Tenis

Ekspresni Rafa ide dalje

Branimir Korać • petak, 29.05.2009.
Ekspresni Rafa ide dalje
Foto: EPA

Organizatori drugog Grand Slam turnira sezonu uspješno su priveli današnji program kraju. Vrijeme ih je poslužilo, dovršeni su jučerašnji mečevi, ali i svi iz današnjeg programa. Prvi nositelj Rafael Nadal prošetao se do četvrtog kola, a posljednji su treće kolo dohvatili Novak Đoković i Philipp Kohlschreiber...

Rafael Nadal nastavlja put prema petoj uzastopnoj tituli osvajača Roland Garrosa. Još jedna odlična predstava ostavila je protivnika bez ikakvog odgovora, ovaj put u statusu nemoćnog promatrača bio je Lleyton Hewitt. Hewitt je pao za manje od dva seta uhvativši tek pet gemova u meču u kojem je pokušavao sve, no ništa nije uspijevao.

Australac nikako nije uspio preuzeti kontrolu u izmjenama, a u takvom raspletu protiv najboljeg tenisača svijeta nije imao baš nikakve šanse. Jedini break napravio je u drugom setu kada se vratio poslije Nadalovog breaka, no sve je to bilo kratkog daha obzirom da Nadal podiže igru na još višu razinu i dominantno odlazi do pobjede.

Očekivani prolaz u četvrto kolo upisao je Fernando Gonzalez koji je za protivnika imao Francuza Josselina Ouannu. Ouanni je nastup u Roland Garrosu ove godine bio najveći uspjeh u karijeri, čovjek dosad nije uspio proći prvo kolo niti na jednom Grand Slam turniru i može unatoč porazu biti zadovoljan.

Nije Gonzalez imao posebno lagan posao, Ouanna je vukao prvi i treći set gotovo do tie breaka, ali u završnicama je Gonzalez ipak bio bolji i ranije je rješavao setove.

Posebnih problema nije imao Novak Đoković protiv Sergija Stahovskog. Ukrajinac je svladan u tri seta, u drugom setu mogao je napraviti nešto više, ali Đoković je odigrao vrlo dobro i stigao do prednosti.

"Nije baš najbolja situacija kada morate meč igrati kroz dva dana. Imao sam sreće u drugom setu i stigao do velikih 2-0 nakon kojih je bilo lakše. Nema nikakve ljutnje što sam jučer morao tako kasno na teren. Jasno mi je kako ima puno mečeva i kako je sve to teško organizirati, posebice ako vas vrijeme ne služi", kazao je Đoković nakon prolaza u treće kolo.

U treće kolo stigao je i Philipp Kohlschreiber koji je u pet setova bio bolji od Juana Carlosa Ferrera. Ferrero je nakon pet setova u prvom kolu s Ljubičićem, ostao bez snage u završnici meča i osao bez prolaza.

Zanimljiv meč igrali su Andy Murray i Janko Tipsarević. Tipsarević je u prvom setu imao 5:2, servirao je za set, ali Murray se spasio i u 13. igri uzeo set. U drugom setu Tipsarević se dosta mučio s ozljedom, brzo je pozvao i trenera i pomoć fizioterapeuta te se na kraju nakon gubitka seta odlučio na predaju.

Veliko razočaranje Francuzima priredio je Victor Hanescu ili ipak bolje rečeno Gilles Simon. Hanescu je eliminirao Simona koji je još jednom pokazao manjak strpljenja i "kratak fitilj", bio je vrlo nervozan i na kraju je izgubio bitku i s Rumunjem i sa sobom.

David Ferrer ove godine pokazuje priličnu dozu nekonstantnosti. Španjolac ranije ne bi imao velikih problema na ovoj podlozi s Robinom Soderlingom, međutim u Parizu je upisao poraz igravši dosta defanzivno bez posebnih pokušaja preuzimanja rizika. Soderling je ispucao 61 neforsiranu pogrešku, no bez obzira na to slavio je u četiri seta.

