Nogomet

Srna lako s Partizanom, Perišić za bod

Vedran Babić, Borna Rupnik, Marin Pintur • četvrtak, 01.10.2009.
Srna lako s Partizanom, Perišić za bod
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Drugo kolo natjecanja po skupinama Europske lige donijelo je niz utakmica na stadionima Starog kontinenta. Šahtar kapetana Darija Srne slavio je uvjerljivu pobjedu nad beogradskim Partizanom, Ivan Perišić bio je strijelac za bod Club Bruggea u Toulouseu, isto kao i Nikica Jelavić za remi Rapida kod Celtica...

Skupina B: Napadačka rapsodija

Valencia - Genoa 3:2
(Silva 52', Žigić 56', Villa 82' (11m)/Floccari 43', Kharja 64'(11m))

Valencia se za prvu pobjedu u Europskoj ligi morala ozbiljno namučiti. Nakon sijaseta promašenih prilika za domaćine, gosti iz Italije poveli su u najgorem mogućem trenutku, netom prije odlaska na odmor. Strijelac je bio Floccari.

Preokret je uslijedio odmah početkom drugog poluvremena, u režiji Davida Silve i Nikole Žigića. Kod oba je pogotka dio krivice snosio grčki branič Genoe Papastathopoulos, no vrlo brzo je izborio kazneni udarac kojeg je Kharja realizira za 2:2. Ipak, David Villa je u 82. minuti srušen unutar šesnaesterca i sam je postavio konačnih 3:2 s bijele točke.

Slavia Prag - Lille 1:5
(Belaid 6'(11m)/Suchy (ag) 47', Frau 71', Gervinho 85', 90+ 1', Souquet 88')

Gledatelji u Pragu dugo su se nadali pozitivnom ishodu. Slavia je vodila od šeste minute - Belaid je bio precizan s 11 metara - a čak ni nakon autogola Suchyja za izjednačenje nisu im potonule sve lađe.

Jedino za čime mogu žaliti jest da se utakmica igra 90, a ne 71 minutu. Naime, Lille je u posljednjih 20 utrpao još četiri gola i kući se vratio pjevajući. Sudbinu Pražana zapečatili su Gervinho (dva puta), Frau i Souquet. Ljestvicu nakon drugog kola predvode Valencia i Lille.

Skupina C: Jelavić opet neumoljiv

Celtic - Rapid Beč 1:1
(McDonald 21'/Jelavić 4')

Bečki Rapid sjajnu je pobjedu nad HSV-om iz prvog kolu nadopunio remijem u Glasgowu i prometnuo se u ozbiljnog kandidata za nastavak natjecanja. Austrijance je već u četvrtoj minuti u vodstvo doveo novopečeni reprezentativac Hrvatske, Nikica Jelavić.

Celtic je poravnao još u 21. minuti preko McDonalda, no svi su im pokušaji da dođu do tri boda bili uzaludni. Jelavić je odigrao cijeli susret.

HSV - Hapoel Tel Aviv 4:2
(Berg 5', 12', Elia 41', Zé Roberto 77'/Shechter 36', Yeboah 61')

Mladen Petrić proveo je 84 minute na terenu Nordbank Arene, ali nije se upisao među strijelce u golijadi svoje momčadi. Svjetla pozornice pripala su mladom Markusu Bergu, dvostrukom strijelcu u ranoj fazi utakmice.

Izraelci su smanjili na 2:1 zahvaljujući Shechteru, ali je Eljero Eila prije predaha vratio dva gola prednosti za domaćine. Yeboah je ponovno unio neizvjesnost u 61. minuti. Međutim, Walid Badir ostavio je Izraelce s desetoricom te je sve dileme riješio Ze Roberto za završnih 4:2.

Skupina D: Nastavlja se Herthina agonija

Sporting – Hertha 1:0
(Silva 17')

Nakon dva kola Sporting ima maksimalnih šest bodova, dok je Hertha na samo jednom bodu. Nakon očajnog starta u njemačko prvenstvo, niti smjena trenera prošlog tjedna nije pomogla Herthinim nogometašima. Pogodak odluke je u 17. minuti postigao branič domaćih Adrien Silva.

Ventspils - Heerenveen 0:0

Latvijski predstavnik Ventspils nastavlja s vrijednim skupljanjem bodova. Nakon remija u Berlinu, do drugog su boda došli na domaćem terenu protiv Heerenveena. Mreže su ovog puta ostale netaknute.

Skupina E: Pobjede domaćina

Roma – CSKA Sofija 2:0
(Okaka 19', Perrotta 23')

Nakon što je ostala kratkih tukava na gostovanju u Baselu, Roma je danas došla do troboda domaćom pobjednom protiv bugarskog predstavnika. Iako je kapetan Rome Francesco Totti ostao na klupi, njegovi suigrači su sve dileme riješili u prvom poluvremenu. Pogocima Okake i Perrotte Roma je već nakon dvadesetak minuta vodila 2:0 i samo mirno privela susret kraju.

