Automoto

Vettel slavi nakon mirne trkaće nedjelje

Goran Markuš • nedjelja, 04.10.2009.
Vettel slavi nakon mirne trkaće nedjelje
Foto: EPA

Tri crvene zastave i čak pet podijeljenih kazni nakon kvalifikacija obećavao je mnogo uoči same utrke VN Japana, no sjajnom vožnjom Sebastian Vettel potpuno je zasjenio konkurenciju i sa posljednjim ovosezonskim motorom stiže do još jedne velike pobjede Red Bulla...

Nakon izuzetno zanimljivih kvalifikacija od same utrke očekivala se još više. Svi F1 fanovi tako su zadržali dah kad su se pojavila zelena svijetla, no do većih iznenađenja ipak nije došlo. Daleko najvažnija vijest je odličan posao Sebastiana Vettela koji je kao vodeći sigurno prošao prvi zavoj, odmah ispred dvojca Lewis Hamilton - Jarno Trulli.

Naime, upravo je Hamilton sa svojim KERS-om bio najveća prijetnja vodećem Red Bullovom vozaču, no nakon što je zaobišao iskusnog Trulli jednostavno je ponestalo staze. S druge strane na prvi pogled činilo se da bi se i Nick Heidfeld mogao još malo progurati, no gužva ga je spriječila i ostaje na četvrtoj poziciji.

Osim Vettela koji je iz kruga u krug potvrđivao zašto je u utrku krenuo sa pole positiona uvodni period zasigurno je obilježio njegov momčadski kolega, Mark Webber koji se nakon starta iz boksa ka momčadi vratio još čak dva puta u uvodnih pet krugova. Razlog su problemi sa bočnim stranicama koji su ljepljivim vrpcama morali biti dodatno učvršćeni.

Nažalost, nagađanja kako utrka neće obilovati pretjecanjima potvrdila su se već u nekoliko narednih krugova, a monotonost je nakratko prekinuo tek Sebastien Buemi koji u 11. krugu parkira svoj bolid u Toro Rossovu garažu.

Međutim, samo dva kruga kasnije mogli smo uživati i u pravoj trkaćoj borbi. Naime, Adrian Sutil uspio se izravnati sa Heikkijem Kovalainenom, no Finac ne popušta i dolazi do dodira njihovih bolida. Najbolje je prošao Jenson Button koji se uspio probiti na odlično osmo mjesto dok je s druge strane najviše izgubio "agresor", mladi Sutil koji pada na tek 12 poziciju.

Krug kasnije krenulo se i za odlascima u boks, a prvi na redu bio je aktualni svjetski prvaka, Lewis Hamilton. Iako je Trulli pokušao nadoknaditi zaostatak za drugoplasiranim Britancem samo jedan krug "viška" nije bio dovoljan i iskusni Talijan na stazu se vraća iza McLarenovog bolida.

Odlazak u boks donio je i malu neugodnost za vodećeg Vettela koji je zbog gužve izgubio nekih dvije sekunde kako bi mu se prepuni pit-lane barem malo pročistio, no prednost stečena u prvom dijelu utrke bila je i više nego dovoljna da se vrati na vodeću poziciju.

Nažalost, srednji period utrke ponovno je donio - monotonost. Naime, zanemarimo li odličnu vožnju vodećeg čovjeka u utrci, Vettela i kratki izlet mladog Romaina Grosjeana gotovo ništa važnije nije se dogodilo te vrijedi spomenuti još samo Fernanda Alonsa koji je odlaskom u boks svega 22. kruga prije kraja potvrdio strategiju jednog zaustavljanja.

32. krug ipak nam je donio novo pretjecanje. Bila je to prava noćna mora za domaće fanove jer je upravo njihov Kazuki Nakajima zaobiđen od strane Vitantonija Liuzzija čime se spustio na tek 16. poziciju.

Pred sam kraj druge sesije odličnih nekoliko krugova spojio je Kimi Räikkönen, no nakon posljednjeg odlaska u boks vratio se ravno u sredinu gužve nastale iza leđa mladog Nice Rosberga. Međutim, mali kiks u BMW-ovoj garaži samo krug kasnije stajao je pozicije iskusnog Nicka Heidfelda koji se na stazu vraća točno na nos svog momčadskog kolege, Roberta Kubice.

Pokušao je Kubica u nekoliko navrata proći pokraj iskusnijeg kolege, no Nijemac ne popušta i uspijeva zadržati svoju poziciju. Upravo u to vrijeme veliki posao odrađivao je i Jarno Trulli za kojeg se ispostavilo da će na stazi ostati čak dva kruga duže od Hamilton.

I isplatilo se. Naime, dva brza kruga pokazala su se dovoljnim i na domaćoj stazi Toyote Trulli se probio na odlično drugo mjesto. Međutim, samo nekoliko sekundi kasnije ponovno smo mogli uživati u maloj gužvi na izlasku iz boksa gdje se Kovalainen bolje snalazi i prolazi pokraj crvenog bolida Giancarla Fisichelle.

Taman kad je sve vuklo na još jedan miran završetak mladi Alguersuari griješi i zbog udarca u reklamu organizatori se odlučuju na slanje sigurnosnog automobila na stazu svega osam krugova prije kraja. Nakon što su radnici pokraj staze počistili ostatke Toro Rossa safety car napušta stazu nagovijestivši zanimljiva završna četiri kruga.

Međutim, iako je Kimi gotovo odmah zaprijetio Hamiltonu, a Kubica Buttonu većih opasnosti ipak nije bilo i očekivano Vettel bez većih problema prvi prolazi ciljem na Suzuki. Velik posao odradio je i iskusni Trulli koji završava na drugom mjestu, a na postolje se ipak popeo i aktualni svjetski prvak, Lewis Hamilton. Svakako treba spomenuti i Marka Webbera koji je nakon pet odlazaka u boks završio na posljednjem 17. mjestu, no u predzadnjem krugu uspio je odvesti najbrži krug utrke.

Nakon tjedan dana pauze kraljica oktanskih sportova seli se na brazilski Interlagos.

Rezultat utrke:
1. S. Vettel (NJE/Red Bull) - 53 kruga
2. J. Trulli (ITA/Toyota) + 4,8 sek
3. L. Hamilton (VBR/McLaren) + 6,4 sek
4. K. Räikkönen (FIN/Ferrari) + 7,9 sek
5. N. Rosberg (NJE/Williams) + 8,7 sek
6. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 9,5 sek
7. R. Barrichello (BRA/Brawn GP) +10,6 sek
8. J. Button (VBR/Brawn GP) + 11,4 sek
9. R. Kubica (POL/BMW) + 11,7 sek
10. F. Alonso (ŠPA/Renault) + 13,0 sek
11. H. Kovalainen (FIN/McLaren) +13,7 sek
12. G. Fisichella (ITA/Ferrari) + 14,5
13. A. Sutil (NJE/Force India) + 14,9 sek
14. V. Liuzzi (ITA/Force India) + 15,7 sek
15. K. Nakajima (JAP/Williams) + 17,9 sek
16. R. Grosjean (FRA/Renault) + 1 krug
17. M. Webber (AUS/Red Bull) + 1. krug

Nisu završili:
J. Alguersuari (ŠPA/Toro Rosso) - izlet
S. Buemi (ŠVI/Toro Rosso) - odustao
T. Glock (NJE/Toyota) - nije nastupio

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!