2:2 u Engleskoj prošao Porto u četvrtfinalu Lige prvaka zahvaljujući trenutku genijalnosti Cristiana Ronalda na Dragau i još su uvijek nakon briljantnog drugog poluvremena protiv Tottenhama (5:2) s tri boda i utakmicom manje od Liverpoola vodeći na Otoku.

Protiv Arsenala su u Premiershipu u studenom izgubili (2:1) - derbi na Old Traffordu je na rasporedu 16. svibnja - ali njihova forma što se Lige prvaka tiče ulijeva povjerenje svim ljubiteljima lika i djela i Fergusona i njegovih igrača. Nije, naime, Manchester nijednom ove godine izgubio pred svojim navijačima - štoviše u Europi su na Old Traffordu bez poraza 23 utakmice zaredom još od svibnja prije dvije godine.

Arsenal s druge strane, čiji je trener Arsene Wenger prije dva dana izjavio da mu je naslov u Ligi prvaka jedino što mu nedostaje u prebogatom curriculumu, nakon prve dvije trećine sezone prošarane ozljedama (samo primjerice naš Eduardo), upao je u (naj)opimaln(ij)u formu te je od početka prosinca i eliminacije iz Kupa (Burnley) izgubio samo protiv Porta (nebitno 2:0 u skupini), Rome (prošli su, međutim, 7:6 nakon jedanaesteraca usred Olimpica) te od Chelseaja prije desetak dana u FA kupu, a pobijedio 16 puta (remizirao 11).

S drugim finalom Lige prvaka nakon 2006. (Barcelona) na horizontu Francuz otkriva: "Moji igrači su puni vjere u svoje sposobnosti i u Manchester putujemo bez kalkulacija. Nećemo se braniti, dapače, naša je filozofija oduvijek da je napad najbolja obrana i tako ćemo se i ovog puta postaviti. Gol u gostima može biti ključan i strpljivom ćemo, ali odlučnom igrom, pokušati ga zabiti".

Razloga za optimizam Topnici definitivno imaju, ali problem su ozljeda prvog strijelca Robina van Persieja i izostanak Andreja Aršavina koji zadnjih tjedana briljira (četiri! gola Liverpoolu na Anfieldu), a nije Wengeru dostupan budući da je kupljen u siječnju i u Europi je već nastupao u Zenitovom dresu.

U Manchesteru zbog ozljeda izostaju Neville i O'Shea - Rafael je najavljen od prve minute - ali bi nastup i to 800. trebao upisati karizmatični Ryan Giggs. Arsenalu nedostaje još i Clichy, Vela je propustio trening predostrožnosti radi (svinjska gripa u njegovom Meksiku), upitan je i Silvestre, ali je izvjesno da bi kakvu-takvu minutažu trebao dobiti ubojiti Emmanuel Adebayor.

Eduardo je u kombinacijama, prestižna on-line kladioničarska kuća "Paddy Power" nudi 9/1 da će baš naša 26-godišnja devetka zabiti eventualni prvi Arsenalov gol, a 7/2 da će kad-tad zatresti Van der Sarovu mrežu.

Kombinirano Wenger u svim natjecanjima minimalno vodi (14) protiv Fergusona (uz 10 remija i dva raspleta nakon jedanaesteraca). Manchester kroz povijest, pak, vodi s četiri pobjede više (82) od Arsenala (45 puta su remizirali), a indikativno je i da u Europi Manchester nikad nije ispao od engleskog kluba (pet prolaza), dok Arsenal u četiri pokušaja nikad nije prošao drugi engleski klub.

U svakom slučaju ponovi li se makar i manjim dijelom polufinale FA Kupa prije deset godina kad je Manchester osvojio treble (naslov i u Europi i u Engleskoj i Kup) - 2:1 nakon produžetaka kad je Manchester s igračem manje (Keane) od poraza spasio Peter Schmeichel obranom jedanaesterca Dennisu Bergkampu, a Giggs je briljantnim pogotkom odveo svoju momčad u finale - čeka nas 90 + 90, a moguće još i više, minuta nogometa za sladokusce.

Liga prvaka - Završnica

polufinale

Barcelona0:0Chelsea
Manchester United1:0Arsenal
Arsenal1:3Manchester United
Chelsea1:1Barcelona

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!