Nogomet

Samo jedan poraz u kolovozu

Antonija Pavlić • utorak, 11.08.2009.
Samo jedan poraz u kolovozu
Foto: Kristijan Komarica

(Pre)često se posljednjih mjeseci proklinje loša sreća i termin utakmice protiv Bjelorusije u kolovozu. Zašto? Zato što je početak sezone? Igrači su spremni, svježi, željni natjecateljskog nogometa...

Termin kvalifikacijskih utakmica reprezentacija u kolovozu u javnosti se gotovo uvijek percipira kao nezgodan i tjednima se zbog "nesreće koja nas je snašla u najvažnijoj utakmici sezone" rone gorke suze.

Od 1990. do danas izabrana je hrvatska vrsta u kolovozu odigrala ukupno 12 utakmica (od toga 10 prijateljskih), sakupivši šest pobjeda, pet remija i jedan poraz uz gol-razliku 23:14.

Činjenica je, ipak, da smo od važnih, natjecateljskih okršaja u tom razdoblju odigrali tek protiv Srbije u kvalifikacijama za SP 2000. u Belgiji i Nizozemskoj, te Malte (pobjeda 2:0) u istom natjecanju tri dana kasnije.

Protiv sastava SRJ (Srbije i Crne Gore) u Beogradu je odigrana teška, ali i nemalo čudna utakmica, koja je zbog nestanka struje u jednom trenutku prekinuta na gotovo 45 minuta, no zatim i nastavljena kako se tenzije i uzburkane strasti ne bi prenijele i na sljedeći dan.

Ishod toga meča (0:0) prema Euru je više pogurao Srbe i Crnogorce, dok se Hrvatska u nastavku natjecanja, i poslije novog remija u uzvratu na maksimirskom stadionu, morala pozdraviti s putom u Belgiju i Nizozemsku.

No, da ne izgleda sve tako crno ipak su se pobrinule prijateljske utakmice: 2005. smo u Splitu odigrali 1:1 s Brazilom, dvije godine kasnije s 5:3 pobijedili BiH, a sljedeće je godine pala i Slovenija. Pobjede smo ubilježili i dva puta protiv Izraela, dok je "packa" ostala jedino na porazu protiv Engleza u Ipswichu (3:1).

Gledajući samo statističke podatke nezadovoljstvo naroda kolovoškim terminom donekle je i razumljivo, no pogled u realnost otkriva potpuno drugu priču.

Svi su hrvatski reprezentativci davno počeli s ozbiljnim pripremama i igranjem jakih, nekada i natjecateljskih utakmica, dok su nekima već počela i ligaška natjecanja. Svježi su i motivirani prelaskom u bolje klubove, odlučni započeti sezonu na dobar način.

Prije samo nekoliko mjeseci mogle su se čuti jadikovke zbog termina igranja u žiži sezone - periodu borbe za titule, kada su igrači umorni i u glavama koncentrirani na prvenstvene borbe. Sada pak nismo zadovoljni kada su svi na početku, a vjerojatno ne bi bili niti s jednim od 365 dana u godini.

"Bit ćemo spremni u Minsku. Većina će igrača imati pet do šest jakih utakmica u nogama; termin utakmice je dobar", rekao je izbornik Bilić, odagnavši sumnje da i u reprezetaciji "plaču" zbog termina utakmice.

"Previše se potencira taj navodno nepovoljan datum jer igrači još uvijek nisu u punom zamahu. Sjetite se maksimirske utakmice s Rusima koju smo igrali u lipnju. Govorilo se uoči tog dvoboja da su Rusi na vrhuncu forme, dok su naši igrači navodno bili iscijeđeni od sezone. Ispalo je da smo upravo u tom dvoboju bili fizički najpotentniji, najmoćniji. Zato sam i ovaj put siguran kako će sve proteći kako i očekujemo", zaključio je.

Osim statistike "kolovoških utakmica" zanimljivo je pogledati i omjer pobjeda i poraza protiv reprezentacija bivšeg SSSR-a. Od '90 na ovamo od 18 smo utakmica pobijedili u njih 12; pet ogleda završilo je bez pobjednika, dok smo izgubili tek od Ukrajine u kvalifikacijama za Euro 1996. u Kijevu (1:0).

Najviše problema u tim smo utakmicama imali upravo s Ukrajinom, a prije nešto više od dvije godine prilično smo se teško nosili i s reprezentacijom Rusije pod ravnanjem starog lisca Guusa Hiddinka

Premda statistika od tek jednog poraza i 12 pobjeda daje svojevrsnu samouvjerenost u pobjedu protiv Bjelorusije, mora se napomenuti i upozoriti kako je većina tih susreta bila krajnje neizvjesna, i rijetko se kada dogodilo da smo pobjedu uzeli na lak način (7:1 protiv Estonije u Zagrebu, 3:0 protiv Kazahstana, 4:1 protiv Latvije i 4:0 protiv Ukrajine 1997).

Summa sumarum? Statistika ne igra nogomet. Zanimljivo je vidjeti, podsjetiti se, saznati, no lopta je okrugla i zbog toga je ova igra i zanimljiva tolikom broju promatrača. Činjenice su da smo spremni: Eduardo oporavljen i željan igre, Olić i Pranjić u nadolazećoj formi, Šimunić dobar i zadovoljan situiranjem u Hoffenheimu, a Modrić i Ćorluka također pokazuju naznake vrhunske forme. Hoće li to pokazati i na terenu? Kolovoz sigurno neće igrati ulogu...

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!