Nogomet

Gdje su naše prilike?

Vid Horvat • subota, 06.06.2009.
Gdje su naše prilike?
Foto: Ivan Lacković

Pred možda odlučujući susret kvalifikacija za našu reprezentaciju napravljene su mnoge analize i usporedbe. Tko je bolji na kojoj poziciji ili da kažemo kvalitetniji od svog kolege? Nije tajna da Hrvatska ima skuplju momčad i kvalitetniji skup pojedinaca koji igraju u velikim europskim klubovima, ali da vidimo kako bi to moglo izgledati u rasporedu na terenu...

I za Hrvatsku, ali i za Ukrajinu, ovo je iznimno važna utakmica u kojoj bi mogli odlučivati detalji ili odluke igrača u datom trenutku. Znamo kako jedna pogreška ili vrhunski potez mogu utjecati na daljnji tijek igre. Slaven Bilić nasuprot Oleksija Mihajličenka, oboje zrače optimizmom i vjerom u svoje igrače. Svi se duboko nadamo novim bodovima Vatrenih, ali jednako toliko znamo koliko će biti teško do njih stići.

Već od prije poznato je da za Hrvatsku neće moći nastupiti Eduardo da Silva, dok je Ukrajina u zadnji tren ostala bez ključnog igrača sredine terena Oleksandra Alijeva. Međutim, pravih majstora neće nedostajati. Ukrajinski klubovi ostvarili su najbolji uspjeh u Europi još od raspada Sovjetskog saveza, a hrvatski reprezentativci imali su odlične sezone, koje su neki okrunili unosnim transferima.

Vedran Runje - Andrij Pjatov 0,5:0,5

Što se vratara tiče, teško možemo dati prednost jednom od ove dvojice. Vedran Runje najbolji je čuvar mreže u Ligue 2 te je vratio svoju momčad u prvu ligu. Odluka izbornika da stane među vratnice umjesto Pletikose, pokazatelj je vrlo dobre forme i odlične sezone iza sebe. Andrij Pjatov prvi je golman Šahtara, jedan od talentiranijih ukrajinskih reprezentativaca i osvajač Kupa Uefe. No, još uvijek je sklon pogreškama, što smo mogli dobro vidjeti u finalu protiv Werdera, ali i igrač koji može skupiti odličan niz intervencija.

Vedran Ćorluka - Grigorij Jarmaš 1:0

Velika prednost ide na stranu Vedrana Ćorluke, igrača izvrsne kontrole lopte i jake fizičke snage. Svoju kvalitetu potvrdio je u jednoj od najjačih europskih liga, a ove sezone bio je nezamjenjiva karika na desnom boku Tottenhama. Njegovi prodori po desnoj strani velika su prijetnja za svakog protivnika. Grigorij Jarmaš igra u najmanje atraktivnom klubu od svih Ukrajinaca (Vorskla). Kako nema veći broj jakih utakmica teško će se nositi s naletima naših reprezentativaca.

Robert Kovač - Oleksandr Kučer 0,5:0,5

Da je Robert Kovač potpuno zdrav, u reprezentativnoj formi na koju smo navikli, vjerojatno bi mu dali prednost. Ovako, iza sebe ima solidnu sezonu, ozljedu nije potpuno sanirao i ogroman je uspjeh što će biti spreman za utakmicu. Trud i zalaganje nikada nisu bili upitni, ali treba vidjeti kolike su mogućnosti za ovako važan susret.

Njegov kolega odigrao je ove sezone samo 16 utakmica, u prvu momčad upao je zbog ozljede Tarasa Mihalika, ali je ipak sudjelovao u osvajanju prvog europskog trofeja za svoj klub. Najveće priznanje dobio je od navijača Šahtara, koji su ga proglasili drugim igračem kluba u netom završenoj sezoni.

Josip Šimunić - Dmitro Čigrinskij 1:0

Najkvalitetniji obrambeni dvoboj definitivno pripada neumoljivom Josipu Šimuniću. Proglašen je za najboljeg igrača Herthe od strane navijača, odigrao je sezonu iz snova, a izabran je i za najboljeg stopera Bundeslige. Ima odličnu tehniku i skok igru, za nacionalnu vrstu je uvijek bio na nivou te je naš najspremniji obrambeni igrač. Bez njega zadnja linija ne bi bila ista. S druge strane je mladi Dmitro Čigrinskij, sa samo 22 godine iza sebe ima pregršt velikih utakmica i u ovom trenutku je najpouzdaniji čovjek ukrajinske obrane. Ključni igrač Šahtara i reprezentacije, no nije nepogrješiv i zna imati oscilacije.

Danijel Pranjić - Vjačeslav Ševčuk 0,5:0,5

Na prvi pogled bi se svi zapitali po čemu Danijel Pranjić nije bolji od Vjačeslava Ševčuka. U tome se potpuno slažemo, daleko je kvalitetniji individualac s fantastičnom sezonom u Heerenveenu. Ali, ovdje se radi o različitoj poziciji na terenu. Veznjak hrvatske reprezentacije ostvario je transfer karijere u Bayern, zabio je 16 pogodaka suparničkim vratarima i osam puta asistirao svojim suigračima. Po tome je među najboljim pojedincima s obje strane.

No, Pranjić u nacionalnoj vrsti ima drukčiju ulogu nego u klubu. Svi se dobro sjećamo koliko je curilo s njegove strane protiv Engleza u Maksimiru i to je razlog zašto nije dobio cijeli bod. Ovo nije njegova prirodna pozicija pa ne može niti ponuditi svoj maksimum. Ševčuk je pak prosječan igrač koji igra na prirodnoj poziciji, ali skupio je jako mali broj klupskih i reprezentativnih nastupa, tako da ovdje možemo tražiti svoju šansu.

