Tenis

Ivan blizu, ali ne i u drugom kolu

Branimir Korać • utorak, 26.05.2009.
Ivan blizu, ali ne i u drugom kolu
Foto: EPA

Odličan meč odigrali su Ivan Ljubičić i Juan Carlos Ferrero u prvom kolu Roland Garrosa. Ljubičić je na kraju ostao kratkih rukava, imao je break u trećem setu, ali nije to sačuvao…

Niti Ferrero, a niti Ljubičić nisu bili sretni činjenicom da su se međusobno morali susresti na startu Roland Garrosa. Gledateljima su priuštili više od tri sata kvalitetnog tenisa, a na kraju je Ferero bio taj koji je slavio.

Početak meča donio je obostrano dosta pogrešaka na servisu, a Ivan je ipak bio taj koji je to znao materijalizirati. Kod 2:1 napravio je break i tu prednost držao do kraja seta. U samoj završnici kod 5:2 stigao je i do tri set lopte, iskoristio drugu i na taj način uzeo prvi set sa 6:3.

U drugom setu, odmah na početku dogodilo se ono što je prijetilo u nekoliko navrata u prvom setu. Ivan je ušao u probleme na servisu, Ferrero je to znao iskoristiti i odmah napravio break za 1:0. Imao je Ivan dvije prilike za vratiti se u set, no nije ih iskoristio, Ferrero je zadržao visoku razinu igre i uzeo se sa 6:4.

Treći set donio je Ivanu ponovno probleme na početku. Kod 1:1 Ferrero ima 30:40, koristi break loptu i ima 2:1. Odmah Ljubičić prijeti i stiže do 0:30, ali Ferrero igra izuzetno agresivno i ne daje Ivanu nikakvu šansu da stigne do break lopte. S druge strane Ferrero igra sjajno i protiv servisa, u sljedećem servis gemu ima Ferrero 15:40 za dvostruki break što Ivan ipak odličnim servisima izvlači.

Do kraja seta Španjolac je nastavio dominaciju i protiv nervoznog Ivana zadržao prednost i stigao do servisa za set. Brzo je došao do dvije set lopte, iskoristio odmah prvu i poveo s 2-1 u setovima.

Napokon je Ljubičić na startu četvrtog seta uspio napraviti pritisak i realizirati break priliku koja mu se ukazala te je poveo s 2:0. Do kraja seta Ivan je bio uvjerljiv na servisu, uhvatio je pravi ritam i održavao prednost bez problema. Set je riješio sa 6:3 u svoju korist i otišlo se u odlučujući peti set.

Peti set Roland Garrosa i klasičan test izdržljivosti. Ljubičić dobiva veliku priliku već u petom gemu kada kod 2:2 ima 15:40, Ferrero to spašava, ali Ljubo ima još jednu break loptu koju koristi i vodi s 3:2. Kada je trebalo napraviti prvi korak prema završetku posla, Ljubičić je odmah izgubio servis i vratio Ferrera u igru.

I drugi gem u nizu na svom servisu Ivan ulazi u probleme. Kod 4:3 Ferrero mu stiže na 15:40, kod 30:40 Ljubičić ne pogađa prvi servis, Ferrero napada i Ivan šalje bekhend u mrežu za 5:3 i Ferrerov servis za meč.

Na servisu za meč Ljubičić igra agresivnije, dolazi do 15:30, ali Ferrero odličnim servisom poravnava na 30:30. Onda slijedi sjajna izmjena i navlačenje Ferrera na mrežu za forhend dijagonalu i break loptu. Uz dosta sreće Ferrero spašava jednu loptu, a dvije izmjene kasnije i poentira za izjednačenje. Ivan pokušava izravnim poenom bekhendom doći do nove break lopte, no loptica odlazi van, a Ferrero asom zaključuje priču i odlazi u drugo kolo.

Uz 57 posto ubačaja prvog servisa Ivan je pogodio 19 aseva dok je Ferrero pogodio tek pet aseva, a taj peti u najgore vrijeme za našeg igrača. Imao je Ivan dvije break lopte više, imao je i čak 38 winnera više (88:50), ali i 22 neforsirane pogreške više. Ključan je bio šesti gem petog seta, Ivan nije sačuvao prednost od breaka i izgubio je meč.

Roland Garros, tenisači, prvo kolo:
Juan Carlos Ferrero (Španjolska) - Ivan Ljubičić (Hrvatska) 2:6, 6:4, 6:4, 3:6, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!