Nogomet

Sada treba pokazati zrelost

Tomislav Pacak, Vedran Attias • četvrtak, 30.07.2009.
Sada treba pokazati zrelost
Foto: Nikola Movrić

Dinamo je u Salzburgu pokazao da je talentiraniji od Salzburga, a u 4. pretkolo Lige prvaka proći će ako u Zagrebu pokaže dovoljnu zrelost. Hrvatski prvak ima rezultat, ima igru i imat će svoje navijače i teren, a izbaciti može jedino sam sebe. Oprez je, međutim, potreban jer Dinamo je to već znao učiniti.

Red Bull, dakako, nije najviša europska klasa, daleko od toga, ali u Salzburgu su padali Valencia i Šahtar bez postignutog pogotka, i zbog toga Dinamov rezultat ima značajnu ”specifičnu težinu”. To još više vrijedi za prikazanu igru, jer Dinamo je u većem dijelu susreta bio bolja momčad, opasnija, konkretnija, a činjenica da je najčešće spominjani igrač u izvještaju vratar Gustafsson dovoljno govori o odnosu snaga na travnjaku.

Umjetna trava nije Dinamu predstavljala problem, štoviše, nadmoćnim tehničarima poput Sammira samo je predstavljala prednost u odnosu na radnike iz Stevensove momčadi. Problem nije bio ni efikasni Janko, iz jednostavnog razloga što ga nije bilo u momčadi, a kako je Švento zahvaljujući odličnom Ettou bio gotovo nevidljiv, opasnosti su se svele na veterana (ali još uvijek opasnog veterana) Zicklera te neugodnog Tchoyija koji je Glavini zadao glavobolje.

S druge strane, Dinamo je imao puno više disponiranih igrača; nije to moglo izgledati kao protiv Istre, Red Bull je neopisivo ozbiljniji od te razine, ali Dinamo je bio opasan i raspucan. Šteta što su Dinamovci udarce ”u 90” potrošili protiv Puljana, pa brojni pokušaji Mandžukića, Moralesa, Vrdoljaka i ostalih ovoga puta nisu odsjeli na Gustafssonu neobranjivim mjestima.

Iz aviona, koji neprestano nadlijeću Arenu s obzirom na obližnji aerodrom, vidjelo se da je Dinamo tehnički nadmoćna momčad; Sammir je često vezao Austrijance u čvor, relativno su lagano kroz sredinu prolazili dirigent Badelj i Ivica Vrdoljak, tek su se malo više mučili napadači pored čvrstih stopera Red Bulla.

No, Dinamo na kraju do gola nije stigao zahvaljujući svojoj dobroj igri već početničkoj pogreški protivnika, tako da ovoga puta ne treba previše proklinjati “nečastivog” zbog pogreške Glavine – uslugu je uzvratio Schiemer.

Jurčiću se isplatio rizik

Danima najavljivana teorija da Morales, Sammir i Badelj ne mogu zajedno pokazala se kao duda varalica za protivnika, a uz njih je Kruno na teren poslao i dvojicu napadača. Istina, Mandžukić je poslan na lijevo krilo, što donekle objašnjava probleme koje je imao Glavina, ali bio je to ofenzivan pristup kakav Dinamov navijač već godinama priželjkuje.

Pokazalo se to kao pogodak, jer Dinamo je dominirao, preko tih ofenzivnih igrača stvarao je prigode, a austrijski su novinari zamjerili Stevensu što nije odgovorio istom mjerom. Jednaka će hrabrost biti potrebna i u Maksimiru, jer jasno je da Dinamo nije momčad koja može (niti treba) braniti ovih 1:1.

Milan Badelj dobro je sažeo dojmove s utakmice u jednoj rečenici: ”Ovo je rezultat koji nas na početku iduće utakmice vodi dalje i to ga čini odličnim.”

Badelj je u pravu, Dinamo osim rezultata ima i spoznaju da je bolji.

No, Red Bull je protiv Bohemiansa pokazao da 1:1 iz domaće utakmice može i zna nadoknaditi, makar i u samoj završnici. Stoga će biti potrebno puno taktičke i igračke zrelosti u uzvratu kako bi povoljan rezultat bio dobro iskorišten.

Još jedna koncentrirana utakmica stopera, vrlo odgovorna igra zadnjih veznih (u Salzburgu je bilo previše jeftino prodanih lopti), puno trke, kretanja, pokrivanja, dupliranja – sve ono što ozbiljne momčadi u Europi rade potrebno je Dinamu za prolaz dalje.

Bit će to pravi ispit zrelosti ovog relativno mladog Dinama i odličan pokazatelj može li se u Europi ostvariti veliki uspjeh, a za hrvatskog prvaka to bili ili nastup u Ligi prvaka ili prolazak skupine Lige Uefe.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!