Vodeni sportovi

Paškvalin: "Ljude zanima vaterpolo"

Vedran Attias • četvrtak, 21.05.2009.
Paškvalin: "Ljude zanima vaterpolo"
Foto: Kristijan Komarica

Pred sam kraj sezone u kojem Mladostaše prvo čeka Final Four Eurolige u Rijeci, a potom i završnica prvenstva gdje Jug ima veliku prednost, s Franom Paškvalinom eskluzivno za Sportnet.hr razgovarao je Vedran Attias...

Nakon dvije vrlo uspješne godine provedene u Šibeniku, za tobom je prva sezona u Mladosti. Kako bi opisao razliku između ta dva kluba u načinu igre i organizaciji?

Razlika je velika i tek sam dolaskom u Mladost zapravo vidio što znači razlika između malog i velikog kluba. Šibenik mi je bio odskočna daska u karijeri; mjesto gdje sam se razvio. Prije tri godine sam bio na Savi, no veliki klub kao Mladost ne trpi mlade igrače i njihovo sazrijevanje nego se tu treba doći kao gotov igrač pa sam svoju priliku vidio u Šibeniku. Dvije godine u Šibeniku s trenerom Tucakom, koji je po meni među top tri trenera na svijetu što potvrđuju i njegovi rezultati, puno su mi značile. Tamo sam napredovao i razvio se što mi je na koncu donijelo povratak u Mladost i uvrstilo na širi popis reprezentativaca.

Vezane vijesti

"Jadranska liga je pun pogodak"

Zahvaljujući Jadranskoj ligi, gdje je Mladost završila na trećem mjestu, ekipa je ove godine igrala puno jakih utakmica pa što misli o tom projektu?

Jadranska liga je sigurno pun pogodak jer je vaterpolo sport koji baš i nije u uzlaznoj putanji i po meni je to super za promidžbu sporta. Recimo, kad god smo mi ili Jug gostovali u Crnoj Gori - sat vremena prije utakmice sve je puno tako da je s te strane zaista odlično. Mislim da mi nismo dali previše važnosti toj ligi jer ništa ne znači, odnosno pobjednik te lige ne ide nigdje pa smo više to gledali kao uigravanje za Europu. Zapravo, kao pripremu za završni dio sezone.

U finalu Hrvatske vaterpolo lige Jug je, dojam je dosta lako, došao do velike prednosti od 2:0. Da stvar bude gora po Mladostaše, Dubrovčani su do prednosti došli bez Jokovića i Markovića koji su vrlo bitni igrači. Što Mladost treba i može popraviti da se zakomplicira prvenstvo i ne završi u rukama Juga kao Kup i Jadranska liga?

Od ta dva trofeja koja je Jug već osvojio, Jadranska liga nema nikakvu važnost, a finale Kupa se igralo u Dubrovniku gdje je suđenje stvarno bilo katastrofalno tako da su "pravi" trofeji još u igri. Siguran sam da ni oni nisu zadovoljni samo s ta dva trofeja i vjerujem kako bi mijenjali oba za Europu ili prvenstvo tako da nama ništa nije izgubljeno. Činjenica je da Jug bez dva vrlo bitna igrača igra odličan vaterpolo i to je samo potvrda o kakvoj se momčadi radi. Recimo Jug je izbacio Partizan koji ima po imenima najjaču momčad Eurolige i to je dokaz moći i snage. Jug je prava momčad koja bez dvojice odličnih igrača igra sjajno i svaka im čast na tome jer smatram da bi rijetko koji klub to mogao. Mislim da je Jug što se tiče navijača, uprave, domaćih dečki i grada iza njih - najorganiziraniji klub.

Može se reći kako je loša igra s igračem više glavni uzrok zaostatka za Jugom u finalnoj seriji.

Da, stvarno loše igramo igrača više, no mislim da je najveći problem u - glavi. Moramo si utuviti u glavu da možemo dobiti Juga, posebno bez ova za njih dva bitna igrača. Sigurno 3:0 za Jug ne bi bio realan rezultat i treba nam samopouzdanja. Iako Jug ima veliku prednost, prvenstvo još nije riješeno.

