Nogomet

UEFA povećala financijski kolač LP

Antonija Pavlić • petak, 21.08.2009.
UEFA povećala financijski kolač LP
Foto: UEFA

Krovna europska nogometna organizacija (UEFA) odredila je kako će klubovi koji će ove sezone sudjelovati u natjecanjima po skupinama Lige prvaka međusobno podijeliti ukupno 1.55 milijardi američkih dolara...

Klubovi koji se ove sezone plasiraju u skupine Lige prvaka mogli bi solidno profitirati. Ekonomska kriza očito trese sve osim Uefe, koja je ove sezone povećala fond nagrada u najelitnijem klupskom natjecanju na svijetu.

Prošlogodišnji "svemirski" iznosi očito nisu bili dostatni - Michel Platini i njegova ekipa ove su godine odlučili letvicu podignuti na 1.55 (milijardi američkih dolara), što je povećanje od čak 33 % u odnosu na prošlu sezonu.

Razlog ovakvog povećanja leži zasigurno i u rješenju ugovora s mnoštvom televizijskih kuća i sponozora (MasterCard, PlayStation, Sony, UniCredit, Heineken, Ford), koji su "vjernost" Ligi prvaka produžili do 2012. godine.

Najveći dio marketinškog kolača (2/3) pripast će tridesetdvojici klubova koji izbore plasman u skupine Lige prvaka. Za sam plasman klubovi će utržiti 10.1 milijun dolara; svaka pobjeda bit će honorirana s 1.14 milijuna, dok će pobjedniku čitavog natjecanja pripsati još 12.8 milijuna. Utješna nagrada za poraženog finalista bit će pak dvostruko manje - 7.4 milijuna dolara.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!