Nogomet

Predstavljamo: Šibenik, Zagreb, Osijek, Varteks

Petar Plevnik, Ivana Strahija, Ivana Jurica, Mihaela Bradovski • četvrtak, 23.07.2009.
Predstavljamo: Šibenik, Zagreb, Osijek, Varteks
Foto: Martina Japundžić

Predstavljanje hrvatskih prvoligaša nastavljamo s klubovima koji se nadaju gornjem domu, pa ako bude sreće - i nekom europskom mjestu...

OSIJEK

Došli: nitko
Otišli:: Babić (Györ), Lončarević, Skender, Smoje (Hajduk), Šolić (Baku), Višević, Vlaović (Vukovar'91).
Prijateljske utakmice:: Osijek - Elektra 6:1, Široki - Osijek 1:1, Drinovci - Osijek 1:3, Osijek - Paks 2:0, Celje - Osijek 1:0, Drava Ptuj - Osijek 2:1, Jablonec - Osijek 2:1, Eintracht - Osijek 0:3, Osijek - Fehervar 0:2.

Prijelazni rok u Gradskom vrtu i ovog se puta odvijao isključivo u jednom smjeru. Klub je napustilo sedam igrača, među kojima trojac najiskusnijih (Valentin Babić, Marin Skender, Marin Smoje). U nova lica u Gradskom vrtu mogu se ubrojiti tek Mario Đikić i Ivan Kardum, koji su proteklu sezonu proveli na posudbi u prvaku trećeligaškog Istoka Grafičar Vodovodu.

Iako je direktor kluba Mile Dumančić u najavi nove sezone odbacio svaku mogućnost da je Osijek oslabljen u odnosu na lani, obrazloživši to tvrdnjom kako je iza osječke mladosti godina dana iskustva, činjenica da su tri najbolja osječka igrača više ne stanuju u Gradskom vrtu jednostavno se mora odraziti na kvalitetu momčadi.

Najbolja potvrda da će i ova sezona proteći u znaku velikih oscilacija su rezultati pripremnih susreta. Bijelo-plavi su gubili od slovenskih i čeških prvoligaša, potom su na opće iznenađenje razbili ugledni Eintracht, da bi u generalci za novu sezonu izgubili od mađarskog Fehervara. Jedno je sigurno, posjetiteljima Gradskog vrta i ove će sezone trebati dosta živaca.

ŠIBENIK

Došli: Igor Budiša (Shuntian Nanjing), Samir Duro (Čelik Zenica), Mladen Jurčević (Čelik Zenica), Ivan Medvid (Cibalia), Stipe Bačelić-Grgić (Međimurje), Jusuf Dajić (Tubize, Belgija), Velimir Vidić (Gossau, Švicarska), Ivan Fuštar (Solin), Krešimir Makarin (Cibalia), Tomislav Labudović (istekla posudba)
Otišli: Patrice Kwedi, Boris Raič, Josip Bonacin (Unirea, Rumunjska), Vedran Celiščak, Damir Milanović (Fehervar, Mađarska), Dražen Gović (DPMM Bruneji), Ivan Rodić (Hajduk), Joško Kovač (Međimurje), Marko Anić, Ermin Zec (?),
Prijateljske utakmice: Šibenik – Vitez 1:1 (na penale 2:4), Šibenik – Čelik Zenica 1:2, Šibenik – Rijeka Vitez 4:1, Šibenik – Vitez 1:0, Šibenik – Rijeka Vitez 3:1, Iskra Bugojno – Šibenik 0:0, Vinjani – Šibenik 0:4, Mosor – Šibenik 0:2

I ovo ljeto nogometni klub Šibenik doživio je gotovo potpuno transformaciju. Osmorica standardnih prvotimaca iz prošle sezone napustila su klub. Uglavnom je bilo riječ o isteku njihovih ugovora, a tek su za Rodića Šibenčani inkasirali određenu odštetu, a isto se očekuje i za prvog strijelca momčadi prošle sezone Ermina Zeca koji još uvijek traži angažman, a čiji bi transfer trebao biti jedan od najboljih, ako ne i najunosniji u povijesti prvoligaša sa Šubićevca.

Uz dvojicu priključenih juniora koji su poslani na kaljenje u trećeligaša Zagoru, na Šubićevac je, barem za sad, došlo devet novih imena. Neki su poznati više, neki manje, a riječ je o kombinaciji mladih i iskusnih igrača koji bi u Šibeniku trebali, pod vodstvom trenera rekordera Ivice Kalinića, nastaviti s dobrim igrama kao što su ih prikazivali u većem dijelu prošle sezone. Evidentno je da, barem kad je riječ o početku prvenstva, neće sve biti posloženo onako kako bi Kalinić želio jer previše je novih igrača (tek trojica standardnih iz prošle sezone), a premalo je vremena bilo za uigravanje. Nedostatak je bio i mali broj pripremih utakmica, forma nije bila na zavidnoj razini, ali posljednji pripremni turnir u Vinjanima pokazao je da razloga za optimizam ima, pa će, kako prvenstvo bude odmicalo, Kalinićeva momčad bit će sve bolja i uigranija. No, već je sad sigurno da će i ove sezone trener Kalinić inzistirati na borbenosti i trci od prvog do posljednjeg sučevog zvižduka, što će i biti glavna karakteristika igre Modrih.

