Nogomet

Hearts: Ambicije brzo presušile

Tomislav Pacak • petak, 07.08.2009.
Hearts: Ambicije brzo presušile
Foto: Kristijan Komarica

Iako je Vladimir Romanov pri dolasku u Hearts najavio "osvajanje Lige prvaka", škotski klub daleko je od tih visina i protivnik je zbog kojeg u Dinamu ne bi smjelo biti straha...

Heart of Midlothian, ili kako se klub uglavnom zove, Hearts, osnovan je 1874. i jedina je momčad s istočne obale Škotske koja je igrača u prvoj sezone škotske lige 1890. godine.

Kao i veliki gradski rival, Hibernian, Heart of Midlothian ne bilježi puno velikih uspjeha u Škotskoj pored Celtica i Rangersa - klub iz glavnog grada osvojio je četiri naslova prvaka (zadnji 1960.), sedam Kupova i četiri Liga kupa - u tako dugoj povijesti, to zaista nisu impresivne brojke. Hearts igra na stadionu Tynecastle sagrađenom davne 1886. godine na koji stane nešto više od 17.000 ljudi.

Puno zanimljivija od prošlosti je, jasno, sadašnjost. Ambicije Heartsa narasle su do neba kada je 2005. litavski milijunaš Vladimir Romanov postao većinski vlasnik kluba i usput najavio da je konačni cilj - osvajanje Lige prvaka.

Hearts je zaista krenuo u pozitivnom smjeru - s menadžerom Georgeom Burleyjem Hearts je startao s osam uzastopnih pobjeda, no zbog neslaganja s upravom (i Romanovim), Burley napustio klub, a Hearts je polako počeo gubiti pobjedničku formu. Klub je ipak osvojio drugo mjesto i škotski kup, pa je sezona ocijenjena zadovoljavajućom.

Međutim, nakon toga klub je uglavnom išao nizbrdo ili stagnirao, a pipa novog vlasnika polako se zatvarala, pa je novca za pojačanja bilo sve manje. Iduće sezone klub je ispao od AEK-a u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a potom od Sparte Prag u 1. kolu Kupa Uefa.

Iduće sezone Hearts je ostao bez Europe osvojivši četvrto mjesto, a sezonu potom klub je ostao izvan prvih šest, po prvi puta u SPL-u, otkad se taj format igra (2001.).

Od prošle sezone trener momčadi je Csaba Laszlo, a Hearts je završio sezonu na trećem mjestu i tako osigurao plasman u 4. pretkolo Europske lige.

Najefikasniji igrač Heartsa je lani bio Bruno Aigar, Portugalac koji je u klubu bio na posudbi iz ciparske Omonije. Upravo je pozicija napadača mađarskom treneru najveći problem, koji nisu uspjeli riješiti ni u ovom prijelaznom roku. Snažni napadač Christian Nade, zabio je, primjerice, tek dva pogotka u cijeloj sezoni, pa se Laszlo nada da bi korisniji mogao biti David Witteveen, Austrijanac koji je došao iz Red Bulla, a lani je na posudbi u WAC-u zabio 14 golova u 28 utakmica.

Osim Wetteveena, Hearts je ovog ljeta doveo braniče Dawida Kucharskog i Ismaela Bouzida, veznjaka Iana Blacka te španjolsko krilo Suso Santanu.

Lani su najveći teret osvajanja trećeg mjesta iznijeli Lee Wallace, Christos Karipidis (otišao iz kluba), Andrew Driver (najskuplji prema transfermarktu, 4 milijuna eura), David Obua, Eggert Jonsson i Michael Stewart, koji je kao mladi igrač dosta obećavao i igrao u mladim selekcijama Manchester Uniteda.

Sve u svemu, protivnik je to od kojeg je Dinamo jednostavno - bolji. Ali kao i uvijek, to se mora dokazati na terenu, što Modrima nije uvijek jednako lagano...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!