Ostali sportovi

Hrvatska bez drugog kruga

Matej Milanović • nedjelja, 27.09.2009.
Hrvatska bez drugog kruga
Foto: EPA

Hrvatska je poražena i u trećem kolu Europskog prvenstva u odbojci za žene. Hrvatska reprezentacija je solidno odigrala tek dijelove susreta i velikim pogreškama u ostatku meča pomogla je neuvjerljivoj Španjolskoj da dođe do pobjede u pet setova i time izbori plasman u drugi krug...

Pred dvije godine, u Belgiji, Hrvatska je u zadnjem susretu u skupini protiv Turske odlučivala o trećoj reprezentaciji koja je išla u drugi krug natjecanja. Tada je jedna mlada Hrvatska imala 2:0 u setovima, no uspjela je to propustiti i porazom napustiti prvenstvo Europe već nakon prve faze. Sa Španjolskom Hrvatska nije vodila 2:0, ali je bila jako blizu tome, a konačni ishod je isti. Hrvatska je izgubila u pet setova i neće nastupiti u drugoj fazi natjecanja

Prvi set je otvoren s nekoliko serija sa obje strane nakon kojih je Hrvatska povela 8:4. Nastavile su naše reprezentativke igrati solidno i iskorištavati greške protivnica što je dovelo do prednosti od 14:7. Kako je set odmicao tako su Španjolke sve više padale i na kraju izgubile prvu dionicu s deset poena razlike.

U drugom setu Hrvatska je na samom početku nekoliko puta vodila s dva poena. Španjole su izjednačile na 9:9, a zatim je uslijedila serija naših na servisu Mie Jerkov kojim se došlo do ogromne prednosti od 15:9. Malo nakon toga naše su reprezentativke vodile i 17:10. Sve je izgledalo dobro, činilo se da će Hrvatska povesti 2:0 u setovima i doći na korak od pobjede.

Međutim, Španjolke su prvo zaredale četiri poena, a zatim pri rezultatu 19:16 za naše novom serijom od pet poena došle do prednosti. Španjolke su do kraja rutinski zadržale prednost i iz izgubljene pozicije došle do izjednačenja u setovima.

U trećem setu je Španjolska dominirala. Na prvi tehnički odmor otišle su Španjolke sa pet poena prednosti, a potom i do 19:10. Naša reprezentacija nije uspjela emulirati preokret Španjolske iz drugog seta i umjesto u dvostrukom vodstvu našla se u zaostatku od 2:1.

Četvrta dionica bila je puno izjednačenija. Hrvatska je prvo s dva uzastopna poena došla do prednosti od 12:10, a nakon izjednačenja protivnica novom serijom došle su do 15:12. Pred kraj seta ponovila se scena iz druge dionice. Hrvatska je vodila 20:17, a Španjolke su s četiri uzastopna poena preokrenule. Ipak, Hrvatska se uspjela sabrati i s tri uzastopna poena doći do 25:22 i petog seta.

U petom setu Hrvatska je povela 2:0 i stala. Španjolke su s pet uzastopnih poena preokrenule situaciju i dovele se u veliku prednost. Hrvatice su stigle izjednačiti na 9:9. No, Španjolska je odmah došla do 11:9 i do kraja više nisu ispuštale prednost.

Hrvatska je solidno igrala prvih set i pol i na mahove u ostatku susreta. Iako, treba priznati da je na ruku našima išla i katastrofalna igra Španjolki. Kada su se Španjolke vratile u susret i podigle si moral, Hrvatska je reprezentacija prelagano puštala poene i naše su igračice djelovale potišteno i bez velike nade u povratak, posebno u trećem setu.

U konačnici nijedna od dviju momčadi nije zadovoljila igrom. Na trenutku su obje reprezentacije pokazivale dobre poene, ali cijeli je susret bio pun nevjerojatnih pogreški. Suci su sudili otprilike na nivou na kojem je bila igra koju su prikazale Španjolska i Hrvatska. No, griješili su na obje strane tako da ih nijedna ekipa ne može previše kriviti.

Hrvatska je na turnir došla s minimalnim ciljem osiguravanja drugog kruga, no nisu uspjele u tome, a treba reći da vjerojatno nisu ni zaslužile prolaz dalje. Malo je toga funkcioniralo. Prijem je u sve tri utakmice bio loš, a isto se može reći za organizaciju napada i blokove. Činjenica je da ni pozicija libera ni pozicija tehničarke nisu bili dobro pokriveni i samim time postaje teško dolaziti do poena. Međutim ni ostale igračice nisu pokazale previše dobroga, a i one koje jesu nisu bile konstantne.

Hrvatska je napokon dobila konstantu nastupanja na velikim natjecanjima, no potreban je i jedan dobar rezultat kako bi se ova ekipa dodatno uzdigla i kako bi cijela odbojka u Hrvatskoj dobila uzlet. Ovo Europsko prvenstvo je pokazalo da ima još puno posla kako bi se Hrvatska vratila u vrh europske odbojke i posebno će biti potrebno proraditi na psihološkom nivou.

Europsko prvenstvo, Lodz, skupina A, treće kolo:
Španjolska - Hrvatska 3:2 (15:25,25:22, 25:15, 22:25, 15:13)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!