Košarka

Barcelona ipak treća

Vid Horvat • nedjelja, 03.05.2009.
Barcelona ipak treća
Foto: EPA

Košarkaši Barcelone pobijedili su u utakmici za treće mjesto grčki Olympiacos s 95:79 i tako s osmjehom završili svoj nastup u Euroligi. Očito je poraz u polufinalu ostavio puno veći trag na skupocjenu momčad iz Pireja, a igrači Panagiotisa Giannakisa odigrali su s mnogo manje intenziteta...

U susretu koji nije imao veliki značaj, jer ipak oboje su došli ovdje po finale, slavila je bolja momčad. Olympiacos nikako nije uspio uhvatiti ritam i s premalo raspoloženih igrača nisu ozbiljnije zaprijetili solidnoj Barceloni. Košarka nije bila jedna od onih za pamćenje, ali barem je jedna ekipa igrala dostojno Final Foura.

Barcelona kao u polufinalu, bolje otvara utakmicu, a Grci djeluju dosta uspavano. Juan Carlos Navarro je u tom trenutku najraspoloženiji igrač na terenu. Prvo pogađa šut s distance, a zatim izvrsnim asistencijama nakon picka, proigrava Santiaga i Andersena za 12:4 u četvrtoj minuti igre. Panagiotis Giannakis nije izveo najbolju petorku na početku susreta te ih na životu održava talentirani playmaker Miloš Teodosić. A da nisu sasvim u utakmici pokazuju dvije uzastopne pogreške vrlo iskusnog Papaloukasa (sedmi uzastopni Final Four) pred sam kraj prve dionice.

U drugu četvrtinu se ulazi rezultatom 26:19, Barca diže tempo, dok Olympiacosu pada postotak šuta. U igru je ušao i naš Nikola Vujčić (12 poena, tri skoka, tri asistencije), ali nema još uvijek ozbiljnijeg otpora. Igrači Olympiacosa upali su u crnu rupu, a Barcelona odlazi, do tada, na najveću razliku od 16 poena. Zanimljivo je da zvijezde iz NBA-a, Childress i Pargo, još nisu ulazili u igru. Grci prvi koš u drugoj četvrtini postižu tek nakon šest minuta preko Printezisa. Pred kraj su uspjeli malo dići igru te ponajviše zahvaljujući Vujčiću odlaze na odmor sa minus 14 (46:30).

Nastavak nudi nešto bolju košarku, ali Barcelona uspijeva održavati rezultat zbog vrlo dobrog šuta iz igre (73 posto za dva). No, mini serijom Lynna Greera, koji postiže pet poena u nizu, Olympiacos na trenutak vraća neizvjesnost (49:37). Utakmica je živnula te se igra koš za koš. Za Španjolce se potom razigrao Slovenac Jaka Lakovič, a s druge strane ga prati vrlo dobri Greer sa 14 poena. Na žalost po navijače Olympiacosa, nije trajalo dugo. Barcelona tricama Lakoviča i Grimaua odlazi na visokih 17 razlike, a treća dionica završava rezultatom 73:58.

Posljednjih deset minuta dobro otvara Bourousis s nekoliko lakih koševa. Ali klub iz Katalonije imao je više raspoloženih pojedinaca. Andersen je nastavio s igrom iz polufinala, a dvjema tricama i jednim šutom za dva vraća Barcu na 15 poena prednosti (80:65). Grci se više nisu uspjeli ozbiljno približiti, a trener Olympiacosa nije posezao niti za svojim skupim pojačanjima koji su proveli susret na klupi.

Fantastičnim šutom i raspoloženim Andersenom u posljednjoj četvrtini, Barcelona je privela sigurno utakmicu kraju te dobila 95:79. Tako su Katalonci osvojili treće mjesto u ovogodišnjem izdanju Eurolige, što je dobar uspjeh s obzirom na roster i mladog trenera Xaviera Pascuala. Olympiacos je imao veća očekivanja, gledajući na uloženo, minimalno finale, no sada im preostaje posložiti momčad za sljedeću sezonu.

Euroliga, završnica

za 3. mjesto

Olympiakos79:95Barcelona

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!