Košarka

Neizvjesnost temeljena na iskustvu

Borna Rupnik • utorak, 19.05.2009.
Neizvjesnost temeljena na iskustvu
Foto: Davor Sajko

Polufinale hrvatskog košarkaškog prvenstva donijet će reprizu prošlogodišnjih ogleda, što znači da će Zadar i Zagreb put u finale tražiti jedni preko drugih. Dosadašnji ovosezonski susreti uglavnom su nudili velika uzbuđenja i nema razloga da tako ne bude i u ovoj fazi natjecanja...

Zadrani su prošle godine na putu prema naslovu prvaka Hrvatske u polufinalu svladali upravo Mrave, no tada se radilo o dvoboju prve i četvrte momčadi Lige za prvaka, dok spomenuti rivali danas ulaze u seriju kao druga i treća ekipa domaćeg prvenstva. U skladu s time, očekuju se i neizvjesne utakmice, onakve kakve su Zadrani i Novozagrepčani već navikli pružati u međusobnim okršajima.

S izuzetkom jesenske utakmice u NLB ligi, kada su Zadrani u Višnjiku nagazili Zagreb s 35 koševa razlike, nijedna se momčad nije osladila uvjerljivom pobjedom (sve su susrete dobili domaćini), pri čemu je na parketu vladala osjetna izjednačenost. Treba spomenuti da su u studenome polufinaliste vodili treneri koji su svoje mjesto morali prepustiti drugima - Aleksandra Petrovića zamijenio je Denis Pleslić, odnosno Zmago Sagadin, dok je Željka Pavličevića naslijedio Denis Bajramović.

Upravo su novopridošlice u oba kluba postala njihova gotovo najjača oružja. Premda je Zadar ove sezone gubio neke ključne utakmice, Zmago Sagadin silno se trudi usaditi beskompromisnu disciplinu unutar zadarskog temperamenta, dok je pozicija jedinice s Damirom Mulaomerovićem, Vladimirom Krstićem i oporavljenim Jakovom Vladovićem naglo postala oslonac Bajramovićeve ekipe.

Naravno, nije Sagadin jedini zadarski adut. Uz uvijek prisutnog i aktivnog Todora Gečevskog, tu je i sve raspoloženiji Vladimer Boisa, koji se u nekoliko navrata pokazao igračem koji može donijeti prevagu. Rok Stipčević u svojim boljim izdanjima - koja se u poluzavršnici prvenstva smatraju nužnima - zna izvrsno dirigirati igrom, dok Damir Rančić dobrom šuterskom večeri može pokopati gotovo svakog protivnika.

Mravi će se prvenstveno pouzdati u centarsku liniju Ante Tomić - Luka Žorić, kojoj se često dobrim partijama pridodaje i Andrej Štimac. Stoga će se jedna od najvažnijih bitaka voditi pod košem, a ključnima bi se mogle pokazati obrambene reakcije Gečevskog, Hrvoja Perića i Tomislava Ružića.

"Teško je prognozirati. Vjerujem da će pobjeda pripasti nama, ali da neće biti lako - neće", priznao je Rok Stipčević za košarka.hr. Zadarska jedinica podsjeća i na sjajan spoj mladosti i iskustva u redovima Bajramovićevog sastava, koji svakom prilikom naglašava važnost zajedništva i timskog rada, bez kojeg protiv Zadra nema što tražiti. Treba istaknuti i primjetan napredak Luke Žorića, koji je pokazao da može preuzeti teret na svoja leđa čak i u trenucima zdravstvenih poteškoća Ante Tomića.

U stupcu pluseva kod Zadra navodi se, jasno, i prednost domaćeg terena. "Želio bih da dvorana bude punija nego što je bila u prijašnjim susretima. Pozivam navijače da nam pomognu", rekao je Marko Car, a Denis Bajramović tvrdi da nema puno smisla pozivati se na prethodne oglede jer ulog nije jednak. "To su sve bile utakmice s mogućnošću ispravka, a sada su eliminacijske", kaže.

Pritom je svjestan da se njegovi Mravi usprkos nekim odličnim rezultatima ne kite statusom favorita: "Zadar je prvi Cibonin konkurent za naslov prvaka". No, nema smisla predavati se unaprijed, hrabri se Zagrebov strateg: "Vjerujem u svoju momčad i mislim da možemo napraviti još jedan korak naprijed i ući u finale. Detaljno se poznamo i dokazali smo da možemo igrati s njima".

Samopouzdanje koje stanuje u Trnskom također bi moglo biti važan čimbenik jer ne dolazi u kombinaciji s rezultatskim pritiskom. Imperativ prolaza, naime, leži na zadarskoj strani parketa. "Ambijent u Zadru utječe na igrače i bit će nam teško, ali nismo baš zeleni. Imamo kvalitetu i iskustvo te vjerujem da možemo biti ravnopravan protivnik", naglašava Andrej Štimac.

Tako se već u današnju prvu utakmicu, koja je na rasporedu u dvorani Krešimira Ćosića s početkom u 19 sati, ulazi bez straha i bez zadrški što bi trebalo garantirati vrlo dobru košarku, a isto će vrijediti i za uzvrat, neovisno o večerašnjem rezultatu. Eventualna treća, odlučujuća utakmica, bila bi prava poslastica...

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!