Automoto

Ponovno u akciji u Brnu

Maja Giljanović • srijeda, 12.08.2009.
Ponovno u akciji u Brnu
Foto: EPA

Nakon kratke ljetne pauze Svjetsko MotoGP prvenstvo nastavlja se ovog vikenda 11. utkom u kalendaru Velikom nagradom Češke u Brnu.

Valentinu Rossiju su u Doningtonu na posljednjom Grand Prixu na tom slavnom britanskom trkalištu zvijezde bile naklonjene te je svjetski prvak usprkos drugom najslabijem ovogodišnjem rezultatu (samo peti) povećao bodovnu zalihu ispred Jorge Lorenza na drugom i Casey Stonera na trećem mjestu.

Španjolac u Češku dolazi sa zaostatkom od 25 bodova, a Stoner kojem bježi 37 bodova uopće ne dolazi. Bivši (2008.) je svjetski prvak, naime, izmožden gastritisom i anemijom odlučio propustiti Brno, Indianapolis i Misano.

Brno Rossijevim protivnicima ne obećava ništa dobro. Staza je ovo, naime, na kojoj je Talijan osvojio svoj prvi (od 101) Grand Prix još 1996. u klasi do 125 kubika, a diči se i četirima češkim trijumfima u najjačoj klasi od 2001. (osvojio ga je i prošle godine).

"Ljetni je odmor kratko trajao, ali dovoljno dugo da napunim baterije. Odmoran sam i relaksiran, ali opuštanja nema. Prošlu me utrku pomazila sreća i ne smijem je dalje izazivati. Brno je jedna od mojih najdražih staza od koje i ovog puta očekujem mnogo".

Lorenzo je, pak, 2008. zauzeo samo 10. mjesto (mučio se lani na Michelinovim gumama), ali Brno pamti i po boljem. Talentirani je Katalonac češki GP osvojio i u srednjoj (dvaput) i u najslabijoj klasi (jednom) te nakon lakše ozljede u Laguna Seci i izlijetanju u Doningtonu priželjkuje bolje vijesti.

U tom slučaju šampionska bi se utrka ponovno zakomplicirala koliko god je Stoner svojim DNS-ovima na sljedeće tri utrke prekrižio sebe s popisa Rossijevih protivnika i branitelju nastavio ostavio da se "raskusura" samo sa svojim momčadskim kolegom.

Dani Pedrosa je davao naznake eventualnog comebacka (prvi u Laguna Seci i podij u Njemačkoj), ali Španjolčeva se boljetica - promjenjiva forma - ponovno manifestirala u Doningtonu gdje je drugo mjesto u kvalifikacijama uprskao samo devetim u utrci.

Puno veseliji u Češku stižu Andrea Dovizioso (Repsol Honda) nakon prve pobjede u društvu "velikih" (kiša mu je dala ruku pomoćnicu, ali Talijan je briljantno iskoristio šansu) i Colin Edwards (Tech3Yamaha) koji je drugim mjestom u Engleskoj izjednačio svoj najbolji MotoGP rezultat u karijeri.

Randy de Punieta ne može zaustaviti ni slomljeni gležanj, Miku Kallija je Ducati odabrao kao Stonerovu zamjenu, a Finca u Pramac Racingu mijenja 24-godišnji Talijan (promoviran iz superbikea) Michel Fabrizio.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!