Nogomet

Europska liga: Jelavić strijelac u trijumfu

Vedran Babić, Ante Jukić, Matej Milanović, Mario Plavčić • četvrtak, 17.09.2009.
Europska liga: Jelavić strijelac u trijumfu
Foto: EPA

Odigrane su utakmice prvog kola Europske lige po skupinama. Jelavić je bio strijelac u trijumfu bečkog Rapida.

Skupina B: Gervinho spasio Lille

Lille - Valencia 1:1
(Gervinho 86'/Mata 78')

78 minuta na stadionu u Lilleu nije bilo pogodaka, a onda su do kraja pala dva. Prvo je Valencia povela pogotkom Juana Manuela Mate, koji je u igru ušao svega nekoliko trenutaka ranije, da bi bod domaćinu osigurao Bjelokošćanin Gervinho četiri minute prije kraja.

Genoa - Slavia Prag 2:0
(Zapater 4', Sculli 39')

Genoa našeg Ivana Jurića odlično je startala u novonastaloj grupnoj fazi Europske lige i s 2:0 pobjedom zasjela na vrh skupine B. Jurić zbog ozljede nije bio u konkurenciji za sastav, a njegovi suigrači do pobjede su stigli golovima Zapatera i Scullija u prvom dijelu.

Skupina C: Jelavić ponovno strijelac

Rapid Beč - HSV 3:0
(Hofmann 35', Jelavić 44', Drazan 76')

Bivši napadač Hajduka, Nikica Jelavić, proživljava zvjezdane trenutke svoje karijere. Nakon što je u prethodnoj fazi natjecanja s ukupno dva pogotka u dvije utakmice potopio Aston Villu, večeras je na rasprodanom Ernst Happelu pogotkom u samoj završnici prvog poluvremena donio svom Rapidu vodstvo od 2:0 protiv lanjskog polufinalista Kupa Uefa.

Hofmann je postigao prvi pogodak, a konačnih 3:0 postavio je 18-godišnji Austrijanac Christopher Drazan. Hrvatski reprezentativac u dresu HSV-a, Mladen Petrić, odigrao je svih 90 minuta. Jelavić je igru napustio pet minuta prije kraja, zamijenio ga je Salihi.

Hapoel Tel Aviv - Celtic 2:1
(Vučičević 75', Lala 88'/Samaras 25')

Jako dugo je izgledalo kako će se ulicama Tel Aviva poslije utakmice oriti škotska pjesma. Celtic je poveo preko Samarasa polovicom prvog dijela, no Hapoel se borio do samoga kraja i preokrenuo rezultat golovima Nemanje Vučičevića i Maarana Lale u samoj završnici.

Skupina D: Latvijci uzeli bod iz Berlina

Hertha - Ventspils 1:1
(Piszczek 34'/ Gauračs 48')

Njemačke momčadi zadnjih godina imaju dosta problema u Europi, a Hertha je večeras samo nastavila tu tradiciju. Dosta su se mučili da dođu do prednosti iako su imali nekoliko prilika u prvom djelu, no nakon gola Piszczeka činilo se da je susret usmjeren prema njihovoj pobjedi. No, u drugi dio ušli su previše opušteno i Gauračs je neočekivano donio bod Ventspilsu.

Heerenveen - Sporting Lisabon 2:3
(Sibon 12', Dingsdag 77'/ Liedson 17', 40', 88')

Heerenveen je odlično krenuo u utakmicu sa Sportingom i rano poveo, međutim njihovo vodstvo je brzo anulirao Liedson. Heerenveen je nastavio napadati, ali su na poluvrijeme ipak gosti otišli sa prednošću nakon novog pogotka Liedsona. U nastavku je inicijativu uglavnom držao Sporting. Međutim uspjeli su domaćini izjednačiti, samo da bi dvije minute prije isteka utakmice Liedson upotpunio svoju fantastičnu večer s trećim pogotkom za pobjedu Portugalaca na teškom gostovanju u Nizozemskoj.

Skupina E: Šok u Švicarskoj

CSKA Sofija - Fulham 1:1
(Michel 62'/Kamara 65')

Prvo poluvrijeme utakmice nije bilo previše zanimljivo, a u nastavku se sve dogodilo u svega nekoliko minuta. Prvo je Michel doveo u vodstvo CSKA na oduševljenje publike, a senzaciju je samo tri minute kasnije spriječio Kamara. Do kraja susreta bilo je par pokušaja s obje strane, ali se rezultat nije mijenjao.

Basel - Roma 2:0
(Carlitos 11', Almerares 87')

Očekivalo se da će Roma pod vodstvom Claudija Ranierija doći do lagane pobjede u Baselu, no već nakon 11 minuta igre domaći su šokirali Talijane. Roma je imala prilike izjednačiti, no napadači su bili neprecizni. U finišu utakmice Almerares je osigurao tri boda Baselu koji je tako na najbolji mogući način krenuo u fazu po skupinama Europske lige.

