Nogomet

"Sve je u našim nogama, rukama i glavama"

Antonija Pavlić • srijeda, 12.08.2009.
"Sve je u našim nogama, rukama i glavama"
Foto: Kristijan Komarica

Slaven Bilić mirno je primio veliku i važnu pobjedu protiv opasne Bjelorusije. Odlično prvo i "jedno od najboljih" drugih poluvremena bilo je dovoljno za potpuno razbijanje domaćina, koji mogu biti sretni što su uopće postigli (poklonjeni?) pogodak, a nisu završili s još nekoliko u svojoj mreži...

U inat svim danonoćnim strahovanjima hrvatska je nogometna reprezentacija u Minsku potpuno nadigrala domaćine i izborila se za osobno odlučivanje o sudbini puta u Južnoafričku Republiku.

"Najvažnija su tri osvojena boda protiv reprezentacije koja itekako može izenaditi kada joj se poklope neke situacije i vaša glupost. Ovo je veliki korak ka putu u JAR, no baš kao što nismo postali depresivni nakon nekoliko lošijih rezultata, sada nećemo podleći euforiji kojoj smo kao narod toliko skloni", mišljenja je izbornik Slaven Bilić.

Nakon prvog poluvremena u kojem je Ivica Olić postigao jedini pogodak za hrvatsko vodstvo, Bilić se u nastavku ipak nije odlučio zatvoriti i pokušati zaključiti utakmicu kao što su to učinili njegovi kolege na klupama hrvatskih (bivših) euro-predstavnika.

"Može se reći da smo u drugom dijelu igrali s tri napadača, premda je Mandžukić izuzetno polivalentan i u tim je trenucima takoreći pokrivao poziciju veznog igrača. Eduardo i Olić su imali snage i dobro su odrađivali svoj posao, zato ih nisam mijenao", rekao je pred kamerama HTV-a.

Kakvo je raspoloženje u svlačionici nakon ovako važne pobjede? "Atmosfera je sjajna, ne pamtim kada su igrači bili ovako sretni zbog pobjede, premda su 'viknuli' i sve ovo proslavili tek nakon što se sve malo stišalo, u svlačionici. Tu se zapravo vidjelo koliko je ovo za nas bila teška utakmica i pod kakvim smo pritiskom bili."

"Želim se zahvaliti navijačima koji su nas došli bodriti u Minsk, pa i cijeloj Hrvatskoj koja nam je prije susreta slala poruke podrške. Mi ne bježimo od toga da smo bolji od većine reprezentacija, pa i od Ukrajine, no kada ti se neke stvari ne 'poklope' moraš ih nadoknađivati negdje drugdje", priznao je "izbornik svih Hrvata".

Kako ocjenjuje igru svoje momčadi? "Svaka čast igračima, odigrali su odlično prvo i drugo, usudit ću se reći, najbolje, ili barem jedno od najboljih poluvremena od kada smo zajedno."

Nakon samo minimalne predosti na početku drugog dijela i mnoštva propuštenih prilika, u nastavku je logično stigao i strah za onim nepisanim pravilom: "Ako ne zabiješ, primit ćeš ga."

"Moram priznati da sam strahovao zbog propuštenih prilika, jer kada ne povedeš 3:0, a protivnik smanji na 2:1 mogu nastati ozbiljni problemi. Mi, ipak, nismo dopuštali nikakvo iznenađenje, odmah smo stakli čvrsto i uspjeli se spasiti."

Sljedeći okršaj na putu prema JAR-u imat ćemo na početku sljedećeg mjeseca protiv iste momčadi u Zagrebu. "Bit će nam teško u Zagrebu; Bjelorusija dobro igra na kontre, što su pokazali i protiv Ukrajine. Imamo još puno posla na putu prema osiguranju SP-a, no sada je sve u našim rukama, nogama i glavama i to je prednost."

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!