Ostali sportovi

Evans najjači, Miholjevići svladali selektivnu stazu

Maja Giljanović • nedjelja, 27.09.2009.
Evans najjači, Miholjevići svladali selektivnu stazu
Foto: EPA

Cadel Evans je u švicarskom Mendrisiju postao prvi Australac u 76 godina dugoj povijesti svjetskih prvenstava koji je osvojio titulu svjetskog prvaka.

Elitnu utrku - izuzetno zahtjevnu i selektivnu od 19 krugova oko 13,8 km dugačke staze - dugačku 262,2 kilometra osvojio je Cadel Evans ispred srebrnog Aleksandra Golubeva i brončanog Joaquina Rodrigueza.

32-godišnji Evans je postao prvi Australac u povijesti svjetskih prvenstava s titulom svjetskog prvaka - SP u Mendrisiju 76. je u povijesti - a zlatna mu je medalja najbolji mogući melem na ljutu ranu nakon tek trećeg mjesta na Vuelti (platio je skupo prošli tjedan u Španjolskoj jednu probušenu gumu i zakašnjelu reakciju svog Silence-Lotta).

Evansu je trijumf u Mendrisiju najveći uspjeh u karijeri nakon što je na Tour de Franceu 2007. (Contador) i 2008. (Sastre) zauzimao druga mjesta, a zaslužio ga je u posljednjem krugu na usponu na Novazzano.

Odjurio je silovito od Golubeva na drugom i Rodrigueza na trećem mjestu, a Rus i Španjolac su, pak, bez podija kratkih rukava ostavili olimpijskog pobjednika Samuela Sancheza (4.) i svjetskog prvaka na kronometar, ljubimca navijača, Švicarca Fabiana Cancellaru (5.).

Hrvatski reprezentativci Vladimir i Hrvoje Miholjević zauzeli su 70. i 76. mjesto 10 i pol minuta iza Evansa, a Matija Kvasina je odustao nakon što je briljantno odvozio oko 200 kilometara.

Kvasina je bio dio šestorke koja se odvojila odmah na startu, 20-tak kilometara poslije pridružila su im se još četvorica - Kvasini su društvo pravili primjerice Andre Greipel i Vlodimir Zagorodni - a nakon polovice prijeđenih kilometara pelotonu i najvećim favoritima bježali su i 10 minuta.

Kvasina je odustao kao uostalom i još 95 biciklista među kojima primjerice drugoplasirani na Tour de Franceu Andy Schleck i najjači Britanac David Millar.

Prvi "tip" utrke prošle godine viceprvak svijeta Damiano Cunego osvojio je osmo mjesto, trostruki svjetski prvak Oscar Freire je 15., zlatni u Vareseu Alessandro Ballan tek je 41., a nije oduševio ni najbolji na Vuelti Alejandro Valverde na devetom mjestu.

Cestovna utrka, M:
1.Evans (Australija) 6h56:26
2.Kolobnjev (Rusija) +27
3.Rodriguez (Španjolska) +27
4.Sanchez (Španjolska) +30
5.Cancellara (Švicarska) +30
...
70.V. MIHOLJEVIĆ +10:54
...
76.H. MIHOLJEVIĆ +10:54
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!