Košarka

Briljantni Anderson za 1-0

Tomislav Pacak, Dario Dodić, Vedran Attias • utorak, 26.05.2009.
Briljantni Anderson za 1-0
Foto: Kristijan Komarica

Cibona je napravila prvi korak prema naslovu prvaka Hrvatske pobijedivši Zadar s 86:75. Cibosi su od samog početka kontrolirali rezultat, polagano gradili sve veću prednost i tako zasluženo stigli do početne prednosti. Ponovno je Cibonin čovjek odluke bio izvanredni Amerikanac Alan Anderson, a također uobičajeno, najveću pomoć imao je u Nikoli Prkačinu i Davoru Kusu...

Po teško podnošljivoj sparini u Draženovom domu okupilo se oko 2.000 gledatelja, uključujući oko 30-ak članova Tornada koji su u najvećem dijelu utakmice nadglasali zagrebačku publiku. Međutim, puno više razloga za zadovoljstvo imali su navijači Cibone jer su ”Vukovi” vodili gotovo cijeli susret, a bez padova u igri priveli su utakmicu mirno kraju i tako krenuli s 1:0 u ovu finalnu seriju. Anderson je još jednom pokazao visoku klasu, bio je nerješiva enigma za Zadar te je povukao Cibonu do pobjede s 30 poena. Zadrani uoči nastavka finalne serije imaju samo jednu temu na dnevnom redu – kako zaustaviti briljantnog Amerikanca.

Cibona je nešto bolje otvorila susret, ponajviše zahvaljujući svojoj dvojici Amerikanaca. Alan Anderson od početka je pokazao da vjerojatno završne utakmice u Ciboni namjerava odigrati tako da ga se pamti, a obrana Zadra jednostavno nije imala nikakvog odgovora za njegove prodore. Ipak, isto vrijedi za Gečevskog s druge strane, pa je Zadar sredinom četvrtine počeo hvatati priključak te je zahvaljujući dobroj trici u nekoliko navrata bio i u mininamlnom vodstvu.

Cibona je, međutim, odlično odigrala završnicu prve četvrtine te je serijom 8:0 od izjednačenja stigla do 31:23. Cibosi su tu prednost održavali i u sljedećem periodu, opet ponajviše zahvaljujući Andersonu koji je bio neumoran i nezaustavljiv. Kada se Zadar približio na -4, opet je Anderson preuzeo inicijativu i pogurnuo Cibonu do 48:38 na poluvremenu. 19 koševa briljantnog Amerikanca, uz sedam skokova – to je bila njegova statistika ne na kraju utakmice, već nakon prvih 20 minuta. Zadar bi bio i u većim problemima da nije bilo 11 poena Gečevskog.

Sparina u Draženovom domu uzimala je sve veći danak objema momčadima, pa smo poslije poluvremena gledali mučenje na obje strane terena. Nije bilo prave svježine, ali ni izrađenih akcija, tako da se puno toga svodilo na individualne kvalitete pojedinaca. Cibona je početkom četvrtine otišla na +15 zahvaljujući, pogađate, Andersonu, a Zadar je prve koševe upisao tek nakon tri i pol minute.

Ipak, Zadrani su uspijevali zadržavati kakav-takav priključak, zabijali su Stipčević i Gečevrski, dok su se kod Cibone Andersonu priključili Kus i Prkačin. Cibona je dobrom obranom i kontroliranim napadom držala prednost na ugodnih +10, a uoči posljednjeg perioda igre semafor je pokazivao 64:53 nakon što suci nisu priznali dalekometni ubačaj Stipčevića sa zvukom sirene.

Posljednja četvrtina bila je odrađivanje posla za Cibonu koja je izbjegla eventualnu crnu rupu koja bi dopustila Zadru povratak u utakmicu. Kada je eventualno trebalo, Anderson je jasno zabio, u drugom dijelu veliki doprinos dao je i Davor Kus (ukupno 21 poen), Prkačin je dodao 10. Anderson je za kraj krasno položio za svoj 30. poen, tome je dodao i 12 skokova, tri asistencije i čak devet izborenih osobnih pogrešaka.

Kod Zadrana je najefikasniji bio Damir Rančić s 21 poenom, sve s linije za tri poena, ali većina tih trica stigla je u posljednjoj četvrtini kada je utakmica bila riješena. Stipčević je dodao 18 poena, Gečevski 16, ali Zadru prvenstveno treba rješenje u obrani za Alana Andersona. Ako to Sagadin ne uspije riješiti, ovo bi mogla biti kratka serija...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!