Nogomet

Prva tri putnika na Svjetsko prvenstvo

Petar Plevnik • subota, 06.06.2009.
Prva tri putnika na Svjetsko prvenstvo
Foto: EPA

I dok nas u europskom dijelu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo najveća uzbuđenja tek očekuju, azijski dio kvalifikacija donio je i prva tri putnika u Južnu Afriku...

Čast da bude prva reprezentacija koja je kroz kvalifikacije izborila Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi pripala je Japanu i to zahvaljujući pobjedi u Uzbekistanu. Tri boda i Južnu Afriku igrači Takeshija Okade u Taškentu su osigurali pogotkom Okazakija već u devetoj minuti susreta, što im je bilo dovoljno za konačnih 0:1 i veliko slavlje.

Zajedno s Japancima plasman u Južnu Afriku iz skupine 1 osigurala je i Australija. Socceroosima je za drugi uzastopni plasman na Svjetsko prvenstvo bio dovoljan i bod u Dohi protiv Katara, kojem ostaje tek teorija u pokušaju da dođe do trećeg mjesta i nastupa u dodatnim kvalifikacijama.

Vezane vijesti

Doseg vrijedan poštovanja, sedmi uzastopni plasman na Svjetsko prvenstvo, ostvarila je Južna Koreja. Pogocima Parku Chu Younga u petoj te Ki Sung Yuenga u 37. minuti momčad Huh Jung Mooa u Dubaiju je s 2:0 bila bolja od Ujedinjenih Arapskih Emirata te je uoči posljednjih 180 minuta riješila sve dvojbe.

Prigodu napraviti velik korak prema prvom plasmanu na Svjetsko prvenstvo još od 1966. u Pyongyangu pak propustila je Sjeverna Koreja, koja je u prvom susretu dana odigrala bez pogodaka protiv Irana. Usprkos remiju Sjeverna Koreja i dalje ima dobre izglede, za razliku od Irana kojem ni dvije pobjede u preostala dva susreta ne garantiraju plasman u Južnu Afriku.

Podsjetimo, nastup na Svjetskom prvenstvu izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine, dok će se bolji iz dvoboja trećeplasiranih reprezentacija za nastup na Svjetskom prvenstvu boriti protiv Novog Zelanda.

Kvalifikacije za SP 2010., Azija:

Skupina 1: Uzbekistan - Japan 0:1, Katar - Australija 0:0.

Poredak: Australija 14 bodova (6 utakmia), Japan 14 (6), Bahrein 7(6), Katar 5(7), Uzbekistan 4 (7).

Skupina 2: Sjeverna Koreja - Iran 0:0, UAE - Južna Koreja 0:2.

Poredak: Južna Koreja 14 (6), Sjeverna Koreja 11 (7), Saudijska Arabija 10 (6), Iran 7 (6), UAE 1 (7).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!