Tenis

"Prvi ili drugi, sve je isto"

Ivor Krapac • četvrtak, 09.07.2009.
"Prvi ili drugi, sve je isto"
Foto: FaH

Hrvatska će u lov na pobjedu nad Amerikancima i željeni prolazak u polufinale Svjetske skupine Davis Cupa krenuti nastupom Ive Karlovića, koji će tražiti prvi bod u susretu s Jamesom Blakeom. Drugi hrvatski reket kazao je da mu je uglavnom svejedno igra li prvi ili drugi meč prvog dana, a sličnog mišljenja bio je i izbornik Goran Prpić. Ždrijeb neće puno značiti, jedino je važno kako igraš...

Po gotovo svim prognozama, put do hrvatske pobjede vodi preko singla, a tu ćemo se pouzdati u Marina Čilića i Ivu Karlovića, koji će loviti potrebna tri boda za prolazak među četiri najbolje reprezentacije svijeta. Prvi korak na tom putu bit će ogled Karlovića i Jamesa Blakea u petak u 16 sati, a nakon njih na redu su Čilić i Mardy Fish, koji je u Poreč došao kasnije od svih ostalih članova obje reprezentacije. Poziv je dobio tek u nedjelju nakon što se doznalo da Andy Roddick neće moći.

"Malo smo se šalili da će se pričati da je ovo bila namještaljka", kazao je izbornik Goran Prpić nakon ždrijeba na kojem nije bilo pravih nepoznanica: "Znalo se tko će biti nominiran, a redoslijed nije bitan. Sva četiri singla su otvorena, dok oni imaju najjači par na svijetu, tu ćemo ih pokušati iznenaditi iz prikrajka".

Prpić se još malo osvrnuo na gostujuću reprezentaciju i njihove šanse bez Andyja Roddicka: "Ne vjerujem da bi Roddicku bilo lako oporaviti se nakon finala Wimbledona, pogotovo nakon toliko šansi koje je imao. Mislim da bi mu bilo teško skupiti motivaciju za nastup ovdje, igramo na zemljanoj podlozi, možda bi bio slučaj i da je malo ranjen. No, ne kažem da bi bila bolja opcija da je ovdje, nama ipak više odgovara da ga nema".

Što se hrvatskih aduta tiče, problema nema. "Marin i Ivo su došli s trave, no mislim da su se dobro pripremili za zemlju i ne očekujem da će predstavljati problem što je Wimbledon završio prošlog tjedna", dodao je izbornik.

Ivo Karlović istaknuo je da činjenica što će igrati prvi ne znači jako puno: "U principu je sve isto, jedino što ću ovako znati kada točno počinjem pa ću se možda lakše pripremiti. No, načelno nema velike razlike".

Nakon prošlotjednog četvrtfinala Wimbledona, Karlu nije ostalo previše vremena za prilagodbu na zemlju, ali osjećaj, kaže, nije loš: "Imao sam pet dana, to je sasvim dovoljno. Osjećam se dosta samopouzdano na servisu, uspio sam se prilagoditi."

Cijeli susret, dodao je Ivo, izgleda prilično otvoreno: "Imaju par u kojem su favoriti, dok su u singlu šanse 50-50".

Donijeti prvi bod bilo bi iznimno bitno, a Karlović će za to imati priliku protiv Jamesa Blakea, protiv kojeg ima 3-2 u međusobnom omjeru. No, posljednji meč, ranije ove sezone na crvenoj zemlji Madrida, okončan je sa 6:7(4), 6:4 i 7:6(4) u Amerikančevu korist: "U Madridu je bila jedna od najbržih podloga na kojima sam igrao u životu. Ovdje ću ipak imati više vremena na njegovom servisu, što mi olakšava posao na reternu".

Marin Čilić će u petak igrati drugi meč dana, a Mardyja Fisha dočekuje s puno optimizma - i potpuno spreman: "Meni je bilo sasvim u redu prilagoditi se. Puno mi je teže naviknuti se na travu nakon zemlje, travnata sezona je vrlo kratka, na zemlji smo ipak imali pet-šest turnira. Brzo sam se pripremio za sustav igre na ovoj podlozi".

Hrvatske šanse za polufinale, dodao je Marin, nisu loše, iako i Amerikanci imaju jake adute. Pogotovo za subotu, kada će u akciji biti braća Bryan: "Par im je velika pomoć u pristupu igri, malo su opušteniji, imaju zbilja sjajan omjer pobjeda i poraza kad igraju u Davis Cupu, a to olakšava posao igračima u singlu. Mi ćemo, pak, u singlu morati biti što koncentriraniji".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!