Nogomet

Croatia: Nada umire posljednja

Borna Rupnik • srijeda, 29.04.2009.
Croatia: Nada umire posljednja
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Croatia je propustila uhvatiti prvu slamku spasa. Osijek se u završnici utakmice ponudio na pladnju, no na sesvetski je konto sjeo samo jedan, u ovako kritičnoj situaciji naizgled mršavi bod. Sesvećanima za utjehu ostaje podatak da su uspjeli barem malo podići razinu svoje igre, što na životu održava ono što im nasušno treba - nadu...

Gostovanje Osijeka u Kranjčevićevoj ulici bio je prvi korak Croatije na putu pokušaja da sačuva prvoligaški status. Prije utakmica s Dinamom i Hajdukom nebrojeno se mnogo puta naglašavalo kako prava bitka za opstanak počinje upravo protiv Osječana, a sesvetski su nogometaši na mahove pokazivali da shvaćaju kako popravnih ispita više nema.

"Igrali smo s puno želje, agresivnosti i htijenja, ali nismo osvojili sva tri boda", prokomentirao je poslije utakmice trener Srećko Lušić. Doduše, da je Aljoša Vojnović nakon uvodnih minuta iz dobre prilike glavom pogodio okvir Vargićevog gola, sve se moglo rasplesti u drugom smjeru.

No, tijekom većeg dijela susreta na površinu je isplivala nepobitna činjenica da je Osijek jednostavno kvalitetnija momčad. Sesvećani su teško pronalazili rješenje za razigranog Josipa Kneževića i samo su pojedinačne intervencije kapetana Saše Musa u čak tri navrata spašavale siguran drugi gol gostiju, kojim bi se utakmica prelomila.

Kapetan Mus bio je najsvjetlija točka Croatijine obrane, koja je u 14. minuti po tko zna koji put platila danak nedostatku koordinacije u vlastitom šesnaestercu i tako primorala ostatak momčadi da se otvori i krene u otvoreni lov na izjednačenje, pri čemu su Osječani dobro koristili ostavljeni prostor. No, Lušić je ovoga puta izmjenama uspio vratiti svoju momčad u igru.

Ulazak Stjepana Jukića na poluvremenu pokazao se vrlo dobrim potezom jer je bivši napadač Osijeka iz slobodnog udarca uzdrmao prečku, ali je unatoč aktivnom sudjelovanju u igri ubrzo morao napustiti teren - ozljeda je bila jača. Drugi Lušićev potez, uvođenje nezaliječenog Antuna Palića, predstavljao je golem rizik, no odmah je postalo jasno da je Croatia s Palićem potpuno druga momčad. Ostaje upitno vrijedi li riskirati zdravlje mladog reprezentativca neovisno o važnosti susreta.

Pozitivan pomak je i pristup Sesvećana, koji unatoč minusu nisu odustajali od svojih namjera, premda dugo nisu uspjeli provesti svoje ideje u djelo, a pravu su nagradu mogli uzeti u posljednjih deset minuta i preokretom nokautirati posrnule Osječane, oslabljene za crveni karton Karla Primorca. Lopta ipak nakon Vojnovićevog gola za 1:1 nije htjela ponovno u Vargićevu mrežu, ali kako je Croatia opasno visjela na rubu da ostane bez ičega, ovome se bodu u Sesvetama nikako ne smije gledati u zube. Nada još uvijek tinja.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!