Košarka

Egipat poklonio pobjedu Libiji

Branimir Korać • utorak, 11.08.2009.
Egipat poklonio pobjedu Libiji

Predzadnje kolo drugog kruga na Prvenstvu Afrike u košarci donio je nekoliko vrlo kvalitetnih i neizvjesnih dvoboja, a ističe se onaj Egipta i Libije...

Angola je očekivano visoko svladala Obalu Bjelokosti s 88:61 i tako ostala stopostotnog učinka u skupini E. Obala Bjelokosti držala se jedno poluvrijeme, nakon toga je sve bilo u znaku Angole koju su predvodili Carlos Morais s 18 poena i Armando Costa s 14 poena. Kod poraženih nije bilo dvoznamenkastih, a najistaknutiji bio je Jonathan Monyongo Kale s devet poena i pet skokova.

Centralna Afrika i Ruanda izravni su konkurenti za četvrtfinale, a Ruanda je nakon poraza 85:64 došla u izuzetno tešku situaciju. Treća četvrtina Centralne Afrike bila je za pamćenje, odigrali su ju gotovo savršeno i riješili pitanje pobjednika. Ponovno je sjajan bio Romain Sato s 30 poena i deset skokova dok je Maixant Magloire Mombollet dodao 11 poena i šest skokova. Kod Ruande Carlos Mugabo ubacio je 14 poena uz šest skokova.

Libija je pobjedom protiv Egipta 75:73 ostala u igri za četvrtfinale, a kako bi ga i dohvatila, morat će svladati Mali. Egipćani imaju razloga za žaljenje. 13 sekundi prije kraja susreta poveli su ubačajem Fanana da bi pet sekundi kasnije Belgasim iz reketa ubacio za 73:73. Tri sekunde prije kraja Badr promašuje za novo vodstvo, a nakon minute odmora, na drugoj strani sa sirenom za pobjedu polaže Fareed. Alfath Mohamed Belgasem predvodio ih je s 23 poena i šest skokova dok je Mohamed Issa Mrsal dodao 15 poena. Kod Egipta 18 poena uz pet skokova upisao je Amro Sherif Mohamed Abdelhalim.

Prvi favoriti za zlato, Senegalci, došli su u tešku situaciju. Porazom od Maroka 75:73 imaju tek 3-2 omjer i u četvrtfinalu neće imati lagan posao. U susretu s Marokom nakon što je Idrissi promašio dva bacanja, imali su 11 sekundi za zadnji napad Mouhammad Faye zaustavljen je prekršajem tri sekundi prije kraja, međutim i on promašuje oba bacanja i Maroko slavi. Pobjednika su predvodili Mohamad Hachad s 18 poena i 13 skokova te Zakaria El Masbahi sa 17 poena. Kod Senegala Faye je ubacio 18 poena uz pet skokova, Boniface N'Dong dodao je 13 poena i 12 skokova, a DeSagana Diop deset skokova.

Pobjedom protiv Malija 74:70 Nigerija je ostala na stopostotnom učinku i u derbiju s Angolom odlučit će o poziciji broj jedan u skupini E uoči četvrtfinala. Protiv Malija pobjeda je osigurana u posljednjoj minuti serijom 4:0 s linije slobodnih bacanja. Najbolji Nigerijci bili su Chamberlain Oguchi s 13 poena i Ebi Ere s 12 poena. Kod poraženih Amara Sy ubacio je 18 poena uz osam skokova.

Kamerun je porazom od Tunisa 68:66 izgubio bitku za prvo mjesto u skupini F. Bitee je bo tragičar susreta, prvo je deset sekundi prije kraja susreta na minus jedan izgubio loptu, Tunižani su ubacili jedno bacanje, a zatim je promašio i tricu sa sirenom. Kod Tunisa Amine Rzig ubacio je 17 poena uz šest skokova, a Naim Dhifallah dodao je 13 poena. Kod Kameruna Gaston Essengué ubacio je 14 poena uz pet skokova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!