Fulham – Basel 1:0
(Murphy 57')

U važnoj utakmici za rasplet ove skupine Fulham je doma bio uspješniji od Basela. Igrači trenera Roya Hodgsona su do pogotka odluke došli u 57. minuto preko Murphyja. Gosti su na Craven Cottageu pokušavali doći do izjednačujućeg pogotka, međutim nisu u tome uspjeli.

Skupina F: Vrijedna pobjeda Panathinaikosa

Dinamo Bukurešt - Panathinaikos 0:1
(Karagounis 79')

Pred praznim tribinama stadiona u Bukureštu Grci u Atenu odnose tri boda. U tvrdoj utakmici najzanimljivije su se stvari desile pred sam kraj. Giorgos Karagounis je u 79.minuti postigao zgoditak vrijedan pobjede na asistenciju Ante Rukavine koji je u igru ušao u 67. minuti. Najveću priliku za remi Rumunji su propustili u 88.minuti kad je Niculescu promašio jedanaesterac.

Galatasaray - Sturm 1:1
(Baros 64' ; Beichler 45')

Pomalo neočekivano, Austrijanci su došli do boda na gostovanju kod Galatasaraya. Gosti su poveli u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena preko Beichlera. Sve što je Galatasaray uspio napraviti u drugom dijelu je izjednačujući pogodak Čeha Milana Baroša, međutim do pobjede nisu mogli.

Skupina G: Red Bull potopio Žutu podmornicu

Levski - Lazio 0:4
(Matuzalém 22', Zárate 45', Meghni 67, Rocchi 73')

Iako su mnogi očekivali izjednačeni dvoboj u Sofiji i potencijalno domaće iznenađenje, Lazio se predstavio u najboljem mogućem svjetlu i s visokih 4:0 upisao prvu pobjedu u skupini. Levski je načeo Brazilac Matuzalém, a u strijelce su se još upisali Mauro Zárate, Mourad Meghni i Tommaso Rocchi.

Red Bull Salzburg - Villarreal 2:0
(Janko 21', Tchoyi 84')

Red Bullov napadač Marc Janko opet se proslavio. Junak rimske utakmice u kojoj je postigao pobjednički pogodak protiv Lazija u 1. kolu, večeras je zabio vodeći pogodak protiv Villarreala i pomogao svojoj momčadi da izbije na vrh skupine s maksimalnih šest bodova uoči dvije iduće utakmice s Levskim.

Pobjedu Austrijanaca zapečatio je Tchoyi šest minuta prije kraja, a izdvojimo i nastup hrvatskog reprezentativca Nikole Pokrivača, koji je na terenu proveo svih 90 minuta.

Skupina H: Pogoci na kapaljku

Sheriff - Fenerbahče 0:1
(Alex 53')

Nakon domaćeg poraza od Twentea u 1. kolu, Fenerbahče je trijumfom u moldavskom Tiraspolu potvrdio ostanak u borbi za europsko proljeće. Turcima nije bilo lako, no pogodak njihovog kapetana Alexa donio im je važna tri boda.

Twente - Steaua 0:0

Steaua kao da širi "zarazu" rezultata 0:0. U 1. kolu Rumunji su odigrali remi bez pogodaka kod kuće sa Sheriffom, a isto su ponovili i večeras u Enschedeu kod Twentea. Ovakav rasplet ipak više odgovara Twenteu, koji s četiri osvojena boda drži čelo skupine.

Skupina I: AEK zakomplicirao stvari

AEK - Benfica 1:0
(Majstorović 43')

Pobjeda grčkog AEK-a protiv Benfice svakako će doprinijeti dramatici u skupini I. U izjednačenoj utakmici Atenjani su slavili pogotkom Šveđanina Daniela Majstorovića krajem prvog dijela i sada su zasigurno isprali gorak okus nakon neugodnog poraza na gostovanju kod Evertona (4:0).

BATE - Everton 1:2
(Liktarović 16'/ Fellaini 68', Cahill 77')

Lanjski senzacionalni sudionik Lige prvake, bjeloruski BATE, dugo je držao svoje engleske suparnike na konopcima, no ipak nije izdržao. Vodstvo koje je domaćinu u otvaranju utakmice odigrane u Minsku donio Dimitri Liktarović poništili su u rasponu od devet minuta Marouane Fellaini i Tim Cahill te preokrenuli rezultat u korist Evertona.