Za razliku od Ferrera, Fernando Verdasco igra sjajno. Još jednom je servirao gotovo savršeno, imao je 88 posto ubačaja prvog servisa, a u takvom slučaju protivniku ostaje malo šansi. Nicolas Almagro pokušavao je, dva seta je odveo do 13. igre, ali to je bilo sve. Verdasco je bio bolji i na kraju je zasluženo i ipak očekivano slavio.

Uoči Roland Garrosa nastup Nikolaja Davidenka bio je pod znakom pitanja, međutim Rus je već dohvatio četvrto kolo. U trećem kolu nije imao nimalo laganog protivnika, igrao je protiv čvrstog Švicarca Stanislasa Wawrinke, ali je dominirao i u četiri seta slavio. Bio je to prilično izjednačen meč u kojem je Davidenko ipak bio taj koji je bio agresivniji i više je želio pobjedu.

Tenisači, drugo kolo:
Novak Đoković (Srbija, 4) - Sergij Stahovski (Ukrajina) 6:3, 6:4, 6:1, Philipp Kohlschreiber (Njemačka, 29) - Juan Carlos Ferrero (Španjolska) 6:4, 2:6, 6:4, 6:7(3), 6:3.

Tenisači, treće kolo:
Rafael Nadal (Španjolska, 1) - Lleyton Hewitt (Australija) 6:1, 6:3, 6:1, Fernando Gonzalez (Čile, 13) - Josselin Ouanna (Francuska) 7:5, 6:3, 7:5, Andy Murray (Velika Britanija, 3) - Janko Tipsarević (Srbija) 7:6(3), 6:3, predaja Tipsarević, Victor Hanescu (Rumunjska, 30) - Gilles Simon (Francuska, 7) 6:4, 6:4, 6:2, Robin Soderling (Švedska, 23) - David Ferrer (Španjolska, 14) 6:7(5), 7:5, 6:2, 7:6(5), Fernando Verdasco (Španjolska, 8) - Nicolas Almagro (Španjolska, 31) 6:2, 7:6(4), 7:6(8), Nikolaj Davidenko (Rusija, 10) - Stanislas Wawrinka (Švicarska, 17) 6:3, 4:6, 6:3, 6:2.

Muški parovi, prvo kolo:
Bhupathi/Knowles (Indija/Bahami, 4) - Ouanna/Tsonga (Francuska/Francuska) 6:3, 6:2.

Muški parovi, drugo kolo:
Benneteau/Mahut (Francuska/Francuska) - Parrott/Polasek (SAD/Slovačka, 15) 6:2, 6:4, Dlouhy/Paes (Češka/Indija, 3) - Cerretani/Stahovski (SAD/Ukrajina) 4:6, 6:3, 6:2, Soares/Ullyett (Brazil/Zimbabve, 5) - Bolelli/Seppi (Italija/Italija) 6:3, 6:1, Aspelin/Hanley (Švedska/Australija) - Cermak/Mertinak (Češka/Slovačka, 12) 7:6(5), 6:3, Cuevas/Horna (Urugvaj/Peru, 8) - Knowle/Melzer (Austrija/Austrija) 6:3, 6:4, Levinsky/Zelenay (Češka/Slovačka) - Granollers/Ventura (Španjolska/Španjolska) 6:3, 6:2, Moodie/Norman (Južna Afrika/Belgija) - Hernych/Rochus (Češka/Belgija) 6:4, 6:4, Kunicin/Tursunov (Rusija/Rusija) - Fognini/Gabašvili (Italija/Rusija) 6:2, 6:3, Lopez/Robredo (Španjolska/Španjolska) - Fyrstenberg/Matkowski (Poljska/Poljska, 6) 6:4, 4:6, 6:4, Kohlmann/Waske (Njemačka/Njemačka) - Kubot/Marach (Poljska/Austrija, 9) 7:6(4), 7:6(5).

Mješoviti parovi, prvo kolo:
Huber/Bryan (SAD/SAD, 1) - Mattek/Ullyett (SAD/Zimbabve) 7:6(6), 6:3, Pennetta/Vemić (Italija/Srbija) - Peschke/Cermak (Češka/Češka) 7:5, 6:1, King/Melo (SAD/Brazil) - Ruano/Huss (Španjolska/Australija, 8) 6:4, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!