Vodeni sportovi

Kantrida skriva prvake

Hrvoje Vuković • četvrtak, 21.05.2009.
Kantrida skriva prvake
Foto: Rijeka.hr

Nema još puno. Maloj kazaljci se neće ni zavrtjeti u glavi, a Jug, Pro Recco, Mladost i Primorac krenut će, svaki na svoj način, po najvrijedniji europski trofej koji postoji u klupskom vaterpolu. Ovaj put, glavni rekviziti su lopta i bazen na Kantridi, a cilj, naravno, 46. europski naslov...

Iako su joj tek rijetki davali šanse za domaćinstvo ovogodišnjeg Final Foura u utrci s Beogradom, Rijeka je odigrala na mudru kartu. Dala je garanciju za održavanje završnog turnira i u slučaju da se hrvatske momčadi ne plasiraju među najbolja četiri - Partizan nije te je LEN također igrao na sigurno i izabrao Rijeku. Novi bazen na Kantridi i svih 1700 popunjenih stolica tako će ovog vikenda pljeskati i psovati najboljim vodenim tehničarima koje ova zemaljska kugla ima.

A gosti su dobro poznate face - Pro Recco, Jug i Mladost bili su i na prošlogodišnjem završnom fijasku održanom pod biblijskim potopom u Barceloni, dok je jedini stranac kotorski Primorac koji je zamijenio Vasas - isti ti Mađari izbacili su upravo Kotorane u četvrtfinalu prošle godine.

15 naslova europskih prvaka

Vezane vijesti

Od svih sudionika Final Foura, najviše europskih naslova ima Mladost - njih sedam ('68, '69, '70, '72, '90, '91, '92, '96) te je zasad jedina momčad koja se tri puta uzastopno penjala na krov Europe. Priliku za ponavljanje tog uspjeha ima Pro Recco koji je dvostruki uzastopni prvak, a ukupno ima pet naslova ('65, '84, '03, '07, '08). Dubrovački Jug tri je puta bio europski prvak ('81, '01, '06), a jedino Primorac nikada nije osvojio tu laskavu titulu.

Prvi polufinalni par čine Jug i aktualni europski prvak Pro Recco. Nakon tri uzastopna susreta u finalima, ovaj put jedan će klub ipak konačnu bitku za naslov gledati s krive strane bazena. Da su kompletni, možda bi na Kantridi i bili lagani favoriti, ali bez dvojice iz prvih sedam (jedinog ljevaka Mara Jokovića i Pava Markovića), bilo bi bahato kunuti se u bilo što osim "troznaka". No, trener Fatović očito je odlično tempirao formu svoje momčadi, pa ostali igrači dobro pokrivaju nastale rupe, pogotovo Tony Azevedo koji konačno igra u skladu s renomeom kako sezona odmiče. Jugaši su nakon osvojenog Kupa i Jadranske lige nastavili u istom tonu i u prvenstvu Hrvatske gdje su bez većih problema poveli protiv Mladosti sa 2:0 te su u prilici napraviti povijesni uspjeh i dohvatiti četiri trofeja u istoj godini.

S Pro Reccom su se već gledali preko nišana ove godine u skupini Eurolige, jednom s minimalnim plusom, drugi put s minimalnim minusom, a kako je rekao i Miho Bošković za Dubrovački list, "i u finalu će odlučivati posljednji napad, posljednji udarac... gol ili prečka". I trener Fatović naglasio je za isti list kako sve momčadi imaju 25% šanse te da europski prvaci nisu nepobjedivi. Talijani su sada godinu dana stariji i bez mozga ekipe Vlade Vujasinovića koji je otišao u Partizan. Najjača snaga su im tri Mađara - Tamas Kasas, Tibor Benedek i Norbert Madaras te odlični srpski bek Vanja Udovičić. Doveli su i Predraga Jokića te dva centra Bencivengu i Tamasa Marcza, i praktički su jedini klub na svijetu koji ne pita za cifru. Baš kao i Jug, i Pro Recco se zasad prošetao nacionalnim prvenstvom i došao do velikih 2:0 protiv Posillipa u finalu te praktički već tri godine osvajaju što god igraju. No, i iz njihovih usta samo poštovanje prema Jugu. Tibor Benedek nije štedio na pohvalama: "Jug je odlično organizirana momčad. Jaki su, uistinu jaki. U Dubrovniku imaju odličnu školu vaterpola i uvijek djeluju kao uigrana cjelina. Ekipa odrasta zajedno, poznaju se godinama, čak i u teškim trenucima osjeća se to jedinstvo kod njih. Nisu slučajno tri godine zaredom u finalu. Igraju u Rijeci, dakle praktički u domaćem bazenu i to nije za podcijeniti".

