Ostali sportovi

Započele kvalifikacije streličarskog kupa

Sportnet • srijeda, 06.05.2009.
Započele kvalifikacije streličarskog kupa

Svjetski streličarski kup započeo je jučerašnjim kvalifikacijskim natjecanjima na nogometnim terenima u Zelenoj laguni u Poreču, koji se odličnom organizacijom prethodnih godina prometnuo u nezaobilaznu svjetsku streličarsku stanicu. Do sada su održana natjecanja u divizijama zakrivljeni luk za muškarce, žene i ekipe, a danas se nastavljaju kvalifikacije za složeni luk.

U eliminacijski krug u kategoriji zakrivljenog luka prošao je i hrvatski reprezentativac Krešimir Štrukelj koji će se sutra, 7. svibnja susresti s Xing Yuom iz Kine. Prvo mjesto u diviziji zakrivljenog luka za muškarce zauzeo je Amerikanac Brady Ellison s pogođena 1342 kruga, dok je među ženama najbolja bila Justyna Mospinek iz Poljske s 1348 pogođenih krugova.

Kvalifikacije se nastavljaju danas u diviziji složenog luka. Hrvatsku mušku reprezentaciju u pojedinačnom natjecanju predstavljaju Dario Grgec, Darko Uidl, Vladimir Bartol i Goran Villi, a žensku Ivana Buden, Andrea Čizmek i Tanja Zorman. Od ekipnog dijela natjecanja gdje hrvatske boje brane Grgec, Uidl, Villi, odnosno Čizmek, Zorman i Buden puno se očekuje. Sutra su na rasporedu pojedinačne eliminacije svih divizija do polufinala.

Od hrvatskih predstavnika najviše se očekuje od Ivane Buden, u disciplini složeni luk, koja je na prvom turniru Svjetskog kupa zauzela peto mjesto, a prošlu godinu završila je kao četvrta streličarka svijeta u svojoj disciplini te koja nakon prvog kruga drži odlično 5 mjesto.

Nakon što je prošle godine iznimno uspješno ugostio Svjetski streličarski kup i Europski Grad Prix, Poreč je i ove godine odabran za domaćina ovog prestižnog natjecanja. Svečanom otvorenju Kupa održanom u ponedjeljak nazočilo je čak 300 streličara sa svih strana svijeta. Natjecanja koja okupljaju svjetsku streličarsku elitu održavaju se na sportskim terenima u Zelenoj laguni, a spektakularna završnica s finalnim natjecanjima na rasporedu su u subotu 9. svibnja.

"Iznimno sam ponosan što su Poreč, Hrvatska i Hrvatski streličarski savez tijekom ovih posljednjih nekoliko godina postali iznimno važna točka na streličarskoj karti svijeta. S obzirom da je sport najbolji promotor zemlje, koju ne predstavljaju samo naši sportaši u svijetu, već i svi sportaši koji su posjetili Hrvatsku, siguran sam da ćemo učiniti sve da se ovi sportaši osjećaju kao kod kuće i ponesu glas o Hrvatskoj kao zemlji velikih ljepota i odličnih domaćina", naglasio je predsjednik Hrvatskog streličarskog saveza Petar Čavlović.

Svjetski streličarski kup sastoji se od velike završnice kojoj prethode četiri turnira, od kojih je prvi održan u Santu Domingu u Dominikanskoj Republici. Nakon Poreča turniri Svjetskog kupa održat će se u Antaliji i Šangaju, dok je kao mjesto održavanja velike završnice određen Kopenhagen.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!