Darijo Srna - Serhij Nazarenko 1:0

Ruku na srce, ali apsolutno sve karakteristike idu na stranu Darija Srne. Kao kapetan osvojio je Kup Uefe, proglašen je od strane navijača Šahtara za igrača godine te su ga silna borbenost i trud dovele do najbolje sezone u karijeri. Standardni je član udarne postave Slavena Bilića, ima nezgodan i izrazito opasan udarac iz prekida, a nerijetko zna biti i strijelac.

Svakako veliki ratnik bez straha. U ovom trenutku traže ga najbogatiji europski klubovi. Nazareno je igrač koji može igrati u napadu i vezi, ne radi razliku na terenu, ali je siguran izabranik Oleksija Mihajličenka. Voli se priključivati napadu iz drugog plana te postići pogodak ako mu se ukaže prilika.

Ivan Jurić - Anatolij Timoščuk 0:1

Jedina pozicija gdje prednost ide na stranu Ukrajinaca. Ivan Jurić tek je nedavno debitirao u reprezentaciji. Pažnju je privukao dobrim igrama u Genovi, a Bilić ga je pozvao kao alternativu bivšem kapetanu Niki Kovaču. Do sada nije potpuno opravdao očekivanja, a njegova uloga isključivo je defenzivna.

Anatolij Timoščuk druga je zvijezda momčadi. Najbolje partije pruža u sredini terena, dok je u reprezentaciji glavni kotačić i korektor veznog reda. Nedavno je iz ruskog Zenita prešao u Bayern, a mnogi ga smatraju najboljim ukrajinskim igračem. Iza sebe ima veliki niz jakih utakmica, u Zenitu je bio kapetan momčadi i osvajač Kupa Uefe. Kod njega uvijek treba biti na oprezu, jer zna proigrati u pravom trenutku.

Ognjen Vukojević (Ivan Rakitić) - Valentin Sljusar (Serhij Valjajev) 1:0

Ognjen Vukojević jako dobro poznaje Ukrajince, odradio je odličnu sezonu u Dynamu iz Kijeva i suigrač je s nekoliko igrača koji će istrčati protiv nas. Budu li u sredini terena Valentin Sljusar ili Serhij Valjajev, to je za nas gotovo svejedno. Naš veznjak kvalitetniji je od obojice, što u obrambenim zadacima, što u priključivanju napadu. Bivši član zagrebačkog Dinama ima širok radijus kretanja, a zna postići pogodak. Ove sezone stekao je potrebno iskustvo nastupima u Ligi prvaka i Kupu Uefe, uostalom dogurao je do polufinala protiv Srninog Šahtara.

Luka Modrić - Maksim Kaliničenko (Andrij Voronjin) 1:0

Prvi igrač Tottenhama i udarni adut naše reprezentacije vjerojatno je najkvalitetniji pojedinac koji će istrčati u ovom dvoboju. Igra naše momčadi nezamisliva je bez Luke Modrića, a gotovo sve napadačke akcije kreću od njega. Već odavno smo se uvjerili koliko je potreban Biliću i cijeloj naciji, a ne sumnjamo da će biti pravi kada će trebati. Virtuoz i pravi majstor bez kojeg bi Hrvatska bila bitno slabija.

Startao Mihajličenko sa zatvorenom formacijom ili nešto otvorenije, odnosno s Kaliničenkom ili Voronjinom, Modrić je bolji. Napadač Herthe i suigrač našeg Šimunića u blagoj je prednosti pred Kaliničenkom, koji je više zamjena za ozlijeđenog Alijeva. Dobar je tehničar, ali nije standardan u nacionalnoj vrsti.

Mladen Petrić - Artem Milevskij 0,5:0,5

Ovdje je situacija poprilično izjednačena, Mladen Petrić nije u formi u kakvoj smo ga imali naviku gledati ove sezone u HSV-u. Inače je u reprezentaciji nešto slabiji nego u klubu i to može biti određeni problem. Nedostatak realizacije dosta je česta pojava kada igra za Vatrene. Jedan od najopasnijih Ukrajinaca definitivno je Artem Milevskij. Fenomenalan napadač čije vrijeme tek dolazi. Uz Alijeva velika nada njihovog nogometa i glavna uzdanica kijevskog Dynama. Zna zabiti iz teških situacija.

Ivica Olić - Andrij Ševčenko 0,5:0,5

Posljednja usporedba, ali nimalo nevažna je između dvoje igrača od kojih bi se mogao očekivati pogodak i prevaga u napadu. Ivica Olić od sljedeće sezone će biti suigrač Pranjića i Timoščuka, u HSV-u je bio nezamjenjiv, jednostavno neumoran i uporan do kraja. Nedostatke u kvaliteti nadoknadio je trudom i radom, a blistao je tijekom cijele sezone. Brzina mu je najveća kvaliteta, a publika ga obožava zbog svoje požrtvovnosti.

No, nismo mu mogli dati prednost pred prvom zvijezdom Ukrajine Andrijem Ševčenkom. Istina da više nije na onoj razini kad je lakoćom parao protivničke mreže, ali znanje ostaje te je kao takav još uvijek dovoljno opasan. Ne treba trošiti previše riječi na prebogatu karijeru, poželimo mu da protiv nas bude neprecizan, jer ipak je u laganom padu forme.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!