Drugom stazom do finala krenut će Mladost i kotorski Primorac, kojemu je ovo premijera na Final Fouru. Mladostaši su ponešto izmijenili momčad u odnosu na prošlu godinu, a najviše su se pojačali na centarskoj poziciji, gdje su doveli dvojac Hinić - Paškvalin. Malo su tanki na beku, gdje im je jedini pravi čovjek Burić, ali uz dosta dugu klupu i žapci imaju realne snove o finalu. Gosti iz Crne Gore proživljavali su tešku financijsku krizu tijekom sezone, pokušavali održati momčad na okupu, no nakon što im je zbog neisplaćenih obveza suradnju otkazao ponajbolji igrač Mlađan Janović, zanimljivo, Kotorani su zaigrali za klasu bolje i preko Jadrana iz Herceg Novog plasirali se među najbolja četiri u Europi.

Final Four, polufinale, 22.5.

Rijeka, bazen na Kantridi
18:30 Jug - Pro Recco
20:00 Mladost - Primorac

"Sve ćemo učiniti da dosadašnji uspjeh pretvorimo u još veći podvig. U Rijeku idemo rasterećeni, a motiva da dobijemo Mladost nam sigurno ne nedostaje. Nemamo iskustvo, jer nam je ovo prvo sudjelovanje na Final Fouru, ali mislim da to možemo nadoknaditi ogromnom borbenošću, agresivnošću i željom. I u slučaju da ne uđemo u finale, ovo je za nas veliki i povijesni uspjeh, i istinska nam je čast uopće naći se u društvu s klubovima kakvi su Mladost, Jug i Pro Recco", sipao je komplimente na račun preostalih klubova za crnogorski list Vijesti, njihov strateg Ranko Perović. Trener Primorca još je dodao kako će u utakmici protiv Mladosti više odlučivati sreća, nego iskustvo i znanje, a iako smatra kako je Mladost blagi favorit zbog domaćeg bazena, i Kotorane će bodriti oko 300 njihovih navijača.

Fran Paškvalin također ih ne vidi kao laku prepreku. Centar Mladosti nahvalio ih je u intervjuu za Sportnet.hr: "Odlična momčad; rekao bih - 'crnogorski Jug'. Imali su zvijezde i igrali loše, zatim su se okrenuli svojim domaćim dečkima koji su osvojili prvenstvo i sada igraju stvarno fenomenalno. Cijeli Kotor živi za vaterpolo. Svoju su snagu pokazali u Herceg Novom gdje je suđenje bilo protiv njih, no svejedno su slavili. Jaki su na svim pozicijama, a posebno centarski par Pavlović i Steinmetz, dok je jako opasan Kiss koji je po meni najbolji ljevak na svijetu. Govori se da im je golman slaba karika, no u četvrfinalu je sve branio tako da je vrlo nezahvalno govoriti neke prednosti ili mane".

Što se tiče sastava Primorca, centar Adam Steinmetz veliko je ime, a na toj poziciji ima zamjenu u liku i djelu Borisa Pavlovića, dok se od ostalih zvijezda izdvajaju sjajni ljevak Gergely Kiss, Vjekoslav Pasković te Draško Brguljan. I ova dva kluba već su se sastajala ove godine, ali u Jadranskoj ligi. U prvoj utakmici Primorac je potpuno razbio Mladostaše, dok je u Zagrebu u prilično nevažnom susretu i usred financijske krize Kotorana, bolja bila Mladost. Zagrebašima je Euroliga vjerojatno jedini izlaz za spas sezone, Primorac je već izgubio nacionalno prvenstvo - dakle, na glavu, pa što bude.

Euroliga - završnica

  • Rezultati
  • Ljestvica

polufinale

Jug AO6:9Pro Recco
Mladost9:11Primorac Kotor
1Primorac Kotor 440:36+410
2Pro Recco 436:32+46
3Jug AO 440:4006
4Mladost 438:39-13
5Partizan 218:20-23
6Vasas 218:20-23
7Olympiakos 214:16-23
8Jadran Herceg Novi 220:21-11

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!