Vodeni sportovi

Jug ostao bez šanse

Luka Margan • petak, 22.05.2009.
Jug ostao bez šanse
Foto: Sandro Donda

U ovogodišnjem polufinalu vaterpolske Eurolige reprizirana je utakmica prošlogodišnjeg finala istoimenog natjecanja. Nažalost, vaterpolisti Juga nisu se uspjeli plasirati u finale jer je Pro Recco, jednostavnim vokabularom rečeno, bio – bolji. Dubrovačka mladost nije se mogla nositi s velikanom europskog vaterpola iako je upravo taj vaterpolski gigant ove sezone poražen u Gružu. Jug je izgubio rezultatom 9:6 te im preostaje utakmica za treće mjesto, koja će se odigrati sutra s početkom u 18.30 sati....

JUG CO - PRO RECO 6:9 (1:2, 1:2, 0:2, 4:3)

Euroliga, polufinale, 22.5., bazen na Kantridi

Jug CO: Vićan, Vranješ, Bošković 1, Azevedo 1, Seman, Smodlaka, S.Sukno 1 (1), Bušlje, I.Sukno, Dobud 2, Drobac, Obradović 1, Nižić. Trener: Elvis Fatović

Pro Recco: Tempesti, Figari, Madaras 2 (1), Mangiante 1, Kasas 1, Felugo 1, Jokić, Angelini, Benedek, Calcaterra 3, Udovičić 1, Marcz, Bencivenga. Trener: Pino Porzio

Igrač više: Jug CO 8 (2), Pro Recco 6 (2) Peterci: Jug CO 1 (1), Pro Recco 1 (1) Suci: Erhan Tulga (Tur), Sanchez Sergio Borrell (Špa)

Napokon. Napokon smo dočekali početak vaterpolskog Final Foura te smo pritom svjedočili srazu dubrovačkog Juga i talijanskog Pro Recca u polufinalu najeksponiranijeg "vodenog" natjecanja. Sraz u kojem Dubrovčani traže drugu ovosezonsku pobjedu protiv najskuplje europske momčadi, u kojoj igraju mahom reprezentativci, predstavlja pravu poslasticu.

Prvi napad imali su Talijani, koji su svjesni činjenice da njihove apetite može zadovoljiti isključivo pobjeda. Primjetno je da Jugaši igraju izuzetno dobru obranu, ali Talijani su ti koji stižu do vodstva preko Maurizija Feluga. Jug uzvraća preko Amerikanca Tonyja Azeveda, koji predstavlja veliku snagu dubrovačke momčadi.

Unatoč dobroj igri, vaterpolisti Juga gube prvu četvrtinu rezultatom 2:1, a strijelac drugog pogotka za Talijane zove se Tamas Kasas. Napomenimo da su u prvoj četvrtini isključeni Mile Smodlaka kod "domaće" momčadi te Alex Giorgetti kod "gostiju".

Apsoluta dominacija obrambenih igrača vidljiva je tijekom prvih dviju četvrtina. Tome su uvelike pridonijeli golmani Frane Vićan i Stefano Tempesti, koji su sakupili po četiri obrane. Bitno jest spomenuti i dva obranjena zicera obaju golmana. Dugo je bio aktivan rezultat iz prve četvrtine, ali tada je sviran peterac za Jug. Odgovornost preuzima mlađahni Sandro Sukno, koji unatoč ometanju od strane iskusnih talijanskih igrača – zabija za izjednačenje.

Uočljiv je nedostatak veoma bitnog igrača Mare Jokovića, koji bi zasigurno pomogao pri probijanju defanzivnog bloka morskih nam susjeda. Dubrovčani ne iskorištavaju igrača više u nekoliko navrata, što iskorištavaju izabranici Giuseppea Porzija preko, izuzetno fizički moćnog napadača, Alessandra Calcaterre. Na poluvrijeme se odlazi s rezultatom 4:2 u korist peterostrukih osvajača Eurolige – Pro Recca.

Početak treće četvrtine ponudio nam je dvoboj Mile Smodlake i Vanje Udovičića, u kojem je naš igrač izvukao deblji kraj. I to je samo jedan od okršaja koji se događaju u bazenu na Kantridi u utakmici u kojoj Jugaši traže prolaz u finale te mogućnost osvajanja Eurolige po četvrti put u svojoj povijesti. Talijani ne nude mogućnost prolaska po stranama izabranicima Elvisa Fatovića.

Prvaci netom završene Jadranske lige krajem treće četvrtine doživljavaju pravi potop. Calcaterra i društvo zadaju Dubrovčanima velike probleme, a pritom pojedinci zaboravljaju na obranu, koja je od izuzetne važnosti u ovom susretu. Dominaciju Pro Recca u ovim trenucima nemoguće je opravdati neigranjem nekih igrača Juga, već htijenjem i zalaganjem Talijana.

U završnicu utakmice Fatović i njegovi puleni ulaze se sa zaostatkom od četiri pogotka (2:6). I odmah Miho Bošković daje do znanja suparnicima da ništa nije gotovo te postiže fini pogodak s distance. Prekaljeni Talijani postižu još jedan pogodak te polagano zatvaraju utakmicu, Calcaterra se promiče u prvo ime utakmice (tri pogotka).

Na samome kraju Fatović pokušava dostići prednost Talijana uvođenjem još jednog centra. Miho Bošković i Nikša Dobud drže Jug u igri, a navijači grizu nokte. Kakva napeta atmosfera vlada u Rijeci u ovim trenucima. Međutim, ekipa kao što je Pro Recco ne podliježe pritisku s tribina i pobjednički završava svoj pohod na finale.

Euroliga - završnica

  • Rezultati
  • Ljestvica

polufinale

Jug AO6:9Pro Recco
Mladost9:11Primorac Kotor
1Primorac Kotor 440:36+410
2Pro Recco 436:32+46
3Jug AO 440:4006
4Mladost 438:39-13
5Partizan 218:20-23
6Vasas 218:20-23
7Olympiakos 214:16-23
8Jadran Herceg Novi 220:21-11

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!