Nogomet

"Engleska je Hrvatsku ignorirala"

Borna Rupnik • četvrtak, 10.09.2009.
"Engleska je Hrvatsku ignorirala"
Foto: EPA

Nakon neočekivano slabe predstave hrvatskih reprezentativaca na Wembleyu i teškog poraza (5:1), engleski je tisak prepun pohvala na račun svojih nogometaša i ponekih, sasvim očekivanih otrovnih strelica u našem smjeru. No, treba priznati da su gotovo sve pohvale - apsolutno zaslužene...

Nije lako prihvatiti se zadatka pregledavanja engleskog tiska poslije onako tmurnog raspleta u Londonu. Englezi su dobili sve što su htjeli: plasman na Svjetsko prvenstvo, pobjedu nad najvećim konkurentom i neizmjerno dragu osvetu za rampu koju smo im spustili prije dvije godine. Nije da im inače treba poseban povod, no ovo je njihova noć za likovanje.

Ugledni The Times englesku lekciju naziva "prikazom klase i samouvjerenosti koja će diljem zemlje donijeti nadu u trijumfalan povratak iz Južnoafričke Republike". Naravno, prisjetili su se i "one mizerne večeri tijekom koje je Engleska bila rasuti materijal, ali je Fabio Capello tu razočaranu skupinu pretvorio u pravu momčad".

Iako hrvatskoj igri ne posvećuje puno prostora - i to opravdano jer se ne bi imalo o čemu pisati - te ističe da "utješni gol Eduarda Hrvatima nije donio nikakvu utjehu", The Times je neizravno priznao koliko je zapravo značila ona pobjeda iz 2007. godine. Naime, ovu pobjedu svrstavaju u jednu od svojih najvećih pobjeda protiv - "protivnika najviše svjetske klase".

Guardian svoj izvještaj počinje sljedećom konstatacijom: "Engleska se manje osvećivala Hrvatskoj, a više ju je ignorirala", svjestan da nas ta neoboriva činjenica boli. Ipak, poštuje izostanak Luke Modrića, no to ne mijenja hvalospjeve Fabiju Capellu i njegovim pulenima. Ističe se i velik doprinos Aarona Lennona, kojemu "obeshrabrena Hrvatska nije ponudila dostojnog protivnika".

Kao zanimljivost spomenimo i da Guardian otvoreno navodi da je Hrvatska uskraćena za jedanaesterac na Eduardu, dok se litanije o "demonstraciji sve snažnije i krvoločne Capellove momčadi" zaključuju rečenicom da je "konkurencija unutar engleske reprezentacije bila veći izazov od cijelih kvalifikacija". Nije im dugo trebalo da se vrate starim, samodopadnim navikama.

"Osveta nije mogla biti slađa. Sjećanja na kišu i jad zamijenila je nadahnuto kreativna predstava. Bila je to veličanstvena noć. Engleska je odjurila, a Hrvatska je izvedba bila očajna po svim međunarodnim standardima", stoji između ostalog u Independentu. Taj list navodi i jedan incident. Prema njihovim riječima, Ivan Klasnić je poslije utakmice pljunuo Johna Terryja, zbog čega se engleski kapetan odmah požalio sucu.

U natjecanje tko će englesku igru opisati ljepšim riječima Independent ulazi pojmovima poput žara i potencijala svjetske velesile, a prenose Capellovu izjavu da je i on sam pomalo iznenađen engleskom ubojitošću.

Naravno, žuti tisak razbacuje se još zločestijim izjavama. "Još jedno napucavanje Hrvatske bio je savršen način za osiguravanje plasmana na Svjetsko prvenstvo", naslađuje se The Sun. Premda zaustavlja euforiju zbog nekih ranijih neuspjeha, tvrdi da ovakvom igrom Englezi mogu na krov svijeta.

"Slaven Bilić sigurno je požalio što je povukao Tri lava za rep. Čak bi i Usain Bolt pozavidio Engleskoj na onakvom izbačaju iz startnog bloka. Nakon što je Hrvate u Zagrebu terorizirao Walcott, ovo je bila Lennonova noć", nastavlja The Sun između redova pojedinačnih pohvala svojim sunarodnjacima. Osvrnuli su se i na Luku Modrića: "Njegovo je neigranje pomoglo Engleskoj, no ni on vjerojatno ne bi mogao zaustaviti naše nalete".

Daily Mirror prepustio se dobrim vibracijama. "Nogometni navijači u ekstazi već planiraju put u Južnoafričku Republiku", "Capellovi su dečki nadmašili sva očekivanja i pregazili Hrvatsku", "zapanjeni i razdragani navijači slavili su uvjerljivu pobjedu nad Hrvatskom koja nam je uskratila put na Euro", "scene slavlja podsjećale su na divovski karneval"... samo su neki od komentara u tim novinama prije brojnih navijačkih izjava.

"Engleska je odigrala briljantno, kako je Fabio Capello i najavio. On uvijek odabere dobru taktiku", piše u vijestima Daily Maila. No, priznanje se odaje i igračima: "Naposljetku, na kakav su način odgovorili na sramotan neuspjeh neodlaska na Europsko prvenstvo".

Jasno, našoj se prezentaciji nema što dodati. "Dobar dio uspjeha dugujemo tako lošoj hrvatskoj obrani da je Capello mogao zahvaliti Biliću na suradnji", kažu, upotrijebivši izjavu našeg izbornika da su Englezi "izgubili englishness" kako bi naglasili da su prvi gol postigli na tipično engleski način - "brzinom i poštenim zalaganjem". Naravno, zar bi išta englesko moglo biti nepošteno...

Dalje se opisuje da je Lennon osjetio Pokrivačevu slabost, a Slaven Bilić bio uočljivo manje uzbuđen nego prije dvije godine. "Nema potrebe za kišobranom, Engleska ide u Južnoafričku Republiku", završava njihov izvještaj.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!