Skupina F: Dobra večer za goste

Panathinaikos - Galatasaray 1:3
(Salpingidis 78'/Elano 5', Baroš 48', Sarriegi 58'-ag)

Susreti grčkih i turskih sastava uvijek su napeti i zanimljivi. Danas je uvjerljivu pobjedu odnio gostujući Galatasaray usred Atene. Turski je sastav poveo već nakon pet minuta, a rano u drugom djelu došli su i do okruglih 3:0 u trenucima u kojima je Panathinaikos najviše stiskao. Nakon toga domaćini su zabili počasni gol, ali nisu bili ni blizu osvajanju boda.

Sturm Graz - Dinamo Bukurešt 0:1
(Tamas 81')

Sturm Graz je na papiru najslabija momčad skupine i to se potvrdilo današnjim dvobojem sa Dinamom iz Bukurešta. Rumunji su bili bolji tijekom cijele utakmice, ali nikako nisu uspijevali postići pogodak. Da Dinamo ipak uzme zaslužene bodove pobrinuo se Tamas desetak minuta prije kraja utakmice.

Skupina G: Dinamov krvnik šokirao i Lazio

Lazio - Red Bull Salzburg 1:2
(Foggia 59' / Schiemer 81', Janko 90')

Momčad Huuba Stevensa osvojila je vrijedne bodove na startu Europske lige na gostovanju kod rimskog Lazija. Lazio je poveo u 59. minuti, a pogodak je postigao Foggia koji je ušao u nastavku utakmice. Izjednačenje je stiglo u 81. minuti, a strijelac je bio Schiemer. U trenutku kada se mislilo da će svakoj ekipi pripasti po bod, uslijedio je potpuni preokret - Janko u sudačkoj nadoknadi postiže pogodak za veliko slavlje Austrijanaca u Rimu. Nikola Pokrivač igrao je u početnom sastavu gostiju sve do 63. minute kada ga je zamijenio Cziommer.

Villarreal - Levski 1:0
(Nilmar 72')

Bugari su doputovali s jasnim ciljem - osvojiti bod uz strogo defanzivnu formaciju, ali u tome nisu uspjeli. Španjolci su se mučili sve do 72. minute kada su ipak došli do vodstva. Strijelac vodećeg, a ujedno i odlučujućeg pogotka bio Nilmar.

Skupina H: Preokret Nizozemaca

Fenerbahče - Twente 1:2
(Topuz 71' / Nkufo 75', 80')

Nizozemci su pokupili pun plijen na gostovanju u Turskoj. Mreže su mirovale sve do 71. minute, a tada je proključao stadion - Mehmed Topuz postiže pogodak za vodstvo domaćina i tada se činilo da će Fener do prvih bodova. Slavlje domaćina trajalo je svega četiri minute, a tada na scenu dolazi Blaise Nkufo. U 75. minuti tamnoputi Švicarac postiže pogodak za izjednačenje, a samo pet minuta kasnije i za potpuni preokret i slavlje gostiju.

Steaua - Sheriff 0:0

Rumunji su unaprijed upisali bodove protiv Sheriffa i to im se obilo o glavu. Iako je dominirala u svim segmentima igre, momčad Steaue nije uspjela postići pogodak, a gosti su svakako zadovoljniji osvojenim bodom.

Skupina I: Gosti lak plijen

Everton - AEK 4:0
(Yobo 10', Distin 17', Pienaar 37', Jô 82')

Everton je otvorio Europsku ligu lakom pobjedom protiv grčkog AEK-a, a junaci susreta bili su igrači iz zadnje linije - Joseph Yobo i Sylvain Distin. Sve dvojbe o pobjedniku bile su razriješene nakon svega 17 minuta kada su domaćini imali prednost od dva pogotka. Prvi je postigao Nigerijac Yobo već u 10. minuti, a na 2:0 povećao je Francuz Distin koji je stigao ovog ljeta iz Portsmoutha. Momčad Dušana Bajevića djelovala je bezopasno za razliku od domaćina koji su i dalje prijetili. To im se isplatilo u 37. minuti kada je Južnoafrikanac Steven Pienaar postigao pogodak za 3:0. Priču je zaključio pogotkom u 82. minuti susreta.

Benfica - BATE 2:0
(Nuno Gomes 36', Cardozo 41')

Lak posao odradila je i Benfica koja se slavila protiv BATE Borisova s 2:0. Bjelorusi su pružali otpor sve do 36. minute kada domaći postižu vodeći pogodak, a strijelac je bio 33-godišnji Nuno Gomes. Do novog pogotka čekalo se samo pet minuta, a prednost domaćina povisio je Paragvajac Óscar Cardozo. Domaćini dominirali i u drugom dijelu, no pogodaka više nije bilo.

