Nogomet

Bilić: "Poniženi i deklasirani"

Tomislav Pacak, Vedran Attias • srijeda, 09.09.2009.
Bilić:  "Poniženi i deklasirani"
Foto: Davor Sajko

(Iz Londona Tomislav Pacak i Vedran Attias) "Man of the hour"; tim su sarkastičnim komentarom engleski novinari dočekali Slavena Bilića nakon što je Hrvatska ponižena na Wembleyju s 5:1. Hrvatski izbornik nije skrivao razočaranje, niti je tražio neke glagole kojima bi zamotao ovaj poraz u celofan…

Hrvatska je na Wembleyju doživjela najteži poraz u svojoj povijesti, pa sasvim logično Slaven Bilić nije izbjegao priznati da je njegova momčad doživjela pravi potop.

"Nemam ništa pametno za reći, čestitam Englezima koji su bili puno bolji, čvršći, agresivniji. Do poluvremena smo se nekako dovukli, zahvaljujući Runji nije ni bilo tako strašno. U drugom dijelu smo do trećeg gola izgledali kao ozbiljna ekipa, ali treći gol nas je prizemljio i to je bilo to. Glupo je bilo što reći osim da su bili puno bolji. Mi ni individualno ni kolektivno nismo mogli odgovoriti ni na jednom dijelu terena."

Sve je bilo dijametralno suprotno u odnosu na utakmicu prije dvije godine, uostalom, cijele kvalifikacije kao da su negativna preslika prošlih. Englezi su nas dva puta razbili, pokazali da su pod Capellom puno bolja momčad nego što su bili pod McClarenom.

Priznao je i Bilić koliko se toga promijenilo: "Koliko smo se protiv njih dva puta digli, tako su nas sada prizemljili, deklasirali. Moramo pokazati karakter, pripremiti se za Kazahstan, sa željom i vjerom da Englezi neće izgubiti u Ukrajini."

Logično je bilo priupitati izbornika što je zamislio s početnim sastavom: "Znali smo da smo u ovu utakmicu ušli bitno oslabljeni. U ovih nekoliko dana pokušali smo pronaći 11-oricu koji bi odgovorili na igru Engleza, koja je bila upravo onakva kakvu smo očekivali. Rekli smo igračima da ako ne krene u ovakvom rasporedu možemo napraviti promjenu. Kada smo vidjeli da ne ide, pokušali smo rotiranjem Pranjića, Pokrivača i Kranjčara poboljšati situaciju na terenu, ali ona nije izgledala dobro. Mi smo totalno podbacili, oni su odigrali fantastično. Nije ovo realna slika, čak i kada smo osakaćeni. Njih su digla dva rana gola, tada im je sve polazilo za nogom."

Bilić se sjetio pohvaliti jedinu svijetlu točku Hrvatske večeras: "Zahvaljujem se navijačima koji su nas sjajno podržali."

Problem lijevog beka danas je opet došao do izražaja, i to na vrlo bolan način. Optimistično je bilo pitanje – kako ćemo ga riješiti ako se plasiramo na SP? "Daj Bože da se plasiramo, pa ćemo onda rješavati taj problem koji postoji, mada varira od utakmice do utakmice."

Iako je nekoliko puta ponovio da ne želi tražiti opravdanja za ovakvu blamažu, Bilić nije mogao ne osvrnuti se na izostanke: "Od početka mandata pričamo da, ako smo kompletni, ako smo spremni, možemo parirati i najvećim ekipama. Kada se moramo krpati i izmišljati, onda se ovakve stvari lakše dogode."

Samopouzdanje je na nuli, Bilić kaže da se to ne treba skrivati: "Ovo nije neki normalan poraz, da je utakmica za tri dana igrače bi bilo teško dignuti. Ovo je jednostavno poniženje. Imamo dovoljno vremena do Kazahstana, sad moramo pokazati našu snagu koja nas je dovela do ovih uspjeha. Treba se spremiti za Kazahstan i navijati za Englesku."

Na red su s pitanjima stigli i engleski novinari, koje je zanimalo – je li Bilić očekivao ovakvo nešto s obzirom na izostanke? "Ni u najgorim noćnim morama nismo očekivali ovakav poraz. Nisu nas ničime Englezi iznenadili, igrali su onako kako uvijek pokušavaju igrati. Čak i prije gola izgledali su jednostavno kao bolja momčad. Na poluvremenu smo bili sretni s 2:0, koliko god to glupo zvuči."

Capellova momčad ovom se pobjedom plasirala na SP, pa ne treba čuditi das u Englezi već krenuli u stvaranje euforične atmosfere uoči nastupa u JAR-u. Mogu li biti prvaci svijeta? "Sigurno, prema večeras viđenom sigurno. Igrali su perfektno, pola sata nisu imali pogrešno dodavanje."

Cijeli dojam Bilić je ocrtao sljedećom izjavom: "Možete zamisliti atmosferu u našoj svlačionici. Nemamo se za što prihvatiti nakon ovakvog poraza."

Sudbina nam je sada u engleskim rukama, a oni su mislima već u Južnoj Africi. I utakmica s Ukrajinom njima će poslužiti za ugrijavanje za SP, a nam ona znači – sve. Ostaje nam samo nada da će te "pripreme" odraditi "capellovski", da u Kijevu neće izgubiti i tako nam dati šansu da kroz dodatne kvalifikacije na mala vrata dođemo na SP.

Ako pobijedimo Kazahstan naravno, što nakon posljednjih predstava nije ni najmanje sigurna oklada.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!