Košarka

Cibona prvak Hrvatske!

Ivor Krapac • petak, 05.06.2009.
Cibona prvak Hrvatske!
Foto: Kristijan Komarica

Cibona je u uzbudljivoj četvrtoj utakmici finala hrvatskog prvenstva ubilježila pobjedu u Zadru i vratila naslov u Dom Dražena Petrovića. Cibosi su u izjednačenoj završnici poenima Nikše Prkačina u posljednjim trenucima došli do slavlja s ukupnih 3-1 u finalnoj seriji...

Utakmica s dva sasvim različita poluvremena riješena je sekundu-dvije do kraja poenima Ciboninog kapetana Nikše Prkačina za 71:69 i odlazak naslova u Zagreb. Prkačin je do ključnog koša došao "iz odbojke" nakon što je Lukša Andrić promašio polaganje, a nakon toga Zadranima je ostalo premalo vremena za izrađeni šut koji bi donio poravnanje ili preokret.

Zadar iz poraza neće pamtiti samo Prkačinove poene odluke. Više od toga, u glavi će im ostati da su potkraj prvog poluvremena vodili sa 16 razlike, u tim trenucima sve je išlo u njihovom smjeru, ali nisu izdržali do kraja.

Domaći su otvorili utakmicu s energijom kakvu uvijek pokazuju na svom parketu, a na žalost Velimira Perasovića, njegova momčad na to nije imala gotovo nikakav odgovor. Cibosi su izgledali dobro samo u prvu minutu-dvije, poenima Andersona i Kusa poveli s 4:0, da bi nakon ekspresnog povratka domaćih sve vrlo brzo krenulo u njihovom smjeru.

Zadar je prvi dio posla u prvoj četvrtini napravio poenima iz reketa (Perić, Ružić, Boisa), a kad je procurilo i izvana, prednost je vrlo brzo narasla. Gečevski, Stipčević i Perić su uzastopnim tricama osigurali bijeg domaćina do 19:8 na kraju prve četvrtine, što govori puno o jednima i drugima. Domaći su bili na razini na oba kraja terena, Cibona ni blizu - dio razloga je na agresivnoj obrani Zadra, ali nije da nije bilo gostujućih otvorenih šuteva ili izglednih polaganja bez realizacije.

Velimir Perasović je potkraj prve četvrtine pokušao usporiti Zadrane zonom, držao ju je i u drugoj dionici, što je određeno vrijeme izgledalo kao dobar izbor za Cibose. Nakon što su Rančićevom dalekom dvicom iz kuta otišli do dotad maksimalnih 24:10 u 13., domaći su u nekoliko minuta posustali, a Cibona je uz dvije trice Andersona i jednom Trohinom smanjila na 28:19. Mogla je i bliže, no Anderson je zabio samo jedno od tri slobodna (28:20) nakon prekršaja na šutu za tri.

U završnici prvog poluvremena ponovno je proradila zadarska trica. Car je blizu isteka vremena napada na Ciboninu zonu zabio za 31:20, potom dodao i drugu u nizu za 34:20, da bi Rančić nešto više od minute do kraja druge četvrtine zaključio tu mini-seriju ubačajem za dotad maksimalnih 16 razlike, 37:21. Na veliki odmor otišlo se s tek nešto manjom razlikom, 39:25.

O tome kako su jedni i drugi izgledali u prvih 20 minuta, dovoljno je izvući samo podatak o šutu iz igre - Zadar je bio na 52 %, a Cibona na jako slabih 28 %, u većem dijelu prvog poluvremena bez pravih rješenja u napadu. Dodatnu brigu za Velimira Perasovića predstavljalo je što Cibosima nije išlo čak ni s crte slobodnih, tu su imali samo 6/11.

Ako su se gosti ičemu željeli nadati u nastavku utakmice, hitno im je trebalo nešto bolje od onoga što su pokazali u prve dvije četvrtine. Što su htjeli - to su i dobili, uz povratak "u život" nakon Zadrovog vodstva od 45:31.

U nastavku, Zadar je počeo ličiti na Cibonu iz prvih 20 minuta, što su gosti na krilima Rozića i Kusa i uz pomoć Andrića pod obručem iskoristili za postupno "nagrizanje" prednosti domaćih, a dvije i pol minute do kraja treće četvrtine i potpuni povratak u egal (48:48). Trica Stipčevića donijela je Zadranima malo lagodnijih 54:50 nakon 30 minuta, no Cibosi su svejedno mogli biti zadovoljni, utakmica je bila potpuno otvorena.

U prvoj minuti završne četvrtine Perasovićeva momčad je s 5:0 stigla do 55:54, svog prvog vodstva nakon 4:2, da bi se do kraja susreta plovilo bez većeg rezultatskog bijega na bilo kojoj strani. Zadrani će se iz završnice sjećati loših minuta Vladimera Boise, koji je kod vodstva svoje momčadi od 64:62 promašio dva slobodna bacanja, a nakon Ciboninog preokreta i Kusove trice za gostujućih 67:64, Gruzijcu nije ušla ni trica iz teške pozicije za moguće izjednačenje.

Ono što nije napravio Boisa, uspjelo je Roku Stipčeviću tricom za 67:67 pola minute do kraja, da bi do odlučujućih Prkačinovih poena Anderson i Stipčević bili precizni iz slobodnih bacanja. Stipčević je svoja dva pogodio četiri sekunde do zadnje sirene, sa sasvim dovoljno vremena za Cibose da izvedu posljednji napad i zabiju za povratak naslova u svoje vitrine. S obzirom na prikazano kroz cijelu sezonu, sasvim zasluženo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!