Košarka

Zadrani ostaju u igri

Branimir Korać • subota, 30.05.2009.
Zadrani ostaju u igri
Foto: FaH

U vrućoj atmosferi u Zadru Cibona nije uspjela stići do druge pobjede u finalnoj seriji i pitanje košarkaškog prvaka Hrvatske ostaje potpuno otvoreno. Zadrani su kontrolirali rezultat od prve minute i na kraju slavili 83:72...

Iako je pritisak bio na njihovim leđima, košarkaši Zadra uspješno su odradili drugi susret finala PH za košarkaše protiv značajno oslabljene Cibone i slavili 83:72. Cibona je u Zadar doputovala sa svega devetoricom igrača, ako tu uračunamo Tomislava Zubčića s ove sezone minornom minutažom, s praktički svega osam igrača u rotaciji. Zadar je to znao iskoristiti i na kraju je uzeo pobjedu za poravnanje u seriji.

Početak susreta pripao je Zadranima. Cibona je vrlo teško dolazila uopće do šuteva, u prve četiri minute uputili su tek dva šuta prema košu domaćina i Zadar je brzo stigao do značajnih 9:0. Prve poene Cibona je ubacila u četvrtoj minuti kada Homan na isteku napada ubacuje tricu iz okrete pod kontaktom za 9:3.

Kako je vrijeme u prvoj dionici prolazilo, Cibona je lagano hvatala konce i preko Homana i Andersona smanjila prvo na 11:7, a zatim polaganjem Rozića na 15:13. Imao je potom Princ kontru i priliku za poravnanje, no Car ga lijepo blokira i to Zadru daje krila za novih 5:0 i 20:13. Prva dionica završena je s prednošću Zadrana 20:16.

Cibona loše otvara i drugu četvrtinu. Zadrani tricom Stipčevića odlaze na 25:18 i najavljuju popravljanje postotka vanjskog šuta u odnosu na prvu četvrtinu. Do tada su za tricu šutirali 1/9. Nije Cibona nikako uspijevala posve se vratiti u igru, Zadar je imao u drugoj četvrtini i plus osam, a na odmor se otišlo s 36:30.

Početak drugog poluvremena naznačio je početak Ciboninog kraja u ovom susretu. Pomalo "dizelaški" Vukovi ulaze i u ovu četvrtinu, Zadar sa šest poena Ružića i četiri poena Boise bježi na 46:33, nastavlja s odličnom igrom sve do 27. minute kada Stipčević tricom odvodi Zadar na najviših 59:41.

U tom razdoblju Zagrepčani su igrali vrlo loše, dekoncentraciju su najbolje pokazivali promašeni čisti ziceri Kusa i Andrića u čak četiri navrata, a izuzev Andersona niti ostali nisu izgledali ništa bolje.

Do ulaska u posljednju dionicu Cibona je smanjila na 60:46, a na startu posljednje četvrtine toj seriji 5:1 dodali su i novih 5:0 te se spustili na jednoznamenkasti zaostatak. Tricom Stipčevića sa sedam i pol metara Zadrani su spriječili neugodnosti i vratili se na plus 12, no šest i pol minuta prije kraja Anderson ponovno izgleda dobro i vraća Cibonu na 64:57.

Uslijedila je tricaška dionica s obje strane, za Zadrane su ubacivali Rančić i Stipčević, za Cibonu Troha i Anderson te nije bilo posebnih rezultatskih promjena, a novo rezultatsko približavanje gostiju bilježimo na dvije i pol minute prije kraja kada Anderson spušta na 75:69. No Cibona tu staje, Zadar preko Rančića i Gečevskog vraća dvoznamenkastu prednost, na drugoj strani Anderson posve iscrpljen više ne može voditi bitku protiv pet Zadrana i Zadar odlazi do pobjede.

Odličnu utakmicu u zadarskim redovima odigrao je Tomislav Ružić koji je ubacio 21 poen uz šest skokova dok je Rok Stipčević dodao 14 poena i sedam skokova. Kod Cibone Alan Anderson igrao je praktički sam. Ubacio je 29 poena uz 12 skokova i deset izborenih prekršaja, Homan se povremeno priključivao i susret završio s 11 poena te Rozić koji je bio korektan sa sedam poena. Ostali? Jedva da su nastupili, a tako se protiv Zadra ne može.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!