Tenis

"Sjetio sam se Wimbledona"

Ivor Krapac • nedjelja, 24.05.2009.
"Sjetio sam se Wimbledona"
Foto: EPA

Iako se gotovo puna tri seta činilo da ovo neće završiti dobro za njega, Lleyton Hewitt nekako je našao put do pobjede nad Ivom Karlovićem u prvom kolu Roland Garrosa. Nekad prvi, a danas 50. tenisač svijeta slavio je uz preokret nakon dva seta zaostatka, pritom preživjevši i pravu lavinu Karlovićevih asova...

Dva seta prednosti i rekordnih ukupno 55 asova u meču nisu bili dovoljni da Ivo Karlović i četvrti put u isto toliko međusobnih susreta izađe na kraj s Lleytonom Hewittom. Nakon što je u prva dva seta i do tie-breaka trećeg veći dio vremena bio u podređenoj ulozi, 28-godišnji Australac pokazao je da i danas ima ono što ga je krasilo u igrački i rezultatski boljim danima - dok god se igra, ima se za što boriti, gotovo je tek kad sudac to proglasi.

Nešto je bilo i na Karloviću i njegovim tjelesnim problemima, zbog čega je u četvrtom i petom setu izgledao sve lošije na terenu, no dobar dio razloga za preokret je i na Hewittu. Australac se odbio predati.

Vezane vijesti

"Prva misao kad sam vidio ždrijeb vratila me na poraz od njega u Wimbledonu, ovo je bila moja prilika da vratim sličnom mjerom", prisjetio se Hewitt senzacionalnog ispadanja od Karlovića prije šest sezona u wimbledonskom prvom kolu, kada je branio naslov i imao čast otvaranja turnira prvim nastupom na središnjem terenu. Čast koja mu se tog popodneva pretvorila u gorčinu koja se teško briše iz sjećanja.

Australčeva karijera u međuvremenu je krenula u za njega krivom smjeru, daleko od izdanja iz 2001. i '02., kada je završavao godinu kao prvi na svijetu. Iako nije potonuo samo zbog toga, sigurno je utjecao i šokantni wimbledonski poraz od Karlovića, koji je ostavio trag na samopouzdanju.

"Protiv njega je teško na bilo kojoj podlozi, pogotovo kad ubaci više od 50 asova. Nakon izgubljenih tie-breakova, znao sam da me čeka mentalna bitka - morao sam ostati u meču i biti spreman na to da je preda mnom dug put", dodao je Australac: "Stavljao me pod veliki pritisak, jako se popravio u posljednjih pet godina - opasniji je s crte i puno bolji u hvatanju niskih voleja."

"S kutom kojeg pogađa kad servira, nemaš šansu dohvatiti dobar dio njegovih servisa, jednostavno je fizički neizvedivo. Normalno je da će imati dosta besplatnih poena, moraš glavom ostati 'unutra' i čekati svoj red."

Bez obzira na sve dobro što je Ivo prikazao, Hewitt je napravio upravo to - ostao je strpljiv nakon što su prva dva tie-breaka završila kako nije želio, pa dočekao i iskoristio šansu koja se ukazala nakon što je dobivenim tie-breakom trećeg produžio meč. Za nagradu, stigla je pobjeda nakon dva seta zaostatka peti put u karijeri.

Nova nagrada mogla bi stići ukoliko na drugoj prepreci svlada Kazahstanca Andreja Golubeva - korak iza, u trećem kolu, moguć je ogled s Rafaelom Nadalom. No, o tome će Hewitt i svi koji ga prate razmišljati kad i ako bude vrijeme, prvo će se odmoriti od gotovo četiri sata protiv Karlovića...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!