Košarka

Scena spremna za peti sudar

Ivor Krapac • petak, 08.05.2009.
Scena spremna za peti sudar
Foto: Kristijan Komarica

Sezona koja je sve bliže svom završetku donijela nam je već četiri ogleda vodećih hrvatskih košarkaških klubova. Uoči subotnjeg susreta Cibone i Zadra, koji će najvjerojatnije odlučiti o prvom mjestu uoči doigravanja, prednost u ovosezonskom međusobnom omjeru imaju Zadrani...

Četiri utakmice s tri različita trenera Zadru su donijele tri pobjede protiv Cibosa. Prva se dogodila još na otvaranju sezone, početkom listopada prošle godine u drugom kolu NLB lige, kad su aktualni hrvatski prvaci s Acom Petrovićem na klupi u Draženovom domu slavili s 94:87. Kao što to obično biva u tako ranoj fazi sezone, radilo se tek o ispitivanju snaga za ono što će slijediti u narednim mjesecima, a s obzirom da se u oba sastava od te utakmice dosta promijenilo, teško je povući paralelu s onim što ćemo pratiti u subotu predvečer.

Bio je to dvoboj u kojem su Cibosi krenuli bolje, nakon prvih 20 minuta vodili s 46:37, da bi se u nastavku raspucao Damir Rančić, čijih je pet trica i ukupno 20 poena pomoglo Zadru da se vrati, a na koncu i dobije. Uz Rančića, 20 poena ubilježio je i Todor Gečevski, dok Ciboni nije bilo dovoljno 26 poena Earla Callowaya. Sada već pomalo zaboravljeni Rawle Marshall pridružio se sa 17 poena.

Vezane vijesti

Početkom nove godine, trećeg dana siječnja, Zadar je zaključio ovosezonsku regionalnu priču protiv Cibone pobjedom na domaćem terenu, s 86:77 u dvorani Kreše Ćosića. Ace Petrovića tada više nije bilo, na klupi je sjedio Denis Pleslić, a što se sastava tiče, stanje je bilo u dlaku isto kao u zagrebačkom susretu, jedino je Malik Dixon, koji će uskoro postati "bivši", odigrao samo pet minuta.

No, Cibona je u Zadru bila drugačija, po osobnoj procjeni, i jača nego u dvoboju s početka sezone - važna novost bio je Alan Anderson, koji je upravo u toj utakmici debitirao u dresu Cibosa predstavivši se s 18 poena za 23 minute na parketu. No, taj kvalitetni Amerikančev nastup nije Perasovićevoj momčadi bio dovoljan za pobjedu na teškom gostovanju, Zadrani su rano u trećoj četvrtini pobjegli do 15 razlike, pa u nastavku izdržali nakon što je Cibona nekoliko puta smanjila na samo tri poena zaostatka.

Zadar je do te pobjede došao predvođen Rokom Stipčevićem i Dejanom Ivanovom, koji su ubilježili po 22 poena.

NLB priča tada je bila zaključena, a treći ovosezonski susret Zadrana i Cibosa dogodio se u Kupu Krešimira Ćosića, voljom ždrijeba, već u polufinalu završnog turnira u Krešinoj dvorani. Zadar je imao prednost domaćeg terena, no u toj utakmici pobjeda je otišla na Ciboninu stranu, uz bijeg u završnici utakmice i konačnih 83:75. Zadrani su četiri minute do kraja bili na samo poenu zaostatka, 72:71, da bi ih potom potopila serija Perasovićeve momčadi za odlazak do deset razlike.

No, bio je to "novi Zadar", s nekoliko važnih promjena u odnosu na raniji dio sezone. Na klupi je bio sadašnji trener Zmago Sagadin, treći u sezoni, a u sastavu više nije bilo Malika Dixona i Dejana Ivanova, dok se predstavio novi Amerikanac Desmon Farmer - koji je u međuvremenu također otišao. Cibosi su prošli u finale uz 25 poena Alana Andersona, kasnije u završnoj utakmici protiv Zagreba uzeli i trofej, dok je Zadrane sa 17 poena vodio Todor Gečevski.

U Ligi za prvaka Zadar se ipak stabilizirao, počela se osjećati trenerska ruka Zmage Sagadina, a iako zbog ozljede nisu mogli računati na prvog razigravača Roka Stipčevića, Zadrani su u petom kolu na svom parketu potvrdili porast forme s 97:88 protiv glavnih rivala. Presudilo je prvo poluvrijeme u kojem su domaći pokazali puno više želje, odigrali puno kvalitetnije od gostiju iz Zagreba i predvođeni Vladimerom Boisom, kojeg nije bilo u ranijim ovosezonskim susretima s Cibonom, otišli do 48:30 nakon 20 minuta.

Cibosi su u nastavku susreta pružili bolji otpor, triput smanjili na šest razlike, ali bliže od toga nisu stigli. Desmon Farmer zabio je najviše, 18 poena, centarski dvojac Gečevski - Boisa dodao je po 16 poena, dok je Cibona imala samo dvojicu dvoznamekastih strijelaca, Alana Andersona (32) i Nikšu Prkačina (15).

Na redu je peti dvoboj, tek drugi ovosezonski u Ciboninoj dvorani, a hoće li ta prednost domaćeg parketa biti od ikakvog značaja, doznat ćemo u subotu oko 20 sati.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!