Košarka

Kaos u Virtus Bologni

Matej Milanović • subota, 30.05.2009.
Kaos u Virtus Bologni
Foto: Nikola Movrić

Trener Matteo Boniccioli, kapetan Guilherme Giovannoni i generalni menadžer Andrea Luchi napuštaju Virtus Bolognu, nakon što im je predsjednik Claudio Sabatini odbio produžiti ugovore. Sasvim neočekivana odluka došla je nakon ispadanja u četvrtfinalu doigravanja od Benetton Trevisa, a odluka predsjednika mogla bi imati ozbiljne posljedice po klub.

Pred mjesec dana, nakon Final Foura Eurochallengea održanog u Bologni, predsjednik Virtusa, Claudio Sabatini, govorio je kako je spreman ići protiv svega i svakoga uz svoju momčad i navijače. No, nakon ispadanja od Trevisa u četvrtfinalu doigravanja i slab odaziv navijača čini se da je Sabatinijevo strpljenje došlo do kraja.

Ispadanjem u četvrtfinalu play-offa Virtus je izgubio izglede za nastup u Euroligi, odnosno šansu za trogodišnji ugovor za nastupe u najjačem europskom natjecanju. To predsjednik kluba posebno zamjera cijeloj svojoj momčadi.

S druge strane Sabatini je ostao jako pogođen slabim odazivom navijača na utakmice s Trevisom. Nakon izgubljene pete utakmice u bijesu je izjavio: "Virtus više neće biti moj problem. Razmišljam o 1500 prodanih pretplata za doigravanje, umjesto 4500 koliko smo očekivali. To je jasna poruka upućena meni. Napravili smo veliku momčad i izvukli je iz crnog razdoblja i ovo je odgovor."

Prije mjesec dana trener Matteo Boniccioli, koji je na klupu Virtusa sjeo u studenom, govorio je o planovima za budućnost, a Guilherme Giovannoni, kapetan momčadi obećavao je vječnu ljubav klubu. No, sve je to postalo prošlost nakon poraza od Trevisa.

Konkretni rezultati svih ovih događaja su prekidanje ugovora Boniccioliju, Giovannoniju te general manageru Andrei Luchiju. Uz to izgleda da je Sabatini već odlučio staviti na transfer listu sve igrače momčadi, a razmišlja i o prodaji kluba.

Tako je, dosta neočekivano, svega mjesec dana nakon prekidanja sedmogodišnje europske suše Virtus Bologna pao u novu krizu. Prekretnicom sezone može se smatrati utakmica zadnjeg kola regularnog djela prvenstva. Virtus je u Bologni igrao upravo s Trevisom. Pobjedom bili bi osigurali četvrto mjesto, četvrtfinale protiv Milana i ono što je najvažnije, domaći teren.

Ipak, u toj utakmici u zadnjim sekundama susreta Treviso je izjednačavao i odvlačio susret u produžetak, a navijači Virtusa slavili su zbog ispadanja rivala iz Fortituda u drugu ligu. Benetton Treviso dobio je produžetak, osigurao domaći teren u četvrtfinalu i, očekivano, iskoristio ga do kraja.

U konačnici, Sabatini je ponovno iznenadio sa svojim potezima i pitanje je kako će se jedan od najvećih talijanskih košarkaških klubova izvući iz ove situacije, a najzanimljivije će biti vidjeti reakcije navijača. Navijači su uvijek bili jako blizu klubu i više su se puta suprotstavili predsjedniku. Hoće li se to ponoviti i hoće li klub upasti u novi ponor pokazat će idući dani i tjedni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!