Košarka

Ciboni dovoljno 20 minuta

Tomislav Pacak, Vedran Attias • utorak, 02.06.2009.
Ciboni dovoljno 20 minuta
Foto: Davor Sajko

Sjajnom igrom u prvom dijelu Cibona je nakon samo 20 minuta slomila Zadar, a hrabri pokušaj Zadrana da se vrate iz velikog zaostatka spriječio je Alan Anderson u posljednjoj četvrtini. Cibona je tako došla do prednosti od 2-1, na korak do naslova prvaka, a Zadrani će za titulu morati pronaći način kako odigrati bolje u Draženovom domu...

Prednost domaćeg terena za sada je presudna u finalnoj seriji Prvenstva Hrvatske, jer ni Cibona ni Zadar ne uspijevaju pronaći način kako svoju najbolju košarku odigrati u gostima. Cibona je pred oko 3.000 gledatelja u potpunosti nadigrala Zadar i zasluženo upisala pobjedu od 83:79, koja je rezultatski mogla i trebala biti puno uvjerljivija da Zadar nije pokazao veliki ”fajterski” duh. Ipak, za pobjedu u Zagrebu će im trebati više od toga, jer ni obrambeno ni napadački nisu dobro reagirali u većem dijelu dvoboja, a težak poraz spriječili su tek kanonadom koševa u zadnjim minutama. Pobjeda Cibone ipak nije bila pod znakom pitanja...

Cibona je puno bolje otvorila susret, a inicijator je kao i u prvoj utakmici bio Alan Anderson. Napadačka akcija ”Anderson protiv svih” ovoga puta primijenjena je već u prvoj četvrtini, a rezultat je bio pozitivan za Cibonu jer je nakon prvih deset minuta povela s 20:12. Dakako, za takav rezultat itekako je zaslužna obrana Cibone, ali i slab šut Zadrana koji su ispucali sedam trica (pogodili dvije), a ni za dva nije išlo puno bolje (2-6). Rasploženom Andersonu rano se priključio Davor Kus, pa su Sagadinu ostale samo minute odmora i – frustracije.

Cibosi su dobro nastavili i u drugoj četvrtini, nakon trice Andersona po prvi puta su otišli na +15, a nakon što je Gečevski nakratko vratio Zadrane na 30:20, Calloway je tricom i polaganjem u kontri natjerao Sagadina na još jedan time-out.

Nažalost po goste i njihovih 50-ak navijača, stanje na semaforu samo se pogoršavalo kako se približavao kraj poluvremena. Cibona je igrala uistinu odlično, posebno su napaljeni bili Vukovi u obrani gdje Zadru nisu dopuštali lagane šuteve, a zahvaljujući tome došlo je i do dosta laganih koševa u tranziciji.

Zahvaljujući dobroj obrani, dobrom napadu, odličnom skoku u napadu, dobrom šutu, Cibona je od 37:25 odjurila do 52:25 i praktički već u prvih 20 minuta prelomila utakmicu. Seriju je otvorio Andrić, s dvije vezane trice nastavio Princ, pridružili su se Kus i Rozić, a Ciboninu seriju zaustavio je konačno Ružić s istekom vremena. Cibonih 15:0 definitivno je izbilo zrak iz pluća Zadrana, no gosti su se odbili samo tako predati.

Bilo je jasno da je Sagadin svojim igračima objasnio kako eventualni povratak kreće od obrane, koju su Zadrani zaigrali puno bolje te su limitali Cibonu na samo deset poena u trećoj četvrtini, a serijom od 15:2 stigli su na 60:46, što je nakon rezultata na poluvremenu izgledalo sasvim pristojno. Cibosi su Zadrov niz uspjeli zaustaviti u posljednjem napadu košem Callowaya, pa je Zadru usprkos povratku trebalo malo čudo u zadnjoj četvrtini u koju su krenuli s minusom od 16 poena.

Rančićevom tricom uz dodatno bacanje Zadrani su dobro krenuli ka tom čudu, no Cibona je ipak na vrijeme pronašla formu iz prvog poluvremena i spriječila neizvjesniju završnicu. Veliku ulogu odigrao je Troha s dvije trice za odražavanje dvoznamenkaste prednosti, a potom je kontrolu utakmice opet preuzeo Anderson koji je publiku oduševljavao asistencijama, prodorima, polaganjima, pa i blokadama kada je bilo potrebno.

Anderson je opet bio prvo ime susreta s 26 poena, 10 skokova i 11 izborenih prekršaja, odmah do njega Kus s 20 koševa i četiri asistencije. Kod Zadra je najefikasniji bio Rančić s 20 poena, 11 je dodao Perić, no Zadrov problem bio je skok – prednost Cibone od 10 skokova nije mogla biti nadoknađena boljim šutom, posebno s obzirom da je velik broj tih ubačaja Zadar imao kada je utakmica već bila riješena.

Četvrti susret na rasporedu je u petak u Zadru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!