Nogomet

Istra 1961 daje ti krila

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 27.07.2009.
Istra 1961 daje ti krila
Foto: Kristijan Komarica

Prava igra, zavidna efikasnost i srdačan pljesak Maksimira na kraju utakmice zaista su dali krila Dinamu uoči jedne od onih utakmica koje definiraju sezonu. "Napucavanje" Istre 1961 nije moglo doći u bolji trenutak, neovisno o snazi protivnika...

Pravu vrijednost pulske momčadi tek ćemo procijeniti nakon nekoliko kola u Prvoj HNL, iako je istina da su Istrani u Zagrebu odigrali očajno. Toliko očajno da ni Scoria nije imao volje biti ljut. Ni pulski novinari nisu se sjećali tako lošeg izdanja Puljana, a s obzirom da je Dinamovcima sve išlo "u devedeset" (ili u okvir gola) ne čudi što su kući otpraćeni sa sedam komada.

No, kao što je u analizi poslije Pjunika više kritiziran Dinamo zbog prikazane igre nego što je hvaljen protivnik, tako i sada zasluge prvenstveno treba pripisati Modrima. U 90 minuta demonstrirali su baš sve što se od ove momčadi smije očekivati - Dinamo je igrao brzo, bio je vrlo okomit, kažnjavao je svaku pogrešku, lako je stvarao prigode, sjajno su kombinatorno izgledali oni koji su za to i zaduženi, a i udarac je slušao kao rijetko kada. Morales je istina, već u niz navrata pokazao da skidanje paučine s 20-ak metara za njega nije slučajnost, ali dva Mandžina pogotka zaista su plod iznimne disponiranosti.

Uoči Red Bulla, Dinamo je tako dobio krila u pravo vrijeme. Dakako, u Salzburgu hrvatskog prvaka čeka nešto potpuno drugo - vremena za razmišljanje i dodavanja bit će osjetno manje nego protiv Istre, kada su Dinamovci igrali protiv "čunjeva". Zato je Dinamu pametnije prisjetiti se Pjunika i naučene lekcije da je strpljenje iznimna vrlina, jer prilike neće dolaziti tako lako; veseli što su Dinamovci pokazali da ih znaju iskoristiti u visokom postotku, kako protiv Pjunika kada je prilika bilo malo, tako i protiv Istre kada ih je bilo značajno više.

Trener Jurčić dobio je i jednu slatku brigu koju vjerojatno nije očekivao, ali Pedro Morales je s dva pogotka i dvije asistencije u isto toliko utakmica izvjesio svoju kandidaturu za prvi sastav. Čileanac je golove Istri proslavio vrlo emotivno, očito mu je jako stalo i očito se sada osjeća moćnim unutar ove momčadi; igra se uglavnom vrtila oko njega, Moralesova proigravanja, kako kratka tako još više ona duga itekako su potrebna Dinamu, a uz to je i daleko najopasniji izvođač prekida.

Međutim, Jurčić vjeruje Sammiru kojeg je ciljano odmarao protiv Istre, pa je teško za vjerovati da će Brazilac ispasti iz momčadi. Sammir se lani prometnuo u glavnog Dinamovog kreatora (i čestog strijelca), Jurčić ga je u toj ulozi držao i kroz pripreme, a nerijetko je u jakim utakmicama više dolazio do izražaja nego u onim "malim".

Njih dvojica teren će zajedno vidjeti jedino u slučaju da Milan Badelj započne na klupi (jer Jurčić ne želi svu trojicu u momčadi); u tom slučaju, u momčad bi ušao još jedan defanzivni vezni (Calello ili Chago), pa bi se po krilima razmjestili južnoamerički "španeri". U tom bi, pak, slučaju, Dinamo izgubio na organizaciji igre koju ima s Badeljom, a koji je također u dobroj formi ušao u sezonu. Ili bi Jurčić možda mogao posegnuti za igrom s jednim napadačem?

Odgovore nećemo dobiti prije objave konačnog sastava, ali koja god momčad istrčala - nakon Istre 1961 trebala bi biti napunjena samopouzdanjem. Nikako ne i prepotencijom...

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!