Kao i mnogo puta do sad Ivica Kalinić nije se želio upuštati u prognoze, što zapravo i nije njegov način i stil rada. Mirni Solinjanin nikada nije bio od velikih, pompoznih najava, a posebno sada kad u novo prvenstvo kreće s gotovo potpuno promijenjenim sastavom: ''Trebat će nam malo vremena, a znate da je nama trenerima uvijek malo vremena.. Međutim, idemo korak po korak. Sve što je dobro to ćemo zadržati, a sve stvari koje smatramo da nisu dobre probat ćemo što brže anulirati i ispravljati''.

VARTEKS

Došli: Ivan Jolić, Sandro Bloudek, Andrej Vuk, Danijel Radiček
Otišli: Neven Vukman, Danijel Mađarić, Drago Papa, Nikola Melnjak, Enes Novinić, Mario Sačer
Prijateljske utakmice: FC Moskva – Varteks 1:1, Kaposvar – Varteks 1:2, Legija Varšava – Varteks 2:3, Varteks – Sloboda Tuzla 1:0, Varteks – Nafta Lendava 2:1, Međimurje – Varteks 0:0, FC Hervis – Varteks 2:2, Varteks West Bromwich Albion 2:2, Varteks – Suhopolje 2:2

Šest je prvotimaca napustilo Varteks tijekom prijelaznog razdoblja, očito se ne nadajući da će se financijska situacija u klubu stubokom promijeniti. Unatoč još uvijek nepovoljnom financijskom položaju, u kojem se svaka kuna "dvaput okrene", Varaždinci su uspjeli dovesti sasvim solidne igrače, a dodatak iz vlastitog pogona daje naslutiti igrače od formata.

No, upravo je to dvosjekli mač s kojim će Dražen Besek ove sezone morati krojiti, jer premda njegova momčad svakako ima talenta, kronično nedostaje iskustva. "Varteksovo je mjesto između prve i šeste pozicije ljestvice, kvalitetom i talentom je to jednostavno tako. No, kod mladih i neiskusnih igrača oscilacije su neminovne, trebamo biti strpljivi, s njima pošteno raditi i uvjeren sam da ćemo uspjeti", kazao je Besek u najavi sezone.

U klubu je ostao Miljenko Mumlek, "igračina" od formata, koji će svakako znati voditi mladce na travnjaku, a u pomoć mu je stigao i Ivan Jolić u napadu te Danijel Radiček u veznom redu. Hoće li njihovo iskustvo biti dovoljan poticaj mladosti da iskaže svoju kvalitetu? Ostaje da vidimo.

ZAGREB

Došli: Lovro Medić (U-19 Zagreb), Kazimir Poljak (U-19 Zagreb), Valentino Novosel (s posudbe u Vrapču), Goran Tomić (Medulin)
Otišli: Mensur Mujdža (Freiburg, Njemačka), Ivan Sesar, Haris Mehmedagić (Lučko), Tomislav Labudović
Prijateljske utakmice: Zagreb - Slaven Belupo 1:2, Zrinjski - Zagreb 4:1, Široki Brijeg - Zagreb 1:1, Iskra - Zagreb 2:4, Iskra - Zagreb 0:6, Domžale - Zagreb 1:2, Zagreb - Interblock 5:1, Zagreb - Livar 5:0, Zagreb - Moslavina 3:0

Iako prošlosezonsko peto mjesto u potpunosti nije zadovoljilo apetite Kranjčevićeve, javnost je nakon 33 prvenstvena kola i polufinala Kupa ipak ostala ugodno iznenađena mladom i perspektivnom momčadi predvođenom do tada relativno nepoznatim trenerom. No dobar dojam ove će sezone ujedno biti i novi pritisak za "bijele" koji u novom prvenstvu nikako ne mogu/ne smiju ponijeti naziv iznenađenja. Sastav koji iza sebe ostavlja treće zajedničke pripreme, a u svojim redovima ima igrače poput Vugrinca, Škorića, Kartela, te velike talente Abdurahimija, Pavlovića, Celjaka, naredne sezone mora jurišati na Europu, a sve od četvrtog mjesta na niže smatrat će se razočaranjem.

Temelj dobrom rezultatu Pjesnici, osim u kadru koji ovoga ljeta nije pretrpio veće promjene, imaju i u kvalitetnim i uspješnim pripremama, ali i vrhunskim uvjetima za rad kojima se može pohvaliti tek nekoliko klubova u Hrvatskoj. Posljednjih nekoliko izdanja u pripremnim dvobojima svakako može zadovoljiti Luku Pavlovića, "bijeli" su prema viđenome spremni za nove izazove, novaci su se upješno prilagodili, a ponovno se puno očekuje i od Davora Vugrinca čiji se povratak najavljuje za treće kolo na Kantridi. U Ulici pjesnika nedostaju tek dvije stvari, gledatelji i europski susreti pa upravo sezona pred vratima sa sobom donosi i nadanja u isto.

"Klupske ambicije, pa tako i moja očekivanja su da ćemo biti među prve četiri momčadi u prvenstvu. Imamo dobru momčad, a mi smo mladi igrači iskusniji i zreliji za jednu godinu i mislim kako možemo biti bolji od prošle sezone i izboriti mjesto koje će nam donijeti izlazak u Europu", u optimističnom je tonu sezonu najavio dokapetan Zagreba Matija Špičić.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!