Skupina J: Srna uvjerljivo do novih bodova

Šahtar - Partizan 4:1
(Lomić 24', Luiz Adriano 38', Jadson 54', Rakitskiy 67'/Ljajić 86')

Ukrajinski se doprvak lako obračunao s gostima iz Beograda. Nakon autogola Lomića sredinom prvog poluvremena te pogotka Luiza Adriana u 38. minuti postalo je jasno da će bodovi ostati u Donjecku. U nastavku susreta Šahtar je bio jednako učinkovit: na 4:0 povisili su Jadson i Rakitsky.

Utješni pogodak za predstavnika Srbije postigao je Ljajić u samoj završnici susreta. Šahtarov kapetan, naš Darijo Srna, igrao je do 75. minute, kada ga je zamijenio Kobin.

Toulouse - Club Brugge 2:2
(Sissoko 54', Gignac 84'/Akpala 52',Perišić 90+4')

Dugo vremena osrednja utakmica u Toulouseu igrala se pod crnim oblakom smrti navijača francuske momčadi, a gledatelji u prvih 45 minuta nisu vidjeli ni gola. A kada je konačno postignut, lopta je završila u mreži domaće momčadi - strijelac je bio Akpala. Ipak, samo dvije minute poslije Sissoko je izjednačio na 1:1.

Šest minuta prije isteka vremena činilo se da je Gignac osigurao Toulouseu drugu pobjedu, no Belgijce je poraza spasio naš Ivan Perišić u četvrtoj minuti sudačke nadoknade. Na ljestvici je prvi Šahtar, drugi Toulouse, a slijede Club Brugge s bodom i Partizan na nuli.

Skupina K: Jedan, ali vrijedan

Kobenhavn - Sparta Prag 1:0
(N'Doye 25')

Danski Kobenhavn s nule s pomaknuo slavljem nad praškom Spartom. Većinu prisutnih na stadionu obradovao je Dame N'Doye u 25. minuti. Rezultat se do kraja nije mijenjao, iako su obje momčadi imale priliku zatresti mrežu.

Hrvatski nogometaš Manuel Pamić, koji u Sparti igra na posudbi iz austrijskog Red Bull Salzburga, odradio je svih 90 minuta u obrambenim redovima češkog kluba.

PSV Eindhoven - CFR Cluj 1:0
(Bakkal 9')

Utakmica u Nizozemskoj riješena je već na samom početku. Jedini gol na susretu bio je djelo Otmana Bakkala, a premda su se gosti iz Rumunjske pokazali kao više nego dostojan protivnik, sva su tri boda ostala domaćinu.

Situacija u skupini tako se u potpunosti zakomplicirala. Vodstvo je preuzeo PSV s četiri boda, Cluj je ostao na tri, koliko sada ima i Kobenhavn, a Sparta je na začelju s neriješenim ishodom iz prvog kola te porazom.

Skupina L: Ekspresni Niemeyer zasjenio rezultat

Werder Bremen - Athletic Bilbao 3:1
(Hunt 18', Naldo 41', Frings 90+4' (11m)/Llorente 90+1')

Odličnom startu Athletica iz Bilbaa proteklog je vikenda došao kraj u Primeri, a prvi su poraz doživjeli i u Europskoj ligi. U Bremenu su domaćini slavili rezultatom 3:1. Mnogo bolje prvo poluvrijeme Werder je okrunio prednošću 2:0. Strijelci su bili mladi Aaron Hunt u 18. i brazilski stoper Naldo u 41. minuti.

Potom je vrijedilo zabilježiti kratak nastup Petera Niemeyera. On je ušao u igru nakon sat vremena, zamijenivši Bargfredea, a potom je u samo tri minute uspio zaraditi dva žuta kartona. Tako su Baski posljednju trećinu susreta igrali s igračem više, ali najviše je uzbuđenja bilo u sudačkoj nadoknadi. Fernando Llorente prvo je smanjio na 2:1, ali je na samom kraju dvoboja Torsten Frings bio precizan s bijele točke.

Austria Beč - Nacional 1:1
(Schumacher 76'/Ruben Micael 35')

Da je Milenko Ačimović u desetoj minuti susreta realizirao kazneni udarac za domaćina, susret u Beču mogao je krenuti u potpuno drugom smjeru. Ovako su poveli gosti iz Portugala preko Rubena Micaela u 35. minuti, a na poravnanje se čekalo sve do 14 minuta prije kraja. Remi je Austriji osigurao Brazilac tipičnog brazilskog imena, Schumacher.

Na tablici vodi Werder s maksimalnim učinkom. Athletic Bilbao ima tri boda, a Austria i Nacional po jedan.

Europska liga - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Slavia Prag1:5Lille
Valencia3:2Genoa
1Valencia 612:8+412
2Lille 615:9+610
3Genoa 68:10-27
4Slavia Prag 65:13-83

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!