Košarka

Hrvatska ide na Svjetsko prvenstvo

Branimir Korać • subota, 19.09.2009.
Hrvatska ide na Svjetsko prvenstvo
Foto: EPA

Hrvatska košarkaška reprezentacija napravila je veliku stvar. Uspjela je pobijediti psihu i Rusiju i izboriti dvoboj za peto mjesto na Europskom prvenstvu čime smo se i automatski plasirali na Svjetsko prvenstvo u Tursku...

Vrlo važna utakmica za našu reprezentaciju, važna ne samo za ovu generaciju već vjerojatno i za Tomića, a možda i Delaša, Zubčića, Prostrana. Plasman na Svjetsko prvenstvo u Turskoj velika je stvar i obje reprezentacije su snažno to željele i dale su sve od sebe da dođu do pobjede. Ovaj put bolja je bila Hrvatska koja je slavila 76:69.

Ulazak u utakmicu bio je još uvijek pod dojmom jučerašnje utakmice. Igralo se najvećim dijelom prve četvrtine u grču, međutim dobra obrana je pomogla da se odvojimo i tu dionicu dobijemo 18:14. Problem je u tom razdoblju bio Sergej Monya koji je u sedam minuta ubacio 11 poena od čega tri trice.

U drugoj četvrtini sve je krenulo naopako nakon 20:16 za Hrvatsku. Rusi su počeli olako hvatati skokove u napadu, pogodili su sve otvorene šuteve dok je naš napad izgledao izuzetno bezidejno. Nismo odrađivali akcije, ponovno se krenulo u soliranje i predugo držanje lopte i u takvoj igri Rusi su bili u prednosti.

Sergej Monya je nakon sjajne prve četvrtine s dobrom igrom nastavio i u drugoj te je na poluvremenu već bio na 15 minuta dok je naš najbolji igrač iz prve dionice Roko Ukić zaustavljen i tu je ležao dio problema.

U drugo poluvrijeme ušlo se agresivnije i u razdoblju od 23. do 27. minute to izgleda jako dobro. Sve je krenulo nesportskom Zozulina nad Popovićem nakon čega je Hrvatska napravila veliku seriju i povela 53:47. Rusi su se uspjeli vratiti i ponovno povesti, no Kus tricom u završnici donosi nam prednost uoči ključnih deset minuta.

U posljednjoj četvrtini vodila se velika borba, imali smo konstantno prednost, a posljednji put Rusi su prijetili kada su na pet minuta prije kraja poravnali na 65:55. Nakon toga u seriju je ušao Nicević, a ključnu tricu na minutu do kraja susreta ubacio je naš najbolji pojedinac Roko Ukić za 73:67.

U završnici susreta Rusi nisu mogli zaprijetiti i Hrvatska zasluženo slavi 76:69, osigurava odlazak na Svjetsko prvenstvo u Tursku. Sutra nas očekuje dvoboj za peto mjesto protiv Francuske.

U našem sastavu najistaknutiji su bili Ukić s 18 poena i osam asistencija te Rozić s 14 poena. Kod Rusije Sergej Monya je ubacio 18 poena.

Eurobasket, završnica

za 5. mjesto

Francuska80:68Turska
Hrvatska76:69Rusija
Hrvatska62:69Francuska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!