Nogomet

Asanović: "Bili smo iritantno loši"

Tomislav Pacak, Vedran Attias • četvrtak, 10.09.2009.
Asanović: "Bili smo iritantno loši"
Foto: Davor Sajko

Dok je dio hrvatskih nogometaša pored novinara prošao brže nego što su to radili na travnjaku, oni koji su došli pred mikrofone teškom su mukom procijedili da im je Engleska očitala nogometnu lekciju…

Među tragičarima – mada je takve teško pronaći nakon poraza od 5:1, najtežeg u hrvatskoj povijesti – svakako je bio i Nikola Pokrivač, žrtva Bilićeve ideje da upravo s njim može zatvoriti propusnost lijeve strane obrane: "Sigurno da nam nije ugodno nakon ovoga. Čestitam Englezima koji su zasluženo pobijedili. Mi nismo bili pravi od prve minute, oni su iskoristili svoje šanse, a mogli su zabiti i još koji gol."

I sam je svjestan da svojom igrom nije odgovorio zahtjevima ovakve utakmice: "Od prve minute se vidjelo da su preuzeli stvar u svoje ruke, preuzeli igru. Runje nas je spasio i goreg poraza. Dugo nisam igrao lijevog beka, probao sam, ali nije išlo. Kada sam se vratio u vezni red, već je bilo gotovo. Sigurno da Ukrajini neće biti lako dobiti Englesku. Nadam se da ćemo se mi uspjeti skockati i dobiti Kazahstan, i da Englezi neće izgubiti u Kijevu."

"Zbediran" je bio i Aljoša Asanović, prvi Bilićev pomoćnik: "Sigurno da nije ugodno. Englezi su među najboljima na svijetu, održali su nam predavanje iz nogometa. Treba im čestitati i krenuti dalje. Bili smo iritantno loši."

Šanse ipak postoje? "Naravno da imamo šanse. Moramo prebroditi ovo sve. Održali su nam lekciju."

Žalosno je reći da nam je jedna od svijetlih točaka bio vratar Vedran Runje, bez obzira na smiješan gol koji je upotpunio englesku petardu: "Treba smiriti emocije nakon jedne ovakve utakmice. Svima nam je jako teško, posebno golmanu kad primi pet komada. Da, nažalost bi bilo još gore da nisam obranio par lopti. Glupo je reći nakon pet primljenih golova da je konačni rezultat bio premali. Nismo bili oni pravi."

Što se dogodilo kod tog petog gola kada je Runje poklonio loptu Wayneu Rooneyju? "Što se tiče zadnjeg gola, jednom profesionalcu koji igra 12 godina vani se ne smije dogoditi da izgubi živce, a to se meni dogodilo. Bio sam totalno isfrustriran u tom trenutku jer nisam vidio nikakav izlaz iz teške situacije. Svi su igrači spustili glave, svaka pohvala ili kritika od bilo koga nije dolazila do onoga kome je bila namijenjena. Ja sam htio loptu nabiti što dalje na tribinu, a dogodilo se što se dogodilo. No, utakmicu smo izgubili davno prije. Jednostavno, oni su bolji. Igrali su puno bolje, dali su prvi gol koji im je otvorio utakmicu i usmjerio je u njihovom smjeru."

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!