Nogomet

Putovanje u nepoznato

Mario Plavčić • utorak, 11.08.2009.
Putovanje u nepoznato
Foto: Davor Sajko

Iduća postaja reprezentacije Hrvatske u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoafričkoj Republici je Bjelorusija. Što znamo o Bjelorusiji kao zemlji, a što u nogometnom smislu?

Bjelorusija je kontinentalna država na istoku Europe koja je nastala raspadom Sovjetskog Saveza, a do tada je bila najrazvijenija poljoprivredna i industrijska sovjetska republika. Zemlja je s deset milijuna stanovnika, a više od milijun Bjelorusa živi u Rusiji. Glavni grad je Minsk u kojem živi dva milijuna stanovnika. Valja naglasiti da su gotovo svi Bjelorusi pismeni (točnije 99,6% stanovništva). Grb Bjelorusije neodoljivo podsjeća na grbove socijalističkih republika bivše Jugoslavije, no ne tražite zbog toga genetske poveznice s Bjelorusima. Razlog tome su "maštoviti" heraldičari iz vremena socijalizma.

Bjelorusi ne pomiču sat unaprijed u ljetnom računanju vremena budući da su u Bjelorusiji dan i noć gotovo iste duljine. Zakoni su vrlo strogi, a kazne rigorozne za one koji ih krše. Onaj tko se usudi proći kroz crveno spreman je oprostiti se s vozačkom dozvolom u iduće tri godine. Na ulazu u zemlju carinici su toliko strogi da ste im dužni prijaviti i novine koje unosite u zemlju, a razlog je - političke prirode. Bjelorusija je jedina europska zemlja u kojoj se još uvijek provodi smrtna kazna.

Nakon osamostaljenja Bjelorusije osnovan je i nogometni savez, a ujedno i nacionalna reprezentacija. Debitirali su 1992. godine remijem protiv susjedne Litve rezultatom 1:1 na gostujućem terenu. Do sada se još nisu uspjeli kvalificirati ni na jedno veliko natjecanje, a najbliži su bili u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Koreji i Japanu 2002. godine kada su u posljednjem kolu izgubili sve izglede porazom od Walesa.

Ako netko misli da je Bjelorusija "egzotična" nogometna zemlja te da će u srijedu našoj reprezentaciji biti lako - grdno se vara. Bjelorusija je u najmanju ruku dvojbeno dosuđenim kaznenim udarcem u 95. minuti izgubila od Ukrajine pogotkom Ševčenka. Nakon toga je Kazahstan i Andoru "pomela" identičnim rezultatom - 5:1. Treba naglasiti da su u svih pet odigranih kvalifikacijskih utakmica primili barem po jedan gol.

Bjelorusi su pobjeđivali i jače reprezentacije od Andore i Kazahstana. Nizozemska je pala u Minsku rezultatom 2:1 i to u studenom 2007. godine u sklopu kvalifikacija za prošlogodišnje Europsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj. Pobjeđivali su i Škotsku na Hampden Parku u Glasgowu s 0:1, zatim Poljake s 3:1 i Tursku s 2:1 (obje u gostima). Znali su iznenaditi Italiju u Anconi remijem od 1:1, ali i Mađarima zabiti pet golova u Debrecenu 2002. godine gdje su slavili rezultatom 5:2. Prošle godine odigrali su 0:0 protiv Argentine te 2:2 protiv Njemačke u Kaiserslauternu.

Sjećamo se i utakmice mladih reprezentacija Hrvatske i Bjelorusije na Europskom prvenstvu u Njemačkoj 2004. godine kada su nam remijem (1:1) zatvorili vrata daljnje faze natjecanja. Od naših reprezentativaca iz toga vremena tu su Srna, Pranjić, Kranjčar, Petrić i Dudu.

Izbornik reprezentacije Bjelorusije je Nijemac Bernd Stange koji je karijeru gradio u Istočnoj Njemačkoj. Bio je trener Herte, VfB Leipziga, ukrajinskog Dnjepra i CSKA iz Kijeva, a može se i pohvaliti da je bio izbornik četiri nacionalne reprezentacije - Njemačke Demokratske Republike (DDR), Omana, Iraka i sada Bjelorusije.

Na vratima reprezentacije Bjelorusije je 28-godišnji Juri Ževnov (FK Moskva) koji je do sada upisao 28 nastupa za nacionalni tim. Igrači obrane su: Egor Filipenko koji je ove sezone stigao u Tomsk na posudbu iz moskovskog Spartaka, zatim trojac iz Bate Borisova - Aleksandar Jurevič, Igor Šitov, Sergej Sosnovskij te iskusni Sergej Omeljančjuk (Terek Grozni) koji je do sada odigrao 50 susreta za reprezentaciju.

Najveća zvijezda, a ujedno i kapetan reprezentacije je Aleksandr Hleb. Ove sezone je otišao iz Barcelone na posudbu u Stuttgart iako se najavljivalo da će završiti u milanskom Interu. Uz Hleba su u veznom redu još i veteran Aleksandr Kulčij, igrač Rostova, zatim Timofei Kalačev (Krylia), Igor Staševič (BATE Borisov) te 30-godišnji Vladimir Korytko, igrač ukrajinskog Metalurga.

U samom vrhu napada opasnost će predstavljati Vitalij Kutuzov, igrač koji je ove sezone stigao u Bari iz Parme. Do sad je igrao za Bate Borisov, Sampdoriju, Sporting iz Lisabona, a bio je i tri godine u AC Milanu, ali je ubilježio samo dva nastupa za Rossonere. Uz Kutuzova u napadu je i Vjačeslav Hleb, mlađi brat Aleksandra Hleba. Vjačeslav igra za kineski Shanghai Shenhua, a ovog ljeta bio je blizu dolaska u beogradski Partizan. U napadu su još i dva igrača Bate Borisova Vitalij Buliga i Vitalij Rodionov.

Reprezentacija Bjelorusije je od osamostaljenja upisala ukupno 129 nastupa - 39 pobjeda, 32 remija i 60 poraza. Nadajmo se da će od srijede Bjelorusima u rubrici "porazi" pisati - 61.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!