Ostali sportovi

Poljska u osvajanju svog teritorija

Mateja Gošćiej • četvrtak, 01.10.2009.
Poljska u osvajanju svog teritorija

Sedmog dana Europskog prvenstva u odbojci za žene, saznali smo četiri najbolje reprezentacije Europe koje ulaze u polufinale. Italiji, Nizozemskoj i Njemačkoj pridružit će se i domaćin Poljska, koja je u posljednjem susretu dana bila bolja od Bugarske.

U prvoj utakmici dana u skupini E susrele su se ekipe Španjolske i Belgije. Bolja između te dvije, nakon točno dva sata igre bila je ona iz Španjolske, tijesno s 3:2, koja si je prvom pobjedom na natjecanju osigurala 9. mjesto Europe. Iako, kao pobjednik u ovom meču lako je mogla izaći i Belgija, koja je u svakom pogledu parirala svojim protivnicama. Da Španjolkama neće biti lako uzeti bodove, pokazale su im već u uvodu, kada u izjednačenom prvom setu slave s teških dva razlike 25:23. Španjolska je sve uzela u svoje ruke kada uzima drugi set s 25:19. U istom su tonu krenule i u nastavku, no ni to nije bilo dovoljno odbojkašicama Belgije da odustanu, pa ih sustižu kod 20:20 i naposljetku kao ekipa s više koncentracije vode s 2:1. Ponovo se s zaostatkom dobro nose Španjolke i ponavljaju igru iz prvog seta, no sada one dobivaju za poravnanje i ulazak u odlučujući set. Baš kao i čitav susret i posljednji set bio je neizvjesan, no unatoč tome, rezultatom 15:13 Španjolska ga je zasluženo odnijela kući.

Iako je Nizozemska izgubila svoja prva dva seta na natjecanju, upisala je veliku pobjedu nad reprezentacijom Rusije, koja pak je ispustila posljednju šansu za polufinale. Rezultatom 3:2 tako su se Ruskinje oprostile od Poljske, ne samo države, već i reprezentacije, jer baš su domaće odbojkašice zaslužile prolaz u skupini E, dok Ruskinje padaju na treće mjesto. Nizozemska je u današnji susret ušla kao u svaki dosad na turniru, čvrsto i nadmoćno, pa uzimaju set sa šest poena razlike, no uigrani ruski sastav uzvraća jednakim udarcem za poravnanje na 1:1 u setovima. Ruskinje su shvatile da im čak i o broju poena ovisi ostanak i prolaz u finale, pa zavidnom igrom podižu rezultat na semaforu na 2:1. Tada su Nizozemke tome stale na kraj. Da su kvalitetnija ekipa, makar za nijansu, dokazale su uzevši dva posljednja seta, a 5. završen s 15:12 bio je napet sve do 11:11, kada serijom poena Nizozemska dolazi do svoje čiste petice i čeka polufinale.

A pravu desetku zaslužuje poljska reprezentacija, nakon što se s jednim setom minusa vratila u susret koji im je odlučivao ostanak. Domaća publika očito je odradila svoj dio, pa će susrete svojih odbojkašica gledati i posljednja dva dana prvenstva. Rezultatom 3:1 svladale su Bugarsku. Prvi set dobile su sada sedmoplasirane u Europi rezultatom 18:25, a on začudo nije obeshrabrio Poljsku koja je iznad sebe imala veliki imperativ pobjede. Dapače, vratila se u stilu, u drugom setu protivnicama dopustila 20 poena, u trećem 21, dok su se ekipe namučile u konačnom setu kod 25:23 na opće veselje polufinalistica, Poljakinja.

Kako smo u početku prvenstva govorili za Srbiju, tako u play-offu govorimo za Italiju. Očito je da Talijanke imaju onu kvalitetu više koja se u natjecanju ovakvog ranga traži, jer su danas u skupini F odbojkašicama Srbije održale lekciju iz odbojke, što je ipak svakoj ekipi težak zadatak. Po setovima, svojim su protivnicama, dojučerašnjim favoritkinjama dopustile 19, 18 i 22 poena, te bez izgubljenog seta na turniru kreću u pohod na sam vrh. Ono što je zanimljivo jest da im ovaj susret nije igrao nikakvu ulogu jer su polufinale već izborile, no pobjedom nad Ruskinjama zube pokazuju budućim protivnicama.

U play-offu Njemačka se iskupila za dvije loše predstave na početku natjecanja i nakon svoje četvrte pobjede, druge rezultatom od 3:0, zasluženo ide u polufinale. Nakon Češke, bez dobivenog seta pao je Azerbejdžan, čija visina, ali i mladost nisu bili dovoljni niti za solidnu partiju. U utakmici koja je trajala nešto više od sat vremena, Njemice su svojim protivnicama dopustile samo 42 poena (17,13,12), a kako iz utakmice u utakmicu pokazuju sve bolju igru, biti će težak protivnik svakom sastavu u finalnim susretima.

Posljednju utakmicu u Katowicama, u skupini F odigrale su Turska i Češka. Turkinje su sebi za dušu zabilježile novu, treću pobjedu u Poljskoj u susretu bez grešaka. Započele su sjajno, potpuno deklasirale Čehinje, pa je prvi set njihov s velikih 9 razlike. Iz seta u set reprezentacija Češke pokazivala je dobru igru, a da se igrao četvrti set, pitanje je kuda bi nas susret odveo. Sve u svemu, češke su odbojkašice u drugom setu uzele još četiri poena više, dok su u trećem pritisnule Tursku na čvršću igru rezultatom 23:25. Obje ekipe opraštaju se od Europskog prvenstva, pobjednička s šestog, a Češka s 10. mjesta.

Europsko prvenstvo, Lodz, Skupina E:
Španjolska - Belgija 3-2 (23-25, 25-19, 21-25, 25-23, 15-13)
Nizozemska – Rusija 3:2 (25:19, 19:25, 23:25, 25:19, 15:12)
Poljska – Bugarska 3:1 (18:25, 25:20, 25:21,25:23)

Poredak:
Nizozemska 10, Poljska 9, Rusija 8, Bugarska 7, Španjolska 6, Belgija 5

Europsko prvenstvo, Katowice, Skupina F:
Italija – Srbija 3:0 (25:19, 25:18, 25:22)
Njemačka – Azerbejdžan 3:0 (25:17, 25:13, 25:12)
Turska – Češka 3:0 (25:16, 25:20, 25:23)

Poredak: Italija 10, Njemačka 9, Turska 8, Srbija 7, Češka 6, Azerbejdžan 5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!