Nogomet

Analiza Salzburga: Nema razloga za strah

Vedran Attias • ponedjeljak, 27.07.2009.
Analiza Salzburga: Nema razloga za strah
Foto: Davor Sajko

U srijedu Dinamo gostuje u Salzburgu u prvoj utakmici trećeg pretkola Lige prvaka. Dinamo u Salzburg ne dolazi kao favorit, no Plavi sigurno nemaju razloga niti doći s bijelom zastavom jer Salzburg nije momčad koje bi se igrači Dinama trebao bojati...

Nakon što su Plavi bez većih problema prošli Armenski Pjunik te u prvom kolu domaćeg prvenstva potpuno pregazili Istru, atmosfera u klubu teško bi mogla biti bolja. S druge strane, Red Bull je zaista teškom mukom uopće došao do utakmica s Dinamom nakon velikih problema koje su Austrijanci imali s Bohemiansom, a u prvenstvu su ovoga vikenda upisali poraz u Riedu.

Naravno, sve to ne mora previše značiti za međusobni susret, no - nije nebitno. Nadalje, iako se radilo o prijateljskoj utakmici, Dinamo je već ove godine slavio u Salzburgu. Naime, igrale su dvije momčadi na Valentinovo utakmicu u sklopu zimskih priprema, no nije bilo previše ljubavi nakon 45 minuta kada je naš prvak vodio 4:0; završilo je 4:3.

Red Bull Salzburg nije loša momčad; dapače. U protekle su tri godine u Red Bull Areni, koja prima 31.000 gledatelja, pali Valencia i Šahtar. Austrijanci kod kuće imaju gotovo savršen omjer u pretkolima Lige prvaka: četiri pobjede i neriješen rezultat protiv Bohemiansa ranije ovoga mjeseca. Istina, Red Bull je gubio u gostima i na kraju ispao pa je tako izostao veliki rezultat, no Dinamo najbolje zna kakva je Šahtar momčad, nažalost ne zna što treba da bi ih se pobijedilo, ali pobjeda protiv takve momčadi dovoljno govori kako treba biti oprezan; samouvjeren da, ali bahat nikako ne.

Kakva je momčad Red Bull Salzburg? Prosječna; rekli bi - prolazna. Naime, radi se o momčadi iz "Dinamove europske lige". Procijenjeni su na oko 34 milijuna eura dok Dinamo "vrijedi" oko 36, kupuju "slična" pojačanja kao Dinamo (Švento u Salzburg, Slepička u Dinamo) za slične odštete, a na koncu - interesiraju ih isti igrači (Anas Sharbini, Manuel Pamić). Najskuplji igrač Red Bulla jest napadač Marc Janko koji vrijedi pet milijuna eura što je jedan manje od Marija Mandžukića. Sve to dodatno govori u prilog tezi kako se radi o podjednakim momčadima.

Što se tiče taktike, igraju popularnih 4-3-2-1. Dinamo će, osim Janka u vrhu napada, morati paziti na Šventa koji igra na lijevoj strani , Ilića ili Vladavića u sredini te Zicklera koji je i s 35 godina najbolji igrač ove momčadi. Sigurno su skauti Krune Jurčića primijetili i "nebeske" skokove Schiemera pa će tako za njega kod prekida vjerojatno zadužen biti Bišćan ili Lovren.

Zadnju liniju veznog reda ispred ne previše impresivnih stopera čini Augustinussen; 192 centimetra visoki Danac kojem udarci, rušenje protivnika i skok igra pišu u CV-u kao plusevi. Po desnoj strani često se napadu prirodaje Tchoyi, a posljednja prepreka Dinamovcima za pogodak bit će vrlo dobar švedsko-američki vratar Eddie Gustafsson.

Trener Huub Stevens bio je i slavio u Maksimiru s HSV-om u skupini Lige Uefa, no neće mu ta pobjeda puno značiti jer je Dinamo (nekoliko puta) promijenio kostur momčadi od tog susreta. Unatoč tome, trener Stevens zapravo i jest jedina prava prednost Austrijanaca jer koliko god Kruno Jurčić obećavao - tek je na početku karijere, iako recimo primjer Pepea Guardiole pokazuje da niti to ništa ne mora značiti.

Sve u svemu, Dinamo nikako ne odlazi kao favorit u Salzburg pa tako i nema taj pritisak, no Salzburg je momčad s kojom Plavi mogu igrati i koju u dvije utakmice - mogu proći. Red Bull je čvrsta ekipa kojoj evidentno nedostaje talenta dok je Dinamo čista suprotnost, a proći će dalje ona momčad koja bolje upotrijebi "protivnikovo" oružje odnosno Salzburg ako uspije kombinatorno parirati Dinamu ili Plavi ako uspiju fizički i u duelima odgovoriti Austrijancima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!