Nogomet

Gasi li se u Varteksu vatra?

Ivana Strahija • petak, 04.09.2009.
Gasi li se u Varteksu vatra?
Foto: Ivana Strahija

Pred par je mjeseci Nogometni klub Varteks uzeo pozamašni kredit kako bi namirio dugovanja prema igračima i zaposlenicima te dobavljačima. Danas je situacija slična, a financijska situacija loša. Vatrogasne mjere vatru ugasile nisu, osim možda onu nove Uprave, koja, čini se mnogima, posustaje s željom da izvede Varteks iz dubioza.

16. travnja nova je Uprava na čelu s Zlatkom Horvatom preuzela nogometni klub Varteks. Nije Uprava bila toliko nova, sve su to uz pokoji dodatak ljudi koji se već godinama bave Klubom, ali je nova u svakom slučaju bila pozitivna energija i nada u bolje sutra za voljeni varaždinski klub.

Horvat je tada, prihvativši se ruku na srce nezahvalne pozicije u ovo recesijsko doba, najavio novi vid marketinga, udruženu snagu i povratak Varteksa na financijski stabilne noge. Krenulo se dobro, organizirana je Komisija za marketing, zaposlen je sportski direktor, stručni suradnik za marketing, klub je dobio kostur prave organizacije, a potom je sve nekako stalo.

U četvrtak 3. rujna je Izvršni odbor naime održao svoj treći sastanak. I premda je Horvat nakon tog sastanka na naš upit o razlogu rijetkog sastajanja odgovorio kako nije nužno da se Odbor sastaje ako ostalo funkcionira, upravo u tome i jest stvar, jer osim struke i igrača, čini se da ostalo baš i ne funkcionira najbolje.

Da se razumijemo, zaposlenici i zaposlenice u uredima svoj posao vjerujemo odrađuju marljivo, no nisu nagrađeni redovitom plaćom. Može se reći da je taj problem prisutan u mnogim tvrtkama, no upravo je nova Uprava čvrsto najavila ukidanje takvih problema.

U kojem grmu onda leži zec? Možda je problem u marketinškoj komisiji. "Učinak Komisije za marketing nije onakav kakav smo očekivali, ne treba biti pametan da se to zaključi. Trudili smo se, ali nismo napravili ono što smo najavili, za to je bilo subjektivnih i objektivnih razloga", priznao je Zlatko Horvat.

I dok pod objektivne razloge možemo ubrojiti recesiju, pod subjektivne ćemo staviti lokalne izbore i godišnje odmore, koji su bili jednako važni i politici i gospodarstvu. Kako se svakim danom iz upućenih usta čuje da Hrvatska izlazi iz krize, vjerojatno će i našim klubovima, pa i Varteksu biti lakše doći do novca. No, svi sad moraju biti apsolutno svjesni da mjesta za propuste više nema.

"Već idući tjedan imamo novi sastanak Izvršnog odbora, a nova radna skupina mora do kraja mjeseca pripremiti akcijski plan. Financijska situacija nije jednostavna, ali nije ni bezizlazna. Prvi i osnovni zadatak nam je osigurati u roku od sedam dana novac za isplatu plaća, i to možda čak po dvije koje dugujemo, a u idućem koraku ćemo u roku od 30 dana osigurati nova sredstva kojima ćemo riješiti pitanje igrača prema kojima imamo dugovanja, a nisu s njima potpisani ugovori", čvrste je rokove postavio Horvat, dodavši kako Varteks nikad nikome nije i neće ostati dužan.

Na koji će način doći do novca predsjednik Zlatko Horvat nije spomenuo, tek je, na naš upit, potvrdio kako se Klub više ne može zaduživati: "Još u lipnju smo od Erste banke uzeli kredit od 230 tisuće eura, kojima smo podmirili dospjele obaveze. Dali smo dvije i pol plaće, isplatili smo premije te isplatili dobavljače koji su prijetili ovrhama i tužbama. Bila je to vatrogasna mjera, ona nije sistemska i nema smisla na dulji rok", rekao je Horvat.

Većina je sportskih novinara sklona pisati afirmativno o klubovima koje prate, znajući koliko je potrebno uložiti volje i financijskih sredstava, truda i znanja u jedan sportski kolektiv da bi on bio respektabilan. Tako ćemo i ovaj izvještaj, premda nije ružičast, zaključiti podsjetnikom na fantastični uspjeh kojeg su do sada ostvarili Varaždinci na travnjaku. 11 bodova u šest kola je start kojeg se samo poželjeti može. Tim više što su to sve mladi i domaći igrači, domaći treneri, skromni ugovori...

Zbog njih, kao i onih koji dolaze na stadion svakog drugog vikenda, nadajmo se da ćemo ubuduće moći pisati i o financijama s pozitivnim predznakom. Sad je vrijeme kad u članove Uprave treba vratiti vatru, kad treba puniti VIP ložu i iskoristiti sve veze da se dođe do novca. Momci na travnjaku dali su zalet, na Upravi je da preuzme štafetu.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!