Skupina J: Šahtar suvereno kroz Brugge

Club Brugge - Šahtar 1:4
(Geraerts 62'/ Gai 11', Wilian 19', Srna 35', Kravčenko 75')

Iako su se u Šahtaru nadali da ove sezone neće biti u prilici braniti prošlogodišnji naslov, neočekivano ispadanje od Temišvara u kvalifikacijama Lige prvaka ipak je momčad iz Donjecka gurnulo na sporedni kolosijek. Prva stanica za Srnu (odradio cijelu utakmicu) i suigrače bio je večeras Brugge, a sudeći po predstavi ukrajinskog prvaka, čini se da je neuspješna avantura u Ligi prvaka vrlo brzo potisnuta u zaborav.

Već nakon 20 minuta igre u Bruggeu, gosti su imali velikih 2:0 (Gai i Wilian), tako da je do kraja dvoboja otvorenim ostalo tek pitanje konačnog rezultata. Očajno prvo poluvrijeme za domaćine je u 35. minuti "začinio", slobodnim udarcem za velikih 3:0 Šahtara.

Počasni pogodak za domaćine, u čijim je redovima svih 90 minuta odradio Ivan Perišić, u 62. je minuti postigao Geraerts, dok je konačnih 4:1 za Šahtar 15 minuta prije kraja postavio Kravčenko.

Partizan - Toulouse 2:3
(Krstajić 20', Cleo 67'/Sirieix 30', 38', Deveaux 49')

Početno odmjeravanje snaga u Beogradu trajalo je 20 minuta, da bi onda uslijedio pravi "show". Nakon što je Krstajić doveo Partizan u vodstvo, Sirieix je u razmaku od samo osam minuta (30. i 38.) okrenuo rezultat i šokirao domaće navijače. Nažalost istih, odmah na početku drugog dijela Deveaux je pogodio za 3:1 i stavio Partizan u nezavidnu situaciju. Sve što je prvak Srbije uspio napraviti do kraja bio je pogodak Clea u 67. minuti, za konačnih 2:3.

Skupina K: Šokantna završnica u Pragu

Sparta Prag - PSV 2:2
(Hubnik 76', Zeman 87'/ Reis 80', 90'- 11m)

Punih 75 minuta gledatelji u Pragu pogodak su mogli samo sanjati, no tada je ipak krenulo. Spartu je u vodstvo u 76. minuti doveo Hubnik, četiri minute kasnije na 1:1 izjednačio je Reis, a kada je u 87. minuti Zeman pogodio za 2:1, činilo se da sva tri boda ostaju u Pragu. Stajao je taj rezultat na semaforu sve do prve minute sudačke nadoknade, no velika upornost gostiju rezultirala je jedanaestercem, te potom i pogotkom Reisa za konačnih 2:2.

CFR Cluj - Kobenhavn 2:0
(Culio 53', Traore 75')

Iako su i u prvom poluvremenu bilo osjetno bolja momčad na travnjaku, Rumunji su pogodak morali čekati sve do 53. minute, kada je zabio Juan Culio. Nakon zasluženog vodstva, domaćini su konačno otpustili sve kočnice, a kao nagrada za takvu igru u 75. minuti stigao je pogodak Traorea.

Skupina L: Favoriti bez milosti

Athletic Bilbao - Austria Beč 3:0
(Llorente 8'- 11m, 24', Muniain 56')

Domaćini su goste iz Beča slomili furioznim startom, kojeg je već u osmoj minuti pogotkom za 1:0 okrunio Llorente, uspješno realiziravši najstrožu kaznu. Samo 16 minuta kasnije isti je igrač povisio na 2:0, i već tada bilo je jasno da će gosti kući vratiti praznih ruku. Konačnih 3:0 u 56. je minuti postavio Muniain.

Nacional - Werder 2:3
(Lopes 68', Halliche 75'/ Frings 39'- 11m, Pizzaro 55', 85')

Ne pretjerano sadržajno prvo poluvrijeme u Madeiri ponudilo je tek jedan spomena vrijedan detalj. U 39. minuti Frings je s bijele točke pogodio za 1:0 Werdera, koji je u tih 45 minuta bio bolji taman za taj gol. Deset minuta po povratku na travnjak, Pizzaro je povisio na 2:0 i, činilo se tada, otklonio sve dvojbe oko pobjednika, no u razmaku od samo sedam minuta stvari su na početak vratili Lopes (68') i Halliche (75'). Ipak, u 85. minuti ponovno se ukazao Claudio Pizzaro i osigurao sva tri boda gostima iz Bremena.

Europska liga - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Lille1:1Valencia
Genoa2:0Slavia Prag
1Valencia 612:8+412
2Lille 615:9+610
3Genoa 68:10-27
4Slavia Prag 65:13-83

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!