Talijanski suci sudili su prvu utakmicu između Mladosti i Juga, no Paškvalin nije previše oduševljen njihovim kriterijem.

Nisam baš zadovoljan jer po meni je to - alibi suđenje. Sudili su svakoj momčadi po 20 isključenja što zapravo znači da su za svaki kontakt "bacali van". Istina, poslije nije bilo repova i nije se govorilo: "tamo su nas izbacili, a za isto to vas nisu", no to je suđenje bez osjećaja za igru nego jednostavno - sve je isključenje. Mi smo momčad koja više igra presing pa nam to baš i ne odgovara.

"Čeka nas "crnogorski Jug""

Kotorski Primorac čeka Mladost u polufinalu Eurolige koje se igra ovaj petak u Rijeci. Sjajni Kotorani u četvrfinalu su izbacili Herceg Novi i to pobjedom u gostima te tako dokazali svoju snagu. Kako igrati protiv njih?

Odlična momčad; rekao bi - "crnogorski Jug". Imali su zvijezde i igrali loše, zatim su se okrenuli svojim domaćim dečkima koji su osvojili prvenstvo i sada igraju stvarno fenomenalno. Cijeli Kotor živi za vaterpolo. Svoju su snagu pokazali u Herceg Novom gdje je suđenje bilo protiv njih, no svejedno su slavili. Jaki su na svim pozicijama, a posebno centarski par Pavlović i Steinetz dok je jako opasan Kiss koji je meni najbolji ljevak na svijetu. Govori se da im je golman slaba karika, no u četvrfinalu je sve branio tako da je vrlo nezahvalno govoriti neke prednosti ili mane.

Vaterpolo trenutno ne uživa u nekoj zavidnoj poziciji. Naime, najjače europske lige (talijanska i mađarska) bilježe velike padove gledanosti, a sve se glasnije priča i o izbacivanju tog sporta s Olimpijskih igara.

Istina da vaterpolo i nije u nekoj sjajnoj poziciji, no recimo Jadranska liga je najbolji dokaz kako ljude zanima vaterpolo. Problem u Italiji jest što je Recco kupio sve igrače i imaju oko 25 igrača na rosteru. Naravno, tu se ne radi o mladim igračima nego oni jednostavno kupe svakoga za koga netko pokaže interes i to nije dobro. Ne radi se tu o velikom padu i ne vidim baš da će vaterpolo u budućnosti propasti, a sumnjam i da će se micati s Olimpijskih igara. To se pričalo i prije pa do toga nije došlo.

"Sve osim medalje je neuspjeh"

Dobio si priliku igrati za reprezentaciju u Španjolskoj gdje je rezultat bio u drugom planu, no uskoro dolazi Svjetsko prvenstvo u Rimu gdje pomlađena Hrvatska ide po - što? Koji rezultat bi bio zadovoljavajući?

Mislim da Hrvatska može bez igrača koji su se oprostili, no jako će nedostajati Joković koji je odličan igrač. On je posebno dobar na turnirima gdje njegova sjajna fizička sprema dolazi do izražaja i uvijek je među najboljima. Unatoč tome, mislim da moramo uzeti medalju i sve ispod je neuspjeh. U rangu s nama su Mađarska, Srbija i Crna Gora i praktički treba dobiti jednu utakmicu da bi se uzelo medalju. Tu su još Amerikanci, Španjolci i Grci, no mislim kako su oni ipak rang ispod i da ako se njih ne dobije - onda se ne zaslužuje medalja.

Kao centar, na svakoj utakmici dobiješ dosta batina i većinu vremena provedeš pod vodom, no ipak - protiv kojeg igrača ti je najteže igrati. Tko te najbolje čuva?

Prvo, batine i kvaliteta ne idu zajedno jer onaj bek koji tuče - vrlo brzo dobije isključenja i ne ulazi više. Opasni su oni bekovi koji ne tuku nego zaista igraju odličnu obranu. Meni osobno je najteže igrati protiv Ivovića iz Herceg Novog, a odlični su Burić i Bušlje, no najteže mi je igrati protiv Ivovića koji ima duge ruke, jak je i jednostavno mi ne leži.

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!